bezár
 

gyerek

2009. 05. 09.
Gyerekszem Filmfesztivál - 108 film verseng az idei mustrán
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Majd 160 filmmel pályáztak a második alkalommal meghirdetett Gyerekszem Filmfesztiválra. A május 22-én induló seregszemlére beválogatott 108 alkotást szakmai zsűri bírálja el, amelynek elnöke Bollók Csaba filmrendező.
A zsűri, amelynek további tagjai Czibolya Kálmán, a Makói Videoműhely vezetője, Fülöp József, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem docense, Schwechtje Mihály filmrendező szakos egyetemi hallgató és Incze Zsuzsa, a Csellengők című műsor producere és szerkesztője a három kategóriában beérkezett művek közül választja ki a legjobbakat.
    
A filmmustra 6-12 évesek alkotásait bemutató "Kicsi a bors, de erős" kategóriájába 26, a 13-19 éveseknek meghirdetett "Ifjú titánok" kategóriájába 69, míg a  "Gyerekszem-öregszem" kategóriába 13 kisfilmet válogatott be az előzsűri. Az utóbbi kategóriában azok az alkotók nevezhettek, akik már elmúltak 19 évesek, de a fesztiválra beküldött filmjüket 19 éves koruk előtt készítették.
    
A Gyerekszem Filmfesztivál célja hozzásegíteni a gyerekeket ahhoz, hogy a film nyelvén is kifejezhessék érzéseiket, gondolataikat, világukat, valamint hogy a gyerekek mozgóképes munkáit minél több érdeklődő megismerhesse - mondta el Grosch Nándor fesztiváligazgató.
    
"Véleményünk szerint ez a fesztivál azért is fontos, mert ösztönzi a gyerekek általi kreatív filmkészítés kultúrájának intenzívebb kialakulását. Az elkészült filmek nyilvános bemutatásával és értékelésével egyfajta ethoszt szeretnénk teremteni, ami azt szolgálná, hogy a gyerekek ne csak a televízióból és moziból szerzett vizuális kapaszkodók segítségével videózgassanak" - tette hozzá.
    
A nyáron kiírt pályázatra legfeljebb tizenöt perc hosszúságú, tetszőleges témájú alkotásokkal - rövidfilm, animációs film, dokumentumfilm és egyéb műfaji kategóriákban - lehetett pályázni, illetve Mi zavar engem? címmel egy meghatározott témában is lehetett nevezni.
    
A mustrán, amelyre az idén már külföldi gyerekek is pályázhattak, a szakmai zsűri mellett diákzsűri is tevékenykedik, emellett a közönség is szavazhat a szerinte legjobb alkotásra.
    
A győztesek között számos értékes nyereményt, köztük egy 100.000 forint értékű kamerát, illetve 250.000 forint értékű hangi utómunka stúdióhasználatot osztanak szét.
    
A háromnapos mustrát számos kísérőrendezvény egészíti ki, így lesz szakmai konferencia, koncertek, pirotechnikai és kaszkadőrbemutató, filmes smink, jelmezfotózás és VJ-parti. A látogatók láthatnak majd válogatást az Anilogue, a Busho, az Early Melon, a Four River, a Zoom to Europe, az egyszervolt.hu és a Gyerekszem Filmkészítő szakkör filmjeiből, valamint több klasszikus mesefilmet is levetítenek.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

(Nép)mesék és kisebbségi diskurzusok Szegeden
Kristyna Litten: 80 kutyával a Föld körül
gyerek

Kertész Erzsi regényéből készült előadás a Vojtina Bábszínházban

Más művészeti ágakról

irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
Csáki László: Kék Pelikan
A 14. Frankofón Filmnapokról
Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés