bezár
 

gyerek

2009. 02. 16.
Emil és a kancellár
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Váratlan élményben volt része mintegy hatvan berlini általános iskolai tanulónak az elmúlt héten: a kancellári hivatalban ugyanis személy szerint Angela Merkel kormányfő olvasott fel számukra részleteket a gyermekirodalom klasszikus alkotásai között számon tartott, Emil és a detektívek című Erich Kästner-regényből.
Értesülések szerint a fáradhatatlan kancellár az új gazdasági miniszter hivatali köszöntése és egy estére előirányzott, ugyancsak gazdasági válságtanácskozás között szakított időt arra, hogy az iskolásokat kalauzolja a bátor Emil kalandos világában, amelyben Kästner könyvének hőse egy tolvajt üldöz, s végül barátai segítségével visszaszerzi a tőle a vonaton ellopott 140 márkát. "Ez az én pénzem, s ezt vissza kell kapnom" - idézte a legtökéletesebb átéléssel Emilt az elmúlt hónapok pénzügyi válságában megedződött Merkel kancellár, s a gyermekek szájtátva hallgatták őt.

A rendkívüli találkozóra nem akármilyen alkalomból került sor, a német könyvkereskedők egyesülése ugyanis a Németországban immár hagyományosan, évente megrendezett felolvasói verseny születésének 50. évfordulóját ünnepelte. A kereken fél évszázad óta tartó versenyben mind több iskola vesz részt, idén 7500 volt a vetélkedőbe benevezett tanintézetek száma. S nem véletlen az sem, hogy Merkel az Emil és a detektívekből olvasott fel: Erich Kästner ugyanis 1959-ben jelen volt a verseny bölcsőjénél, s támogatta a kezdeményezést.

A kancellár készült a rendezvényre, de nem azzal, hogy előtte otthon hangosan olvasott volna fel. Angela Merkel ugyanis már az elmúlt hétvégi, rendszeres videoüzenetét is az olvasásnak szánta, hangoztatva egyebek között: az olvasás rendkívül fontos, mert attól a fantázia szárnyakat kap. Ráadásul állandóan arra ösztönöz, hogy az ember újat tanuljon. Mondandóját pedig azzal az üzenettel zárta, hogy - mint fogalmazott - csak az ért, aki olvas.

Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy a pontosan egyórás jubileumi találkozón Merkel nem egyedül tartotta a felolvasást. Mintegy 20 perc után az 1959-es első felolvasói verseny akkori győztese, Bodo Sengebusch vette át tőle a "stafétahangot", majd a két tavalyi győztes, egy lipcsei és egy berlini diák következett.

Ezekben a napokban egyébként nem csupán az iskolákban rendeznek felolvasásokat, hanem könyvesboltokban, könyvtárakban és egyéb kulturális intézményekben, s nem csupán diákok számára. A német könyves szakma által indított, immár ünneppé vált felolvasói verseny pedig része lett a németországi oktatásnak, illetve kultúrának.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


Más művészeti ágakról

Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
kabai lóránt el sem kezdett versek kötetbemutató és kiállításmegnyitó Miskolcon
Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés