bezár
 

gyerek

2008. 04. 16.
Jorgosz Baia válasza a prae.hu Hétfejű körkérdésére
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Jorgosz Baia válasza a prae.hu Hétfejű körkérdésére "a »nekem valók« végül átkerültek az én polcaimra"

1.) Volt-e kedvenc meséje gyerekkorában? Mi volt az? Miért volt az?

Mindent szerettem, amit édesanyám olvasott fel nekem esténként. Ha nem mesét olvasott, akkor énekelt. Azt is nagyon szerettem.


2.) Emlékszik-e első önálló olvasmányélményére?

Talán a Dióbél királyfi volt az első. Arra pontosan emlékszem, hogy álltam az édesapám által barkácsolt könyvespolc előtt, amely roskadásig volt pakolva könyvekkel, olvastam hangosan a címeket (nyilván elég idegesítő volt egy idő után), és sorban megkérdeztem: "ez miről szól?" Édesapám türelmesen válaszolgatott. A következő kérdésem az volt, hogy "ez már nekem való?" Amelyikre bólintott, azt olvasni kezdtem. Amelyikre rázta a fejét, azok közül nem egyet (akkor azt hittem) titokban olvastam. A "nekem valók" végül átkerültek az én polcaimra, amire nagyon büszke voltam.


3.) Mi volt gyermekkora kedvenc könyve, regénye?

Ha megszerettem egy könyvet, ami nem volt ritka, képes voltam nagyon sokszor elolvasni. Volt néhány kedvenc, ezeket aztán rotációban olvastam. Ilyenek voltak Karl May és Cooper regényei, az Egri csillagok, a Kőszívű ember fiai. De mind közül leginkább a Monte Cristo grófja érintett meg. Számtalanszor olvastam, és mindig lenyűgözött - azóta is lenyűgöz - a pontosan kitervelt, irgalmat nem ismerő, ám igazságos bosszú. Tizenéves koromban magam is végrehajtottam egy ilyet, de én majdnem nevelőintézetbe kerültem emiatt, úgyhogy akkor fel is hagytam ezzel.


4.) Nyújtott-e Önnek maradandó élményt valamely könyvillusztráció?

Volt egy Toldi-kötetem, mélyvörös borítóval és gyönyörű, színes illusztrációkkal. Nem emlékszem az illusztrátorra, de arra igen, hogy sokszor csak a képeket néztem, és közben mondtam magamban a történetet.


5.) Körülbelül hány mondókát, gyerekverset vagy gyerekversként számon tartott verset tud kívülről?

Több százat tudtam, és majdnem ennyit felejtettem.


6.) Nyúlt-e vissza felnőtt fejjel gyerekkori olvasmányélményhez az élet fontos pillanataiban? Most van-e kedvenc meséje?

Lázár Ervin meséit szeretem.


7.) Jelenleg milyen kapcsolatban áll a gyerekirodalommal?

Olvasom olykor, de a legtöbbször elborzadok. Esténként pedig, félálomban, saját meséket mondok egy felnőtt nőnek.

nyomtat

Szerzők

-- Balogh Endre --

A prae.hu művészeti portál alapító-főszerkesztője, a PRAE.HU Informatikai és Kommunikációs Kft. ügyvezetője, a Prae Kiadó vezetője. 2009-2011 a József Attila Kör Irodalmi Egyesület (JAK) elnöke. Önálló prózakötete: A parazita (2008, FISZ).


Más művészeti ágakról

Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele
A Corvina Kiadó Plautus: Hét komédia című kötetéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés