bezár
 

gyerek

2011. 02. 18.
Aranyvackor a mesekészítőknek, konferencia az érdeklődőknek
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Nemsokára kiderül, ki nyeri a 2011-es Aranyvackort - és természetesen a prae.hu különdíját! Ünnepélyes díjátadó és kiállításmegnyitó február 24-én délelőtt 11-kor a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A díjhoz kapcsolódóan 2011. február 24. és 26. között háromnapos rendezvénysorozatra kerül sor Kortárs Gyerekirodalmi Napok néven.
ARANYVACKOR 2011 
A Magyar Gyermekkönyvkiadók Egyesülése gyerekirodalmi és illusztrációs pályázata

A 2007-ben a Pagony Kiadó által alapított, kétévente megrendezésre kerülő Aranyvackor-díj és pályázat célja olyan tehetséges írók és illusztrátorok felkutatása-megtalálása, akiknek a munkáiból mind képileg, mind tartalmilag igényes gyerekkönyv készíthető. Az Aranyvackor rendezését 2010-ben vette át a Magyar Gyerekkönyvkiadók Egyesülése.
Az eddig lezajlott két verseny több színvonalas kiadvány létrejöttét tette lehetővé Nádori Lídia – Kun Fruzsina Sárkány a lépcsőházban című könyvétől Finy Petra és Gyöngyösi Adrienn Lámpalány meséin át Máté Angi és Szulyovszky Sarolta Volt egyszer egy-éig. Olyan alkotók és olyan művek mutatkozhattak be, akik a nagy hagyományokkal bíró magyar gyermekkönyvkiadást a mai kor szellemiségével, látványvilágával frissíthetik fel.

A 2011. évi pályázat témája:
AZ ÁTVÁLTOZÁS


Fődíj: 150.000 Ft
 
Az Aranyvackor díjat független zsűri ítéli oda.
A zsűri tagjai:
Kovács Eszter, szerkesztő, Pozsonyi Pagony
Paulovkin Boglárka, grafikus, illusztrátor
Pompor Zoltán, gyermekirodalom szakértő
Szegedi Katalin, grafikus, illusztrátor
Tóth Krisztina, költő, író, műfordító
A zsűri elnöke és a pályázat védnöke M. Tóth Géza, Balázs Béla-díjas animációs rendező, producer, animátor, vizuális kommunikációs tervezőművész

A PIM-ben rendezett konferencia programja

2011. február 24., csütörtök
11.00-12.30: Aranyvackor pályázat eredményhirdetése, díjátadás, a kiállítás megnyitása. Házigazda: Szigethy Katalin. A nyertes pályművekből felolvas Scherer Péter színész.
13.15-13.45: A szerzői jogokról. Előadó: Koltay Krisztina (MASZRE)
14.00-15.00: Kiadói kerekasztal. Moderátor: Pompor Zoltán

2011. február 25., péntek
9.00-9.45: Kortárs magyar gyerekirodalmi előadás és bemutató Berg Judittal
9.45-10.30: Mesék mai módra – korszerű mesekönyvek itthon és külföldön Előadó: Paulovkin Boglárka
11.00-11.45: „Nyitva van az aranykapu…” – kortárs gyermekirodalmi hősök, íróik, költőik és olvasóik a könyvtárban – kerekasztal. Résztvevők: Kucska Zsuzsa (FSZEK Terézvárosi Gyermekkönyvtár, Budapest) és Dienes Éva (FSZEK Sárkányos Gyerekkönyvtár, Budapest), Oláh Rozália (a Deák Ferenc Megyei Könyvtár Gyermekkönyvtára, Zalaegerszeg), Nemes Ivánné Bányai Ilona (Illyés Gyula Megyei Könyvtár, Szekszárd,  Gyermekkönyvtári részleg)
14.00-14.45: Részeg elefántokat minden iskolába! – avagy segít-e a kortárs irodalom a tanárnak? Lackfi János szubjektív előadása a kortárs magyar gyerekirodalomról
15.00-16.00: Kortárs magyar gyermekirodalom a felsőoktatásban – kerekasztal beszélgetés a Tanító- és Tanárképző felsőoktatási intézmények Magyar Tanszékeinek magyar irodalmat oktató munkatársainak részvételével. Moderátor: Pompor Zoltán, résztvevők: Merényi Hajnalka (ELTE TOK, Budapest), Lipócziné dr. Csabai Sarolta PhD (KF-TFK Kecskemét), dr. Gombos Péter PhD (KE-PK, Kaposvár), dr. Komáromy Sándor (ME-CTFK, Miskolc), Tancz Tünde (PTE-IGYFK, Szekszárd), Timárné Hunya Tünde (SZIE-PK, Szarvas)
16.00-17.00: A kortárs gyerekirodalom oktatása a gyakorlatban – kerekasztal beszélgetés. Moderátor: Nagy Attila olvasáskutató, résztvevők: Csájiné Knézics Anikó (Tanítók Egyesülete), Fenyő D. György (Magyartanárok Egyesülete), Imre Napsugár (óvodapedagógus, Ágoston Művészeti Óvoda)

2011. február 26., szombat
Ezen a napon a rendezvény megnyitja kapuit a nagyközönség előtt, s szeretettel várjuk a gyerekeket és szüleiket is. Délelőtt kerül sor a Kisvackor pályázat eredményhirdetésére, valamint a díjazott művek bemutatására, a nap további részében pedig izgalmas, kortárs gyerekirodalmi művekre épülő programokkal, mesesarokkal, kézműves foglalkozással, koncerttel várjuk a látogatókat.

Díszterem
10.00-11.00: A Kisvackor pályázat győztes pályamunkáinak bemutatója, díjátadás, házigazda: Edinger Katalin
11.00-12.00: Radírmocsok és egyéb zenés teremtmények! Lackfi János és a Sajtkukacz együttes koncertje
12.00-től: Bujtor Anna drámapedagógus játékos tárlatvezetése az Aranyvackor-kiállításon
16.00:
Hétmadár – A Katáng zenekar koncertje

Erkélyes terem
10.00-17.00: Kézműves és kiadói foglalkozások (többek között itt lesz Kőszeghy Csilla Bumburival, a Csimota a Papírszínházzal, a Két Egér Kiadó, a Noha Képzőművészeti Stúdió, Bátky András Pipogyával és még sokan mások....)

Lotz terem
10.00-16.00: Mesesarok az ELTE TOK hallgatóival, könyvbemutatók, vetítések, dedikálások

Mindhárom nap reggeltől estig kedvezményes gyerekkönyvvásár!


A képeket az Aranyvackor galériájából töltöttük le.



nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

gyerek

Kabóca Bábszínház: Dödölle
gyerek

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában
gyerek

Kertész Erzsi regényéből készült előadás a Vojtina Bábszínházban

Más művészeti ágakról

színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés