bezár
 

irodalom

2008. 06. 24.
Szentkuthy az egyik legnagyobb szabálysértő
Grendel Lajos válasza a PRAE Szentkuthy Miklós a kánonban című körkérdésére
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szentkuthy az egyik legnagyobb szabálysértő A Prae a magyar irodalom egyik legfontosabb műve. S talán ma már a kánoncsinálók sem idegenkednek annyira tőle, írja körkérdésünkre adott válaszában Grendel Lajos, mint még nemrég is. Lásd a Gintli Tibor – Schein Gábor féle irodalomtörténetet, amelyben Szentkuthyról nagy megbecsüléssel írnak. Én egy lépéssel meg tovább mennék.
El tudnék képzelni egy olyan irodalomtörténetet, amelyben a 20. századot tárgyaló rész középpontjában Szentkuthy, Weöres és Juhász Ferenc lennének.

Sajnos, arra nincs most időm, hogy részletesebben kifejtsem, miért tartom a Prae-t nagyon nagy műnek, megtettem néhány hónappal ezelőtt a pozsonyi Irodalmi Szemlében, egy hosszabb írásban. Juhász nekem az ötvenes évek közepe és a Harc a fehér báránnyal. Persze ez nem azt jelenti, hogy kisebbíteném Kosztolányit, Krúdyt, Pilinszkyt, Mészölyt, Ottlikot és másokat, akiket nagyon szeretek, csupán arra gondoltam, hogy Szentkuthy az egyik legnagyobb szabálysértő, s talán ezért olyan lenyelhetetlen falat sok okos, tudós – nem ironikusan mondom – irodalomtörténész számára. Kár, hogy a szabálysértők inkább idegesítik a közvetítő kritikát, mintsem hogy vásárra vinnék a bőrüket értük. Persze Szentkuthy esetében ott a nagy kivétel, Németh László egyértelmű melléállása.

De óvatos optimista vagyok. Az egyetemen sikerült a diákjaimnak legalábbis az érdeklődését felkelteni Szentkuthy iránt, akiről eddig nem is hallottak. Meg hat – megint óvatos optimizmus –: az idő Szentkuthynak dolgozik. Épp ma olvastam Németh Gábor laudációjat a literában, a PIM Szentkuthy kiállítása kapcsán.

Grendel Lajos

Szentkuthy Miklós a kánonban – a PRAE.HU körkérdése.

Grendel Lajos (Léva, 1948) író, szerkesztő, egyetemi oktató. Díjak: Szlovák Írók Szövetsége Díja, 1985, Év Könyve-jutalom, 1987., Artisjus-díj, 1988, Déry Tibor-díj, 1988, Érdemes Művész, 1989., József Attila-díj, 1990., Madách Imre-díj, 1982, 1990., A Szlovák Írószervezetek Társulásának Díja, 1990., Füst Milán-díj, 1995., Ady Endre-díj, 1997., Madách Imre-díj, 1997., Kossuth-díj, 1999., Magyar Művészetért Díj, 2002., Bárka-díj, 2003., Posonium Irodalmi Díj, 2003 fődíj., Magyar Művészetért Díj, 2005., Giuseppe Acerbi Irodalmi Díj, 2006., Talamon-díj, 2006., Márai Sándor-díj, 2007

Kapcsolódó cikkek


nyomtat

Szerzők

-- Balogh Endre --

A prae.hu művészeti portál alapító-főszerkesztője, a PRAE.HU Informatikai és Kommunikációs Kft. ügyvezetője, a Prae Kiadó vezetője. 2009-2011 a József Attila Kör Irodalmi Egyesület (JAK) elnöke. Önálló prózakötete: A parazita (2008, FISZ).


További írások a rovatból

irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről
Magyar Széppróza Napja a Fiatal Írók Szövetségénél
Bemutatták Márton Ágnes drámakötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés