bezár
 

irodalom

2017. 12. 16.
Aki szeret könyvön sírni
Nagy Kata költő, a József Attila Kör megválasztott elnöke vallomásos líráról, Hernádi Gyuláról és Medbh McGuckianről
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
Aki szeret könyvön sírni Karácsony előtt szerettük volna megtudni, neves szerzőink, irodalomkritikusaink, kiadóink milyen könyveket szerettek, milyen helyekre járnak legszívesebben, melyik a kedvenc borítójuk, és így tovább.

PRAE.HU: Mi volt 2017 nagy könyve számodra a magyar irodalomban és a világirodalmiak közül?

Nehéz kérdés. Nagyon keveset tudtam olvasni ebben az évben, szégyenkezem emiatt. Esténként, elalvások előtti egy órákban olvastam regényeket, ahelyett, hogy főműsoridőben tettem volna, ahogyan Cserhalmi Zsuzsa Tanárnő megígértette a kezdő magyartanár szakosokkal az egyetemen. Szerencsére ez januártól megváltozik. Számomra a nagy könyvet Tompa Andrea Omertája jelentette minden értelemben. A fentiek tükrében mondjuk jó sokáig tartott, amíg elolvastam. Eleonóra könyvén sírtam. Szeretek sírni könyvön.

PRAE.HU: Melyik irodalmi program volt idén a legizgalmasabb?

A G. Szabó Saci szervezte Városfal Galéria felolvasás-sorozat háromhetente a belvárosban. Saci koncepciója az volt, hogy munka után, akinek érkezése van rá, beugorhasson egy félórás felolvasásra. 30 perc, semmi magasröptű irodalomelméleti diskurzus, csak a hangzó szöveg és a szerzője a kicsi és titkos pesti Városfal tövében.

PRAE.HU: Milyen folyóiratokat, lapokat, blogokat olvastál idén?

Art Magazin, Nat Geo, IPM Magazin, Magyar Narancs, Magyar Konyha. Tiszatáj, Alföld, Irodalmi Szemle, Prae. Instyle Magazin.

PRAE.HU: Van-e kedvenc irodalmi helyed? (Akár beülős-valóságos, akár virtuális?)

A Károlyi-kert szökőkúttal szemben lévő padján több könyvet is kiolvastam már. Egyébként a nagymamám régi padláslépcsőjén is sokat olvasgattam.

PRAE.HU: Mit neveznél az év műfajának?

A vallomásos lírát.

PRAE.HU: Milyen még nem lefordított külföldi kötetet olvasnál szívesen magyarul?

Medbh McGuckian észak-írországi költő The Flower Master című kötetét. Magyarul Mihálycsa Erika, Galácz Karolina és Pintér Leila is fordított tőle már verseket, eddig csak a Magyarul Bábelben oldalon tudtam olvasgatni, illetve a Tiszatáj számára készített fordításokat Pintér Leila. Úgy tudom, ő most egy egész McGuckian kötet fordításán dolgozik, szóval van remény.

PRAE.HU: Milyen szerzőt hoznál Magyarországra?

Gerbrand Bakker holland írót.

PRAE.HU: Milyen újrafelfedezésnek örülnél?

Egy Hernádi Gyula revival-nak. Kamaszkoromban olvastam a novelláit, az Ég bútorai című elbeszéléskötetéből, amelyben az egyik novella előtanulmánya a Frankenstein című regényének. A regény egy olyan disztópikus társadalmat mutat be, amelyben a nők hirtelen terméketlenné válnak egy tudós irreverzibilis kísérletétől – arra emlékszem belőle, hogy a regény egyik szereplője időgép készítésével próbálja menteni a helyzetet, az időgép működéséhez kondorkeselyűk agyából készít cseppfolyós kivonatot, egyfajta üzemanyagot. Nekem 16 évesen nagyon tetszett, kíváncsi vagyok milyen lesz most újraolvasni.

PRAE.HU: Volt idén kedvenc borítód?

Igen három is. Az egyik Deres Kornélia Képkalapács című színházi tanulmánykötetéé, a másik kettő Terék Anna Halott nők borítója, és ugyanennek a kötetnek szerettem a legjobban az illusztrációit, amelyeket Antal László készített; és Stornó Milán Földalatti nyár című könyvéhez a címlap.

 

Fotó: Bach Máté

nyomtat

Szerzők

-- Balogh Endre --

A prae.hu művészeti portál alapító-főszerkesztője, a PRAE.HU Informatikai és Kommunikációs Kft. ügyvezetője, a Prae Kiadó vezetője. 2009-2011 a József Attila Kör Irodalmi Egyesület (JAK) elnöke. Önálló prózakötete: A parazita (2008, FISZ).

-- Benedek Anna --


További írások a rovatból

Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
kabai lóránt el sem kezdett versek kötetbemutató és kiállításmegnyitó Miskolcon
irodalom

Fehér Enikő Az analóg ember című könyvének bemutatója
irodalom

Vaktérkép

Más művészeti ágakról

Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban
Paweł Pawlak: Ancsa, avagy vázlatok tüsszögő svájcisapkával, Pagony, 2024
Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés