bezár
 

gyerek

2009. 01. 10.
Meséivel hoznák közelebb a fiatal olvasókhoz Mészöly Miklóst
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Mészöly Miklós meséinek dramatizálására hirdet pályázatot a Mészöly Miklós Egyesület, a szekszárdi Irodalom Háza és a szekszárdi Illyés Gyula Megyei Könyvtár, azzal a céllal, hogy a fiatalokkal - életkoruknak megfelelően - a meséin keresztül kezdjék megismertetni a város szülöttének munkásságát - mondta Németh Judit, a szekszárdi könyvtár munkatársa.
"A cél az, hogy elmélyítsük a Mészöly-kultuszt" - tette hozzá a pályázat kezdeményezője, megjegyezve, hogy Mészöly Miklós nemcsak saját meséket írt, hanem - Illyés Gyulához hasonlóan - népmeséket is feldolgozott.
    
A pályázatra elsősorban pedagógusok, iskolai színjátszó körök munkáit várják 2009. szeptember 30-ig, feldolgozhatják a meséket párbeszédes formában, színpadi vagy bábjátékként is. A diákok és tanáraik öt kötet - a Történetek kicsiknek és nagyoknak, A Pipiske és a fűszál, Az elvarázsolt tűzoltó-zenekar, A hiú cserép-királykisasszony valamint a Kerti hangverseny - darabjaiból válogathatnak.
    
A kiírás szerint az első helyezett 90 ezer forintos jutalomban részesül, a legjobb adaptációkat pedig kiadják, illetve a 2010-es Mészöly-emléknaphoz kapcsolódva bemutatják.
    
A 2009. január 19-i Mészöly Miklós Emléknapon a Pécsi Tudományegyetem szekszárdi főiskolai karán egyébként a megyei könyvtár színjátszói színre viszik A torony meséje című Mészöly-művet, Urbanik Tímea irodalomtörténész pedig az író mesevilágába vezeti be az érdeklődőket.
    
A 2001-ben elhunyt, szekszárdi születésű, Kossuth-díjas író első mesés kötete, a Hétalvó Puttonyocska 1955-ben az Ifjúsági Könyvkiadónál látott napvilágot; 1998-ig még hét mesekönyve jelent meg több kiadásban is a Móra, a Jelenkor, illetve a Kalligram Kiadónál.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

(Nép)mesék és kisebbségi diskurzusok Szegeden
gyerek

Februárban mutatja be új előadását az Art-ravaló
gyerek

Kertész Erzsi regényéből készült előadás a Vojtina Bábszínházban

Más művészeti ágakról

A 14. Frankofón Filmnapokról
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
kabai lóránt el sem kezdett versek kötetbemutató és kiállításmegnyitó Miskolcon
Nils Frahm: Day


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés