bezár
 

gyerek

2009. 05. 29.
Gyermeknapi programok a hét végén
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A hét végén tartják a Nemzetközi Gyermeknapot: több helyszínen kínálnak izgalmas programokat szombaton és vasárnap.
A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat a Fővárosi Önkormányzattal közösen immár 19. alkalommal tartja meg kétnapos, ingyenes gyermeknapi rendezvénysorozatát a budapesti Városligetben. A Vajdahunyad várától a Királydombig elterülő részen a többi között koncertek, sport- és kézművesfoglalkozások várják a fiatalabb korosztályt.
    
Az OTP Esély Parkban kap helyet az Ability Park, ahol játékos formában mutatják be a fogyatékkal élők mindennapjait. A fogászati buszon ingyenes fogászati szűrésen és szaktanácsadáson vehetnek részt az érdeklődők, a Kölyök Tanyán az Egy csepp figyelem Alapítvány vércukorszintmérést végez. A Biztonságos Internet Sátor a biztonságosabb internet használat témakörébe tartozó számítógépes és kvízjátékoknak, vetélkedőknek ad teret. A Mol Világzenei Színpadon vasárnap a Csík zenekar, a Kolompos, a Makám és a Ghymes koncertjét hallhatja a nagyérdemű.
    
A Magyar Nemzeti Bank Látogatóközpont sátrában az érmékről, bankjegyekről, pénzverésről tudhat meg többet a látogató. A Magyar Lovasterápia Szövetség szervezésében lovasterápia-bemutató is színesíti a programokat, s a közönség a különféle lovassportokat is megismerheti. A Nemzetek Utcáján az érdeklődők az Európán kívüli kultúrákkal, népi hagyományokkal találkozhatnak: kínaiselyemruha-próba, arab népviseletek és indiai hangszerek bemutatója mellett origamizás és katari kávé ízlelése is várja a publikumot.
    
A futógálán 40 méteres gyermek futásra, 600 méteres ovis futásra és gerelyhajításra is benevezhetnek a vállalkozó kedvűek, s a látássérült sportolók is versenyezhetnek 600 méteren párban. A focikupán erdélyi és budapesti fiatalok mérik össze erejüket. A sportszigeten búvárbemutató merülési lehetőséggel, falmászás, kajak-kenu, íjászat, minigolf, sportlövészet, tenisz, tollaslabda és vívás szórakoztatja az izgő-mozgó népet.
    
A kormány gyermeknapi rendezvényén igazi családi programok fogadják a Kossuth térre érkezőket: a legkisebbek babajátszó sátorban múlathatják az időt, de táncház, valamint a helyes táplálkozást népszerűsítő interaktív műsor és bábelőadás is szórakoztatja a gyerekeket. A nagyobbak a Szuper Csapat tagja cím elnyeréséért versenyezhetnek, kipróbálhatják a tűzoltófecskendő használatát, az Országos Mentőszolgálat szakembereinek közreműködésével elsősegély-ismereteket sajátíthatnak el, a kerékpáros és kerekesszékes mini KRESZ-pályán a legfontosabb közlekedési szabályokat is megtanulhatják.
    
Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság sátránál az érdeklődők kikísérletezhetik, hogy valódi veszélyhelyzetben vajon elég gyorsan tudnák-e magukra ölteni a vegyvédelmi védőfelszerelést. Az Országos Meteorológiai Szolgálat egy komplett meteorológiai állomást mutat be a helyszínen, amelynek segítségével az egész ország területén követhető az időjárás változása. A vetélkedők mellett különleges járműbemutató keretében rendőrségi motorokat, terepjárót, motorcsónakot, gumikerekű harckocsikat, tűzszerészrobotot, quadokat, valamint új és veterán mentőautókat, tűzoltóautókat tekinthet meg a publikum.
    
A programok helyszínei akadálymentesek, kerekesszékkel megközelíthetőek, a színpadon pedig jeltolmácsok segítik a siket és nagyothalló gyerekek bekapcsolódását az interaktív programokba.
    
A Zöld Pardonban vasárnap a Kalamajka a NemPiskóta Erdőben című interaktív, élőszereplős meseelőadás, valamint a Szeleburdi Bohóczenekar műsora kínál tartalmas időtöltést a családoknak. A színpadi előadások mellett bohóctorna, papírsárkány-készítés és -eregetés, kézművesfoglalkozások, tűzoltóautó-bemutató, írnokiskola, kincsvadászat és ügyességi versenyek is mulattatják a résztvevőket.
    
A Bárka Színház május utolsó vasárnapján Mesebárka címmel meseelőadásra invitálja a színházkedvelő gyerekeket 5 éves kortól; a gyerekek és a színészek közösen írják, majd eljátsszák a darabot. A Mezőgazdasági Múzeumban negyedik alkalommal rendezik meg péntektől hétfőig a Kaland-Vár játékkiállítást és -vásárt, amelyen a gyerekek ki is próbálhatják a játékszereket. A programok között rajzfilmvetítés, táncház, lovagi játékok, a Kőbéka zenekar koncertje és a Gabalyda Bábszínház előadása is szerepel.
    
A kalózkapitány és legénysége várja a kalandra éhes és bátor gyermekeket vasárnap Baján, a Sugovica partján kikötő bárkában. A jelentkezőket a rettenthetetlen Lankóci Kapitány állítja próbák elé, s a legalkalmasabb jelöltek részt vehetnek Gemenc kincsének felkutatásában.
    
A Macifesztivál jótékonysági macigyűjtése a Duna Plazában vasárnap zárul le: az eddig összegyűlt több száz medvét a Bethesda Gyermekkórház, és más gyermekjóléti intézmények kapják. A Macisimogatóban 200 maciban gyönyörködhetnek a gyerekek, de itt található a Macivágta játék is, amelyen komoly csatákat vívhatnak a kicsik.
    
A Nemzetközi Gyermeknapot 1950 óta ünnepli a világ a Nemzetközi Demokratikus Nőszövetség 1949. novemberben elfogadott határozata alapján. Magyarországon hagyományosan május utolsó vasárnapján rendeznek gyermeknapi programokat.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

gyerek

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában
(Nép)mesék és kisebbségi diskurzusok Szegeden
Kristyna Litten: 80 kutyával a Föld körül

Más művészeti ágakról

Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán
kabai lóránt el sem kezdett versek kötetbemutató és kiállításmegnyitó Miskolcon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés