bezár
 

gyerek

2010. 12. 04.
Vidám bibliai bábjáték a Merlinben
Premier: Ádám Világgá Megy
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Gólem Színház és a Babos Bábos Társulat bemutatja az Ádám Világgá Megy című bábjátékot a Merlin Színházban december 4-én és 5-én. A mesék a Teremtés könyvéből dolgozzák fel Noé történetét, illetve Ábrahám történetéből azt a részt, amikor Eliézer, Ábrahám szolgája, Izsáknak elhozza feleségül Rebekát. A Hanukát ünneplő és a Karácsonyra készülődő 4-7 éves gyerekeket is nagy szeretettel várják a szervezők.

A Vizes meséből a gyerekek megtudhatják, miért ácsolt emeletes bárkát Noé, és segíthetnek neki megtölteni a fedélzetet a kisebb-nagyobb állatokkal. Amellett, hogy megismerkednek az Ószövetség egyik fontos hősének történetével, többek között arra is fény derül, hogyan lehet rávenni az őzikéket, hogy az oroszlán mellé költözzenek, mire használhat egy sünt az oroszlán, jól áll-e a zsiráfnak a kígyósál, és a hosszú úton mivel üti agyon az időt a ló és a szamár? A Tevegelős mesében a kis nézők elkísérhetik Eliézert és tevéit a hosszú úton, és segíthetnek Izsáknak feleséget találni. Végül Rebekára esik a választás, és az esküvői készülődésben még arra is marad idő, hogy a fárasztó sivatagi menetelés hőseit, a tevéket is kárpótolják egy kis játékkal. De vajon észrevétlen maradhat-e egy teve a terítő alatt?

És két teve?

A darab a nemrégiben megjelent, Ádám Világgá Megy című, 10 történetet tartalmazó mesekönyv adaptációja, amelyet Szokács Eszter írt és a Gólem Színház adott ki. A könyv nagy segítség az anyukáknak és apukáknak, hiszen ritkaság az olyan mesekönyv, amely közelebb hozza a távoli bibliai alakokat az óvodás korú gyerekekhez, leköti a kicsik figyelmét és beszélgetéseket indít el.

A darabot a Gólem Színház rendezője, Borgula András rendezte. A Gólem egy nyitott alkotóműhely, amiben együtt dolgoznak különböző hagyományokból, kultúrkörökből származó fiatalok. A kulturális sokféleség a nézőpontok változatosságát biztosítja a csapat projektjei számára. A társulat szerint a kulturális színtér attól szép, hogy különböző irányzatok, hagyományok tarkítják, amelyek barátságban megférnek egymás mellett, sőt inspirációt nyújtanak egymás számára.

A szereplőket a Babos Bábos Társulat két bábművésze és egy színész eleveníti meg. Az interaktív bábszínház két állandó tagja Babos Eszter és Bíró Brigitta maguk is többgyermekes anyukák. Eszter óvoda- és szociálpedagógusként sajátította el a bábkészítés és bábelőadások technikáit, Brigitta háttere a formatervezés. A Társulat szerint a bábozás „olyan varázslat, melyet minél többen élünk át, annál erősebben hat. „

A darab egy zenés versikével kezdődik, melynek szövegét Pásti-Kovács Nóra írta, zenéjét Asher Goldschmidt fiatal zeneszerző szerezte. Asher, aki Magyarországon nevelkedett, és jelenleg Jeruzsálemben él, több film zenéjének is a szerzője, többek között Mundruczó Kornéllal dolgozott együtt nemrégiben.

A Merlin Színház a decemberi hétvégére igazi gyermekbirodalommá változik, minden nap 10 és 17 óra között a gyerekeket rengeteg ingyenes kiegészítő program is várja.

Az előadások időpontja:
2010. december 4. 15.00 óra, Merlin Színház, Kamara
2010. december 5. 11.00 óra, Merlin Színház Nagyterem

További információ:

Bábművészek: Babos Eszter/Krista Anita, Bíró Brigitta
Színész: Rudas Attila
Az azonos című könyv alapján írta: Németh Virág
Rendezte: Borgula András
Zene: Asher Goldschmidt
Dalszövegek: Pásti-Kovács Nóra
Látvány: Horányi Júlia
A bábokat tervezete és kivitelezte: Babos Eszter és Bíró Brigitta
Producer: Schőn Edina

Jegyvásárlás/Gólem Színház: www.golemszinhaz.hu
Babos Bábos Stúdió: www.babostarsulat.hu
Könyv: www.adamvilaggamegy.hu

Az előadás a Judafest Zsidó Gyerekszínházi Napok része.
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Interjú Somfai Annával
Interjú Gévai Csilla író-illusztrátorral
gyerek

Az MTA Művészettörténeti Tudományos Bizottságának tiltakozása

Más művészeti ágakról

irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
A 14. Frankofón Filmnapokról
Nils Frahm: Day


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés