bezár
 

gyerek

2011. 02. 13.
Mesemaraton Székelyudvarhelyen
Jókai meséit olvassák
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az idei Mesemaraton február 15-én lesz, ezen a napon reggel 9-től este 7-ig folyamatosan, egymást váltva olvassák Jókai Mór meséit a már előre bejelentkezett osztályok, csoportok és magánszemélyek a különböző helyszíneken.
A több ezer iskolást és olvasni szerető felnőttet könyv mellé ültető felolvasómaraton – az eddigi bejelentkezések alapján – idén még nagyobb méreteket ölt. Az országszerte több helyszínen, de Kárpátalján és Magyarországon is azonos időben tartandó idei Mesemaratonon Jókai Mór írásait adják kézről kézre a résztvevők.
 
Összekapcsoló ereje van a közös felolvasásnak. Ezért szeretnénk, ha minél több település saját helyszínt választva bekapcsolódna a nagy közös olvasásba – hirdeti László Judit, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont munkatársa.

Mint mondja, tavaly öt megyében, 16 településen 2526 résztvevő olvasott, ebből 530-an csak Székelyudvarhelyen, de kilenc másik Hargita megyei település is bekapcsolódott. Kovászna megyéből a sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen Gimnázium vett részt, mely idénre is jelezte részvételi szándékát, Maros megyéből Nyárádszereda, Kolozs megyéből pedig Magyarvista kapcsolódott be. Az "Összetartozunk" elnevezésű szórványprogram keretében hat Beszterce-Naszód megyei település vett részt mintegy 300 felolvasóval. „Idén nemzetközi jelleget ölt a rendezvény: Kárpátaljáról egy könyvtár és egy iskola, Magyarországról a balatonfüredi könyvtár jelezte részvételi szándékát” – tájékoztatott László Judit.
 
A 2009-ben elindított Mesemaraton idén február 15-ére van időzítve, ezen a napon reggel 9-től este 7-ig folyamatosan, egymást váltva érkeznek a már előre bejelentkezett osztályok, csoportok, magánszemélyek a székelyudvarhelyi Városi Könyvtárba, illetve a többi helyszínre.

A rendezvény nem titkolt célja, hogy az olvasás örömét egymásnak átadva minél többen részt vegyenek a közös programban. „Idén, Jókai Mór hagyatékának szellemében, a kicsiknek újra meseirodalmat ajánlunk olvasásra, így A tengerszem tündére vagy Jókai más meséje lehet jó kiindulás a válogatásban. A felsőbb osztályok és a felnőttek esetében bárki behozhatja kedvenc regényrészletét” – tette hozzá a szervező. Tehát nemcsak a gyermekeket, hanem a felnőtteket is várják a rendezvényre. Tavaly a legidősebb felolvasó egy 79 éves magyarvistai néni volt.
 
Maratonról lévén szó, a szervezők igyekeznek pontos nyilvántartást vezetni, ezért jó előre kérik a bekapcsolódó iskolákat, könyvtárakat, jegyezzék majd le, hányan olvastak, és néhány dokumentáló fotó kíséretében utólag küldjék el ezeket az adatokat, hogy minden résztvevőt besorolhassanak a felolvasómaraton stafétaváltói közé, és elküldhessék a résztvevőknek járó, névre szóló könyvjelzőket.

A felhívás itt olvasható.
 
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


Más művészeti ágakról

Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés