bezár
 

art&design

2010. 05. 31.
Fiatal magyar tervezők újraálmodták a Chevrolet-dizájnt
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Színváltó autók, futurista keréknyom divattervek, animációs banán és DNS-hasonlatok – néhány szemelvény a Young Creative Chevrolet! nemzetközi design-pályázatra érkezett magyar kreatív anyagokból, melyek európai versenybe szálltak Fashion, Video és Visual Arts kategóriákban. Az alábbi cikkben mindhárom kategória nyertes munkáit közöljük. A pályázat hivatalos nemzetközi blogján június elsejével közönségszavazás indul, amely befolyásolja a pályázat végkimenetelét.(A versenyről bővebben ITT.)
Fashion

<1> Clever.Hot

(Gálvölgyi Anett, Kormos Anna Zsófia, Baranyi Ádám, Miovác Márton Zsolt)

Az általunk vizualizált öltözék tervezése során a Chevlorlet Volt formavilágát, stílusosságát és innovatív technológiáját vettük alapul.

A csoport neve is ezt a koncepciót volt hivatott tükrözni, azt a kettőséget, melyet mi a Volt-ban látunk. Clever – okos, környezettudatos, jövőbe mutató és aerodinamikai téren is kiváló. Hot – „menő“, az autóra továbbra is jellemző a vagány megjelenés, gyorsaság, dinamizmus, férfiasság.

A Volt alapvetően azon az előítéleten változtat, hogy a nagy erős kocsik mind benzinfalók, hiszen úgy biztosítja az autózás élményeit, hogy közben szem előtt tartja a praktikussági, gazdasági és környezetvédelmi tényezőket.

A tervezés során nem egy az autóhoz illő öltözéket szerettünk volna megalkotni, hanem a járművet, illetve a velejáró élményeket, tulajdonságokat akartuk egy öltözék formájában leképezni. Elképzeltük, hogy a Chevrolet Volt milyen emberi alakot öltene. Így nem egy nőről és annak a ruhájáról beszélünk, hanem egy általunk megálmodott teremtményről, aki kölcsönhatásban áll öltözékével. A számunkra legizgalmasabb gondolatok a következőek voltak: dinamizmus, áramvonalasság, vagányság, futurizmus, környezettudatosság, illetve minden élmény, ami az autózáshoz köthető.

A kocsi szenzoraink egyfajta meghosszabbítása, amellyel haladunk, érzékelünk, mozgunk a térben, valamint a teljesítményünk, a sebességünk megsokszorosítása ad lehetőséget. Ebben a vonatkozásban, a járművet felfoghatjuk az ember egyfajta kiterjesztéseként, melyet mi a tervezés folyamán újraértelmeztünk a ruházkodás szintjén. Ezzel egy olyan öltözéket álmodtunk meg, amely viselője számára, egyfajta átlényegülést eredményez.

Az öltözék két ruhadarabból áll össze. Az egyik egy egész testet valamint a fej nagy részét lefedő overall, amely az autógumit szimbolizálja, továbbá erősen köthető az autóversenyzéshez és a sebességhez. A strech alapruhára, az egész test felületén végigfutó mintázatot terveztünk. Mivel ezek külön felvarrt rétegek, térbe kimozdulnak, és ezzel hitelesen jelenítik meg a kerékgumi lenyomatát. Ez a rendszer leképezi az emberi test anatómiáját és alapvető formáit, tehát az izomzatnak és csontrendszernek megfelelően épül fel, hangsúlyozza azokat. Ahogy a test organikus egységként fordul és ívelődik, úgy ez a ruhadarab szimbolizálja az autókerék mozgását és a gyorsaságát.

Ez a ruhadarab az újrahasznosítás lehetőségét is magában rejti, mivel az applikációk készülhetnek újrahasznosított gumiból, vagy neoprém anyagból.

Az öltözék második darabja, egy kabát, amely a transzformációt végérvényre juttatja, azaz a koncepció egységét megteremti. A felső elölnézetből, az overállal együttesen a Volt frontális képét adja. A kabát formája egyszerű, anyagát tekintve megegyezik az applikációkkal, ezüst változatban.
 
Clever.Hot


<2> Team Konnektion
(Nguyen Thuy Phuong, Csík Orsolya, Fazekas Endre)

Az elkészült tervben a ruha nem csupán látványban kapcsolódik az autóhoz, hanem a Chevrolet Volt egész szellemiségének újrafogalmazására tesz kísérletet.

A választott forma olyan asszociációkat hivatott életre kelteni, melyek az energiához kapcsolódnak, mégpedig a szónak abban az értelmében, ahogyan manapság gondolunk rá. Nem valamilyen felhasználásra váró alapanyag, hanem egy megőrizni való érték, az élet alapvető, lényegi összetevője. 

A fehér szín érintetlen tisztasága és a csústechnológiával készült neoprene minősége harmóniát teremt, és kiegészíti az autó erőteljes, maszkulin karakterét. Az autó mellett álló hosztesz a szoborszerű formában, az áramvonalas burokba foglalt hullámzással olyan lenne, mint napjaink nimfája, az uralt energia allegóriájaként. Ebben az összefüggésben a női test nem pusztán szexualitásával hívná fel a figyelmet az autóra, hanem mintegy gondolat- és vágyébresztő létező, jövőnk kézben tartásának ígéretével. 
Konnektion


<3> Kikerics
(Kránicz Orsolya, Nagy Dorottya)

Kikerics
Kikerics



Video

<1> Sealman
(Szabó Balázs, Balló Dávid)

A videó itt nézhető meg: [cmovie15883]


<2> Vetítők
(Bordás Boglárka, Lukács Orsoja)

A videó itt nézhető meg: 
[cmovie15884]


<3> Kocsi Olga

A videó itt nézhető meg: [cmovie15885]



Visual arts

<1> Radulescu Andrei 

Radulescu Andrei


<2> Horváth Péter és Pólos Zoltán

Színváltós Chevrolet

<3> Techton
(Gyuricza János és Tóth Bernadett)
Chevrolet-design (Techton)
Chevrolet-design (Techton)


 


nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Papageorgiu Andrea alkotásai a Barabás Villában
art&design

Under the Skin – Huminilowicz Vanda egyéni kiállítása a Keletben
art&design

Interjú Esterházy Marcellel a MODEM-ben tartott kiállítás kapcsán

Más művészeti ágakról

Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés