bezár
 

gyerek

2010. 04. 26.
Együtt lenni jó! -- Mesevilág a MÜPÁ-ban
VI. Gyermekirodalmi Fesztivál és Vásár
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Együtt lenni jó! -- Mesevilág a MÜPÁ-ban Április 30. és május 2. között tizenegy helyszínen, több mint ötven kortárs gyermekkönyvszerző és illusztrátor közel száz programmal várja a gyermekeket és szüleiket a Művészetek Palotájában a VI. Gyermekirodalmi Fesztivál és Vásáron. A fesztivál fő célkitűzése, hogy a kortárs magyar gyermekirodalmat népszerűsítse, a gyermekkönyvekre, a könyvek létrehozóira, valamint az olvasásra irányítsa a figyelmet. Továbbá, a fesztivál az „Együtt lenni jó!” mottóval kívánja megerősíteni a családi együttlét, illetve a közös olvasási élmény fontosságának üzenetét.
Számos programmal várja a Gyermekkönyvszerzők és Illusztrátorok Egyesülete (GYIE) és a Csodaceruza folyóirat az odalátogató gyermekeket és szüleiket a fesztivál ideje alatt.

Az Örkény Színház színészei meséket olvasnak fel a közönségnek, Szalóki Ági előadja családi lemezét, a Gingallót, gyermekkönyvírók dedikálják műveiket a könyvvásár keretében, és a filmsarokban kortárs alkotók műveiből készült rajzfilmek kerülnek vetítésre. A fesztivál interaktív, játékos beszélgetéseket, zenei és képzőművészeti foglalkozásokat kínál mind a gyerekek, mind a szülők számára.
Sajtótájékoztató Lackfi János, Sándor Csilla, Paulovkin Boglárka és D. Tóth Kriszta részvételével
„Van énnekem otthon egy igazi tündérem. Négy és fél éves, és mindent tud a mesevilágról – hiszen olyan szerencsés, hogy benne él. Vele készülök a fesztiváltündéri feladataimra is” -- mondta D. Tóth Kriszta újságíró, aki nemcsak „fesztiváltündérként”, hanem meseíróként is jelen lesz a MüPá-ban, hiszen nagy sikerű Lolamesék sorozata alapján mindhárom nap mesés-játékos foglalkozásokat tart gyerekeknek. „Az a fesztivál legfontosabb célja, hogy megmutassa: igenis van igényes gyermekirodalom és meseillusztráció, léteznek értékes magyar gyerekkönyvek. Egy jó mese kinyitja a világot az egész család számára, mi ebben szeretnénk segíteni.”

Az Európai Unió Szegénység és a Társadalmi Kirekesztettség Elleni Küzdelem Nemzetközi Éve kapcsán a GYIE illusztrációs és meseírópályázatot hirdetett a művészek számára, amelynek díjai az E.ON Hungária Zrt. jóvoltából a kiállítási térben kerülnek átadásra 2010. április 30-án, pénteken délután 3 órakor. A fődíj mindkét kategóriában 300.000 Ft.

Az ehhez kapcsolódó kiállítás több mint hatvan kortárs illusztrátor alkotásaiból május 13-ig megtekinthető a Művészetek Palotája Zászlótermében.

A GYIE és a Csodaceruza a fesztiválon teszi először közzé TOP50 gyermekkönyv listáját, amelyet szakmai szervezetek válogattak össze az elmúlt tíz év legjobb magyar gyermekirodalmi alkotásai közül. Az E.ON Hungária Zrt. támogatásával április 29-én jelenik meg a Népszabadság melléklete, melyben szerepel a teljes lista, illetve a listában felsorolt könyvek bemutatása.

További programok:

„Kedves Ismeretlen “ címmel könyvgyűjtő akció kerül megrendezésre a mélyszegénységben élő gyermekek számára megkímélt állapotú mesekönyvekből. A szervezők kérik, hogy minden olyan könyvhöz, amelyet a látogatók elhoznak a Gyermekirodalmi Fesztiválra, társuljon egy szöveg is, amellyel az adományozók megszólítják a leendő olvasót, személyessé téve ezzel az ajándékot.

„Mit ér ma az érme?” A nagyon rossz helyzetben lévő, vegetáló iskolai könyvtárak életét szeretnék a szervezők megkönnyíteni azzal, hogy a még mindig lappangó egy- és kétforintosokat összegyűjtik számukra. A fesztivál egész ideje alatt üzemel egy különleges pénzgyűjtő persely, amelyet a Cellux csoport hozott létre recycling technikával. Ebbe a malacperselybe a legkisebb pénzegységet is be lehet dobni. „Aprónként” összegyűlhet annyi pénz, amelynek segítségével gyarapítani lehetne jónéhány könyvtár állományát.

„Családom és egyéb állatfajták” címmel pályázatot hirdet családok számára a GYIE és a Csodaceruza. Ezzel a felhívással is szeretnék hirdetni a családi együttlét fontosságát. A legjobb pályaművek beküldői családi utazáson vehetnek részt.

Mesepiac a Ludwig Múzeumban. A szervezők célja, hogy az alkotók megismerjék egymás munkáit, így a kiadók is teljesebb képet alkothatnak a gyermekkönyvipar esetleges új szereplőiről.

A Gyermekirodalmi Fesztivál teljes programja megtalálható saját honlapján, illetve a Csodaceuza honlapján.

Főtámogató:
e-on

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


Más művészeti ágakról

Alex Garland: Polgárháború
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés