bezár
 

gyerek

2008. 10. 14.
A bűvös kocka képviseli Magyarországot a washingtoni gyerekfesztiválon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A bűvös kocka képviseli Magyarországot a gyerekek számára rendezett washingtoni eurofesztiválon; a Rubik-kockát, s vele Magyarországot, a magyar leleményességet népszerűsíti az amerikai fővárosban a bámulatos memóriájú és kézügyességű Baticz Milán kockakirakó világbajnok is.
 Az európai gyerekkultúra- és művészet, a találékonyság, a játék és a barátság ünnepeként hirdetik az október 9. és november 9. közötti ingyenes programsorozat, amely egyike a legnagyobb előadóművészeti gyerekfesztiváloknak az Egyesült Államokban.

A 6-12 éves korosztály számára rendezett fesztiválon az Európai Unió tagjai mutatkoznak be különböző produkciókkal; a szervezésben közreműködött a 27 ország, köztük Magyarország washingtoni nagykövetsége, továbbá helyi művészeti központok.

A közönség több mint 100 produkciót láthat. Európa neves gyerekművészeti előadói között táncosok, pantomimművészek, akrobaták és improvizációs mesemondók lépnek fel, a gyerekek koncerteket, bábjátékot, sőt, még egy virtuális zenekar előadását is élvezhetik. A művészek iskolákban és kórházakban is fellépnek.

A magyar programot - minden ország egy produkcióval szerepel - a bűvös kockáról, vagy ahogy Amerikában nevezik a Rubik-kockáról szóló előadások jelentik.

Hétfőn a magyar nagykövetségen mesélt a gyerekeknek és szülőknek a bűvös kocka történetéről, típusairól, a kockakirakó versenyekről és érdekességekről Kovács János, a budapesti Rubik Stúdió vezetője. Előadását Baticz Milán többszörös kockakirakó bajnok fantasztikus ujjgyakorlatai színesítették.

Felléptek a híres Kennedy művészeti központban is, ahol a 18 éves Milán - több korábbi világcsúcs tartója - bámulatos sebességgel, 15 másodperc alatt rakta ki a klasszikus, 3X3-as kockát. A kétkezes műveletet egy kézzel, majd bekötött szemmel is végrehajtotta, előbbit 26, utóbbit 1 perc 18 másodperc alatt.

Baticz Milán a közönség kérdéseire válaszolva elmondta, hogy naponta 2-3 órát gyakorol, és először 14 évesen rakta ki a kockát. Arról is beszélt, hogy eddig 33 tekerés volt a legkevesebb, amennyivel eljutott a megoldáshoz. Egy számítógépnek azonban 22 lépés is elegendő - felelt egy kérdésre Kovács János. A Rubik Stúdió vezetője a prezentáción Rubik Ernő mellett, aki 1974-ben találta fel világhírűvé vált kockáját, sok neves magyar származású feltaláló - többek között Simonyi Károly, Teller Ede, Szilárd Leó, Szentgyörgyi Albert, valamint Neumann János és a golyóstollat megalkotó Bíró László - teljesítményét is méltatta.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

gyerek

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában
Interjú Somfai Annával
gyerek

Kertész Erzsi regényéből készült előadás a Vojtina Bábszínházban

Más művészeti ágakról

Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
színház

Kabóca Bábszínház: Dödölle


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés