bezár
 

gyerek

2009. 02. 01.
Kilenc napos Mackófesztivál kezdődött az állatkertben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Mackófesztivált rendez a Fővárosi Állat- és Növénykert szombattól. A kilenc napon át tartó eseményhez számos program, például játékmackó kiállítás kapcsolódik, akik pedig medvejelmezt öltenek, díjmentesen látogathatják az intézményt.
A Mackófesztivál a játékmackó kiállítás megnyitójával kezdődik, szombaton 11 órakor. A tárlaton több mint félezer maci látható. A játékok legnagyobb része az ismert gyűjtő, Bahor Lenke gyűjteményéből való, rajta kívül azonban Boros István is számos játékmackót kölcsönzött a nem mindennapi kiállításra - tudatta pénteken a Fővárosi Állat- és Növénykert. 
    
A tárlat a rendezvény valamennyi napján látható, ezentúl a medvékkel kapcsolatos játékos tudáspróbával várják még a látogatókat. Hétvégente, vagyis január 31-én, február 1-én, 7-én és 8-án kézműves foglalkozás, rajzfilmvetítés, fél tizenkettőkor és délben pedig a medvék látványetetése is szerepel a programok között. 
    
Február 2-án, hétfőn délelőtt tíz órakor kerül sor a medveárnyék-figyelésre. A népi hagyomány szerint ugyanis ezen a napon (Gyertyaszentelő Boldogasszony napján) a medve előjön barlangjából, s attól függően, hogy meglátja-e a saját árnyékát, vagy sem, következtetéseket lehet levonni a tél hosszával, illetve a tavasz eljövetelével kapcsolatban. Vagyis ha jó idő van, tehát látszik az árnyéka, akkor elhúzódó télre lehet számítani, ha ennek ellenkezője tapasztalható, hamar eljön a tavasz. 
    
A Mackófesztivál ideje alatt minden napra érvényes az a kedvezmény, amelynek értelmében mindazok, akik medvejelmezbe bújnak, díjmentesen léphetnek be az állatkertbe. A fesztivál idejének két vasárnapján, azaz február 1-én és 8-án délután fél egykor mackó találkozót is szerveznek a jelmezesek részére, kulisszák mögötti látogatással és más meglepetésekkel.
    
A közhiedelemmel ellentétben a medvék nem alszanak olyasfajta, "igazi" téli álmot, mint amilyen a sünök, vagy a denevérek esetében megfigyelhető. Igaz ugyan, hogy a mérsékelt égövi medvék telente kevésbé aktívak, ez azonban nem a hőmérséklettel, hanem az ilyenkor szűkösebb táplálékkínálattal van összefüggésben.
    
Mivel az állatkerti mackók takarmányáról ilyenkor is folyamatosan gondoskodnak, náluk egyáltalán nincs ilyen nyugalmi időszak. A Fővárosi Állat- és Növénykertben egyébként öt állat képviseli a medvék családját: Buci, Noé és Mídász barnamedvék (utóbbi kettő a barnamedve szíriai alfajának képviselője), Lady és Vitus pedig jegesmedvék - olvasható az Állatkert közleményében.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Paweł Pawlak: Ancsa, avagy vázlatok tüsszögő svájcisapkával, Pagony, 2024
Interjú Révész Emese művészettörténésszel
gyerek

Budapesten, Debrecenben és Szegeden 2024. januárjában

Más művészeti ágakról

Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége
színház

A Vígszínház Ármány és szerelem bemutatójáról
Tóth Kinga AnnaMaria sings/singt/énekel című kötetének bemutatója
Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés