bezár
 

irodalom

2008. 11. 06.
Dupla trükk a plágium ellen
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Dupla trükk a plágium ellen Két egyszerű webes alkalmazás kombinációjával pár perc alatt utánajárhatunk, hogy szövegünket elcsenték-e, copypaste-tel készült-e diákjaink dolgozata, vagy egy remek írásunkra hol és kik hivatkoznak.
Ha valaki nemcsak arra kíváncsi, hogy a Google mit válaszol, hanem arra is, hogy oldalának tartalmát vagy egy neten publikált szövegét eltulajdonították-e, akkor írja a www.copyscape.com oldalon a beviteli mezőbe a megfelelő URL-t, s pár másodperc múlva megjelennek azok az oldalak, ahol ugyanaz a szöveg található, mint az eredeti site-on.

Nézzünk egy példát. A beviteli mezőbe beírom a www.prae.hu URL-t, az eredmény: egészen friss (tegnap élesített) cikkek hirstart.hu-s átlinkelése van az első két helyen, azaz a Copyscape keresőmotorja nagyon gyorsan dolgozza fel a webre felkerült információmennyiséget, még olyan kis oldalak esetében is, mint a prae.hu (az Alexa szerint a forgalom alapján mindössze csak a világ 936008-adik site-ja ebben a pillanatban). Az első tízből hét helyen Dunajcsik Mátyás Bródy-díjáról van szó: ennek tanulsága, hogy ugyanaz az MTI hírszöveg került fel mindenhová. Ennél érdekesebb, hogy az 5. helyen L. Varga Péter Sérült rendszer című szövegének változatlan leadje (természetesen alatta a szükséges linkkel) szerepel a www.propeller.hu oldalon.

A kereső alapszolgáltatása sajnos csak az első 10 tételt mutatja (ami inkább mézesmadzag, de bizonyos esetekben meglepő haszonnal is járhat), ám rögtön kedvesen felajánlja a Premium csomag bővített szolgáltatáslistáját, miszerint
  • IP-címenként 5 keresés helyett annyit kereshetünk, amennyit akarunk.
  • Minden találatot látunk, nem csak az első tízet.
  • Egy komolyabb algoritmust használó keresőmotorral még több másolatot találhatunk az eredeti oldalról.
  • Beállítható filterekkel kiszűri azokat a találatokat, amelyek már tudott oldalakon vannak
  • Bármilyen keresőmezőbe copypaste-elt szöveget tud keresni…

Soha többet nem palgizálokEz roppant kecsegtető (főleg a 0,05 dollárért keresésenként), ám mindez kibővítve a Copysentry szolgáltatásaival (kb. folyamatos web-figyelés és azonnali e-mail értesítés) már szinte ellenállhatatlan ajánlat havi 4,95 vagy 19,95 dollárért, ha nem is a prae.hu-nak (aminek a szintjén még működik a manuális vagy a sztochasztikus technika…), hanem például egy Pszichológiai Szemle komolyságú tudományos orgánumnak vagy egy sokezres-soktízezres napi látogatót vonzó blognak.

Ha viszont bizonyos alapvető kérdésekre kapott válaszokért nem akarnánk fizetni, s van még három szabad percünk, akkor nyissuk meg a www.shorttext.com oldalt, s bármilyen szöveg(ünk)et másoljuk át az oldal közepén lévő ablakba, s kattintsunk a "Create URL" gombra. Ekkor megkapjuk a szövegünkre mutató linket, amit elég átmásolnunk a Copyscape beviteli mezőjébe, hogy (kicselezve a fentebb említett Premium-csomagot) szembesülhessünk írásunk lehetséges plágiumaival, gondolataink elképzelhető, ám eddig nem is sejtett idézésével, vagy egy őszinte tekintetű diákunk e-mailben átküldött dolgozatának valódi forrásával.

Jó szórakozást!
nyomtat

Szerzők

-- Pál Dániel Levente --


További írások a rovatból

kabai lóránt el sem kezdett versek kötetbemutató és kiállításmegnyitó Miskolcon
Bemutatták Márton Ágnes drámakötetét

Más művészeti ágakról

Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Csáki László: Kék Pelikan
gyerek

Kabóca Bábszínház: Dödölle
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés