bezár
 

gyerek

2011. 01. 08.
Az égig érő paszuly árnyékában
Magyar népmesék illusztrációi fiatal magyar képzőművészek műhelyéből
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az égig érő paszuly árnyékában A Városi Művészeti Múzeum Gyermekmúzeumának kiállítása a jövő pénteken nyílik, és két izgalmas foglalkozást is ígér az odalátogató gyermekek számára.
A kezdetben szájhagyomány útján terjedő népmese különleges értékeket hordoz kicsik és nagyok számára egyaránt. Nemcsak a gyerekek erkölcsi nevelésében nyújt segítséget, de komoly világképi, nyelvtörténeti, történelmi szerepe sem kérdőjelezhető meg, hiszen a mesék szimbolikája magában rejti az adott kor élet- és gondolkodásmódját is.

Korunkban a szájról szájra történő hagyományozódás mind jobban háttérbe szorul a leírt szöveggel szemben. Ez többek között azzal az előnnyel jár, hogy az igényes könyvkiadás esztétikai és tartalmi többletjelentést hordozó illusztrációkkal színesítheti a népmese irodalmát.


Rényi Krisztina illusztrációja

A Városi Művészeti Múzeum Gyermekmúzeumának kiállítása elsősorban olyan fiatal, tehetséges képzőművészek illusztrációiból válogat, melyek képesek feleleveníteni a népmesék hangulatát, és sejtetni azt a gazdag és eleven világot, mely ezt az irodalmi műfajt jellemzi.

A kiállítás megtekinthető: 2011. január 14. – február 28.
 
Kísérő programok:

2011. január 22, szombat 10 óra
A komplex múzeumpedagógiai foglalkozás témája a bemutatott mesék dramatikus feldolgozása, és a kiválasztott mesehős plasztikus megjelenítése a manuális tevékenység során.
 
2011. február 26, szombat 10 óra: SÁRKÁNYGYÁR
Ismerkedés a mesék sárkányaival, “sárkányos” tárgyak alkotása.

További információk:
Városi Művészeti Múzeum - Borsos Miklós Állandó Kiállítás
(Győr, Apor Vilmos püspök tere 2.)

Nyitva tartás: K-V 10-18
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


Más művészeti ágakról

Alex Garland: Polgárháború
színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés