bezár
 

gyerek

2010. 03. 09.
MedvEst lesz Szegeden
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A medvéket, macikat, brumikat járják körbe azon az esten, melyet Szegeden tartanak a Művészettel az Oktatásért Kutatócsoport szervezésében (MűOK) kedden.
A bundásokról minden kiderül a MedvEsten, a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző kara, Tanító és Óvónőképző Intézetében - mondta el az MTI-nek Magonyné Varga Emőke a kutatócsoport szervezője.

Alkalmazkodva az intézet profiljához az érdeklődés középpontjába a mai plüss macik témaköre került, kérdésként fogalmazódik meg, hogy milyen többlet lehetőségekkel szolgálhatnak a pedagógusoknak, hogyan tudják felhasználni a mindennapokban, de téma lesz a medve kultúrtörténete is.

Így a medvétől, mint egykori kultúrtörténeti állattól a mai mackóig vezet a konferencia témája. A program tudományközi, művészetközi területeket érint. Lesznek biológiai előadások, zenetörténeti, szimbólumtörténeti fejtegetések és irodalmi válogatás is. Az előadók a tanító és óvóképző intézet hallgatói közül kerülnek ki.

A műsorban a medvefajtákat például verses, népmesei formában is bemutatják. A medvét mint szimbólumot finnugor dal, mongol eredetmonda vagy koreai mese által ismerheti meg a közönség. A műzenei blokkban felcsendül Haydn 82. C-dúr szimfóniájának IV. tétele, illetve Schumann Medvetánca is.

Megelevenedik majd Micimackó és Dörmögő Dömötör. Kiderül, miként vélekedik a medvetáncról Babits Mihály, József Attila és Bartók Béla, vagy miként ihlette meg Weöres Sándort és Arany Jánost az állat. A műsort kiegészítő programként játékmackó-kiállítás kíséri.

A közelmúltban alakult MűOK-nak ez az első rendezvénye és a jövőben több témát is hasonló intenzitással terveznek körüljárni. Így fontos lesz a kultúrtörténeti háttér és az oktatási folyamatban való hasznosíthatóság - tette hozzá.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Paweł Pawlak: Ancsa, avagy vázlatok tüsszögő svájcisapkával, Pagony, 2024
gyerek

Februárban mutatja be új előadását az Art-ravaló

Más művészeti ágakról

Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban
Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés