bezár
 

gyerek

2009. 01. 19.
Benedek Elek-emlékév - mesefalu Kisbaconban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Benedek Elek-emlékévet szervez idén a Kovászna Megyei Tanács. A nagy mesemondó születésének 150., halálának 80. évfordulója alkalmából rendezett emlékév hivatalos honlapját a magyar kultúra napján, január 22-én mutatja be a háromszéki önkormányzat - adta hírül a Krónika című erdélyi napilap.
A portálra minden Benedek Elek emlékére szervezett rendezvény felkerül, így az is, hogy a meseíró szülőfalujában, Kisbaconban (Batanii Mici) mesefalut hoznak létre. A programban Háromszék két testvérmegyéje is részt vesz, hiszen ők is büszkélkedhetnek nagy meseíróval. A magyarországi Heves megyében élt Gárdonyi Géza, a svédországi Va:rmland megyében pedig Selma Lagerlöf, a Nils Holgersson szerzője látta meg a napvilágot.
    
A tervek szerint Kisbaconban három meseházat építenének, amelyeket a három mesemondó jellegzetes alakjaival népesítenének be. Létrehoznának egy központi épületet is, ahol mintegy ötven gyereket lehetne vendégül látni, biztosítani a szállásukat és az étkezésüket.
    
Kisbacon olyan, mint egy mesebeli falu, vélik a projekt kivitelezői. A faluban kovácsműhely működik, a kisbaconi asszonyok kemencében sütik a friss házikenyeret, az apróságok így valódi patkolást is láthatnak és képet kaphatnak arról is, hogy készülhetett a mesében a hamuban sült pogácsa. Az évszázados fenyősor végében megbúvó Benedek Elek Emlékház évek óta zarándokhely.
    
A kezdeményező Kovászna megyei önkormányzat szándéka szerint ha a mesefalu létrejön, azt folyamatosan lehet bővíteni. Más európai települések önkormányzatával is felveszik a kapcsolatot, például a Grimm testvérek szülővárosával vagy az olasz Carlo Collodinak, Pinokkió szülőatyjának a falujával. A cél a mese világa által bemutatni és megismerni különböző népek kultúráját és hagyományait.
    
Eddig csak az előtanulmány készült el, de a szervezők remélik, hogy még az idén kidolgozzák a látványtervet, megvásárolják a telket, és megtalálják a finanszírozási módot is. A becslések szerint a mesefalu tervének összköltségvetése mintegy 400 millió forint.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


Más művészeti ágakról

Alex Garland: Polgárháború
Láng Orsolya Ház, délután című könyvének bemutatójáról
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés