bezár
 

gyerek

2008. 11. 01.
Mazsola és Tádé édesanyja - Bálint Ágnesre emlékezik a Magyar Televízió
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Filmrészletekkel illusztrált portréműsorral búcsúzik Bálint Ágnestől, a tévé első gyermekműsor-szerkesztőjétől szombat délután a Magyar Televízió (MTV). A József Attila-díjas író-szerkesztő-dramaturg, számos népszerű televíziós és rádiós mesejáték szerzője, október 24-én hunyt el, 86 éves korában.
Mint az MTV sajtóirodája pénteken közölte, az m1-en szombat délután negyed 5-től vetített Mazsola és Tádé édesanyja című portréműsorban megszólal Csukás István író, Mikulás Ferenc, a Kecskeméti Animációs Stúdió vezetője, Foky Ottó animációs filmrendező és Takács Vera szerkesztő, dramaturg.

A televízió tájékoztatása szerint az összeállításban szerepel több, Bálint Ágnes nevéhez kapcsolódó mese is, így a nézők többek közt A nagy ho-ho-ho horgász, a Kukori és Kotkoda, az első, hatvanas évekbeli Tévé-maci, a Vízipók-csodapók, a Frakk, a macskák réme, és A szeleburdi család című filmekből láthatnak részleteket.

Az emlékműsorban olyan ritkaságok is helyet kaptak, mint egy korabeli híradófelvétel a Böbe baba kulisszáiról.

Bálint Ágnes 1922. október 23-án született Adonyban. Gyermekkorában kezdett meséket írni, első meseregénye 1937-ben jelent meg. 1958-tól a Magyar Televíziónál dolgozott, előbb szerkesztőként, majd főmunkatársként. Ő teremtette meg a gyermekműsorok alapjait, s ő indította el a tévé esti meseműsorát is. 1967-től szerkesztette a Kuckó című ismeretterjesztő műsort. Sokat írt a Magyar Rádiónak is, onnan indult el A szeleburdi család, amelyből könyv és két játékfilm is készült.
Több mesekönyvét kiadták Németországban, Lengyelországban, az akkori Szovjetunióban és Csehszlovákiában. 1975-ben József Attila-díjjal tüntették ki. 2006-ban megkapta a Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsának (IBBY) életműdíját.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

gyerek

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában
Interjú Somfai Annával
gyerek

Februárban mutatja be új előadását az Art-ravaló
gyerek

Kertész Erzsi regényéből készült előadás a Vojtina Bábszínházban

Más művészeti ágakról

Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Nils Frahm: Day


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés