bezár
 

zene

2018. 01. 15.
KK klasszikus február
A Klebelsberg Kultúrkúria februári koncertajánlata
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
KK klasszikus február A Klebelsberg Kultúrkúria koncerttel, operával, könnyebb zenével és hangterápiával várja a közeli közönséget.

2018. február 7. szerda 19:30

Mesterkoncertek és fiatal művészek - Duna Szimfonikus Zenekar újévi koncertje

Műsor:

Brahms: 2. (B-dúr) zongoraverseny, op.83

Borogyin: 2. (h-moll) szimfónia

Vezényel: Medveczky Ádám Kossuth-, Liszt Ferenc-, és Prima Primissima-díjas karmester

Közreműködik: Kocsis Krisztián – zongora

A fiatal művészgeneráció egyik legígéretesebb tehetsége Kocsis Krisztián, akinek műsora akár névjegy is lehetne: a kihívást és minőséget kereső, a könnyű siker lehetőségét elvető, széles látókörű, elmélyült muzsikusszemélyiség névjegye. A koncert idején épp csak betölti huszadik életévét, de – minden bizonnyal édesapjának, Kocsis Zoltánnak is köszönhetően – olyan gazdag szakmai múlt és komoly koncertrutin áll mögötte, mintha már tíz éve lenne a pályán. Zeneakadémiai tanulmányait 2015-ben kezdte, egy évvel később a zeneszerzés szakra is felvették, és szintén 2016-ban jutott be egyetlen magyar versenyzőként a Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny döntőjébe, a legjobb hat közé; teljesítményét hét különdíjjal jutalmazták, amelyek között számos koncertfelkérés is szerepelt.

Jegyár: 2800 Ft

2018. február 16. péntek 19:00

Grazioso Zeneszalon

Meghívott vendég: Fejér András Liszt-díjas harsonaművész

Házigazda: Detvay M. Marcella

A műsor tervezet:

J. B. Loeillet: C-dúr szonáta
C. Saint-Saens: Cavatine
A. Guilmant: Morceau Symphonique
S. Sulek: Sonata
Láng István: Libero
Hollós Máté: Trombondine
Sugár Miklós: Egyperces tételek

Közreműködik: Sarkady Katalin - zongora

Fejér András 1967-ben született Budapesten. Harsonatanulmányait Gergely Gyulánál és Farkas István Péternél kezdte. Harsonaművész diplomáját 1990-ben szerezte meg a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán, Steiner Ferenc növendékeként. 1983-tól egyik alapító tagja az Academia Rézfúvós Kvintettnek, amellyel nemzetközi versenydíjakat szerzett: Barcs I. díj, Narbonne II. díj, Gmünd II. díj.

1987 és 2000 között tagja volt a Magyar Állami Hangversenyzenekarnak, ahol 1995-ben az "Év Művésze" zenekari kitüntetést kapta. 1997-től a Deutsches Symphonie Orchester Berlin szólóharsonása.

1989 óta rendszeresen koncertezik szólistaként Magyarországon és Európa városaiban egyaránt. Repertoárja nagy részét kortárs magyar zeneszerzők művei képezik, - harsonaszólók, elektroakusztikus, kamara, és versenyművek - amelyek többsége a számára íródott. 

2001 és 2006 között tanársegéd volt a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. 2007-ben részt vett a müncheni (ARD), 2010-ben pedig a markneukircheni nemzetközi harsonaverseny zsűrijében.

Fejér András több nemzetközi harsonaversenyen volt díjazott: Prágában (Prágai Tavasz) III. díj és különdíj a cseh művek előadásáért, Toulonban II. díj és Münchenben (ARD) III. díj, de az I. és II. díjat a zsűri nem adta ki. 2012-ben Liszt Ferenc-díjjal tüntették ki.

Első önálló CD felvételét - mely 2000-ben jelent meg a Hungaroton Classic forgalmazásában "Name-Game" címmel - Artisjus díjjal jutalmazták. Ezt a kitüntetést 2008-ban és 2012-ben újra elnyerte. 2011-ben "C'est la vie" címmel szintén a Hungaroton Classic forgalmazásában egy újabb lemeze jelent meg, amelyen a számára komponált kortárs magyar zeneszerzők művei szerepelnek.

A belépés díjtalan.

2018. február 11. vasárnap 15:00

Az operairodalom gyöngyszemei

Puccini: A fecske

A New-Yorki Metropolitan Operaház előadása

Vezényel: Marco Armillato

Szereplők: Angela Gheorghiu, Roberto Alagna, Samuel Ramey, Alyson Cambridge, Lisette Oropesa, Tony Stevenson, Monica Yunus, Marius Brenciu, David Crawford

A programokon ismeretterjesztő bevezető előadást tart:

Dr. Langermann István

A belépés díjtalan.

2018. február 4. vasárnap 19:00

Dalnokklub

Vendég: Mikó István Jászai Mari-díjas magyar színművész, rendező, zeneszerző, a Kaláka együttes alapító tagja
Házigazda: a Radványi Balázs - Balog Péter – Lányi Adél trió

Mikó 1962-ben 12 évesen a Tavasz, nyár, ősz c. dalban kislemezen énekelt Sennyei Vera, Bilicsi Tivadar, Záray Márta és Vámosi János társaságában. 1969–1973 között a Kaláka együttes alapító tagja volt, és a Malévnél is dolgozott: a budapesti Dorottya utcai Malév-irodában külföldi jegyeladással foglalkozott. 1973-tól tanult a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, ahol 1977-ben végzett.

Karrierje a Thália/Arizona Színházban indult (1991–1993 között az Arizona igazgatója), közben egyúttal 1991-től a Soproni Petőfi Színház igazgatója volt (2002. január 1-jén mondott le), 2003 óta a Turay Ida Színház színésze, rendezője és szakmai igazgatója.1986–1987 között az Operettszínház vendége, majd 1987-től másodállású tagja. A kisvárdai Várszínház egyik alapítója volt.

A Mindhalálig Beatles nevű együttes tagja, népszerű szinkronszínész, állandó szinkronszerepei közé tartozik Robin Williams, a Disney-féle Micimackó, Breki a Muppet Show-ból, Dzsini a Disney Aladdinjából, vagy a magyar A nagy ho-ho-horgász rajzfilm jól ismert kukaca. 1988-ban jelent meg nagylemeze: A „Miko® csendül fel a régi nóta”, melyen néhány saját szerzeménye is szerepel. (Forrás: Wikipedia)

Jegyár: 900 Ft

2018. február 09. péntek 18:00

Echo II. koncert

Az ECHO II. együttest Szilvássy Zsolt, az egykori legendás ECHO együttes vezetője, basszusgitárosa alapította zenész barátainak közreműködésével.

Műsoruk a 60-as, 70- es évek slágerlistás számaiból és az Echo együttes számaiból áll.

A zenekar tagjai:

Csákó Tamás szólógitár, ének
Pámer Balázs ének, ritmusgitár
Kálóczy Egon billentyű, ének
Beöthy Árpád dob
Szilvássy Zsolt basszusgitár, ének

A műsorban meghívott vendégek is felléphetnek.

Jegyár: 1500 Ft


2018. február 25. vasárnap 17:00

Hangutazás és hangfürdő

Stresszoldó kikapcsolódás Bársony Bálinttal

Bársony Bálint pesthidegkúti illetőségű zenész és zeneszerző, több éve tevékenykedik már hangterapeutaként is. Tudását Nepálban szerezte a hangtálak autentikus mestereitől és készítőitől.

A hangterápia egy utazás a hangok végtelen birodalmában. Az ősi hangszerek, gongok, nepáli hangtálak, nádi hegedűk, csörgők, a sámándob hangjai, rezgései táplálják a lelket, segítenek felfedezni az emberben lévő csodát. Megtapasztalható az idő és tér korlátainak átlépése, a belső béke és bensőséges kapcsolatok létrehozása. A különböző hangszerek hangjainak varázsa a füleken keresztül beáramlik a testbe és harmonizálja a belső energiát. Ezek a rezgések megérintik a személyes energiateret, oldják a feszültséget és az érzelmi problémákat. Kutatások bizonyították, hogy minden anyagnak van saját, mással össze nem téveszthető rezgése. A hangtálakból kibocsátott hangok rezgéstartománya kölcsönhatásba lép a test sejtjeinek egészségestől eltérő rezgéseivel, és ez a kölcsönhatás harmonikus együttrezgést hoz létre. A hangok a limbikus rendszeren keresztül közvetlenül hatnak érzelmi állapotunkra. Bizonyított, hogy a hangszerekből kiáramló rezgések fájdalomcsillapító hatást gyakorolnak a fizikai és energetikai testre. A felhangok harmonikus gazdagsága rövid idő alatt módosult tudatállapotba vezet bennünket. Testi szinten csökken a feszültség, múlik a fájdalom. Öngyógyító folyamataink beindulnak, harmonizálódnak. A hangok serkentik belső erőinket, így ismét együtt rezgünk az univerzum rezgéseivel. Az emberi test 70%-ban izotóniás sóoldat (víz), ezért kiválóan alkalmas a hanghullámok fogadására, a keletkezett rezonanciák eljutnak minden sejthez.

Nagy érdeklődés esetén a foglalkozásokat 19.00 órától megismételjük!

FONTOS! Hangutazásainkra a kényelmes (játszós) öltözéket javasoljuk. Lehetőség szerint hozza magával kedvenc jógamatracát, párnáját, takaróját, hogy kényelemben élvezhesse a hetven perces hangutazást. Ne késsen! Sajnos a késve érkezőket nem tudjuk fogadni, mert megzavarnák a már beindult folyamatokat. Mobiltelefonját a foglalkozás előtt kapcsolja ki! Gyerekeknek 14 év alatt a foglalkozást nem javasoljuk.

Megértésüket köszönjük.

www.hangutazok.hu www.facebook.com/hangutazas

Jegyár: 3000 Ft

nyomtat

Szerzők

-- Philipp György --


További írások a rovatból

Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023
A Bélaműhely koncertje a pécsi Szabadkikötőben
Strauss Elektrája a Berlini Állami Operaházban
Schubert NOW bejátszókoncert a BMC-ben

Más művészeti ágakról

Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés