bezár
 

gyerek

2011. 03. 08.
Lázár Ervin meseíró pályázat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Lázár Ervin Baráti Kör meseíró pályázatot hirdet minden korosztálynak, az író születésnapjának tiszteletére. Beküldési határidő: 2011. március 31.
Pályázni az alábbi Lázár Ervin-meserészlet folytatásával lehet.

Az élet titka

„(…)Élt Rácpácegresen két család. Rácegresiék és Pácegresiék. Mind a két családnak tizenkét fiúgyermeke volt, úgy nagyjából egyidősek. Csak a természetük volt nagyon különböző, mert a Rácegresieké jókedvű, összetartó család volt, csak úgy zengett a ház a nevetéstől, a Pácegresieké meg ordítozós, tohonya, csak úgy zengett a házuk a veszekedéstől.

Egy bizonyos napig. Mert azon a szép napon maga elé hívatta mind a tizenkét fiát Rácegresi is, meg Pácegresi is.

Az mondta a Rácegresi a tizenkét fiának:
- Ahhoz, hogy derék emberek legyetek, nem árt megtudni, mi az élet titka. Az élet titkát az Óperenciás-tengeren túl őrzi egy nagyszakállú öregember. Az Üveghegy tetején lakik egy háromszázhatvanöt tornyú várban. Oda kellene eljutnotok. De ezer veszély leselkedik rátok, csak akkor juthattok el hozzá, ha soha nem hagyjátok el egymást.

Közben a másik házban Pácegresi beszélt a fiaihoz:
- Az élethez szerencse és sok kincs kell – mondta nekik. S a szerencse és kincsek tudója egy nagyszakállú öregember az Óperenciás-tengeren túl. Ott lakik az Üveghegyen és a háromszázhatvanöt tornyú várban, őhozzá kell eljutnotok mindenáron, s azután már semmi gondotok se lesz, éltek, mint Marci Hevesen. Csak hát nehéz odajutni, nem ártana összefognotok legalább arra a kis időre, amíg odaértek.

Akkor aztán egyenként elővették a fiaikat, és mindegyiknek elmondták a feladatát. Nem állt sokból. Tizenkét elágazása van az erdőn át vezető útnak, az első fiú megjegyzi, merre kell menni az első elágazás után, a második a másodikat kapja, s így aztán mind a tizenkét elágazásnál tudja valaki, merrefelé kell továbbmenni. Egyszerű ez, nem? Minden fiú kapott egy szerszámot. Mindegyik tartsa rendben a magáét, ne hagyja megrozsdásodni, elkallódni, mert amikor odaérnek az Óperenciás-tengerhez, akkor bizony ott hajót kell építeni, s akármelyik szerszám hiányzik, nem sikerülhet a hajóépítés. Aztán áthajózni az Óperenciás-tengeren, elgyalogolni az Üveghegyig. S ott csak akkor nyitja ki a kaput egy nagyszakállú öreg, ha elénekelnek neki egy dalt. A tizenkét fiú megtanult a dalból egy-egy sort, nem lesz ott hiba, ha odaállnak a várkapu elé, tizenketten el tudják énekelni az egészet.

Na, nekiindult mind a két csapat….”

Innen folytasd a mesét! Ettől kezdve ez már a Te történeted. 2-3 gépelt oldalt írhatsz!

A pályázat beküldésének határideje: 2011. március 31.

A postacím, amelyre a mesét küldeni kell :
(a pályázaton feltüntetve a pályázó nevét, életkorát, iskolájának nevét és címét, lakcímét):

Polgármesteri Hivatal
7047 Sárszentlőrinc
Petőfi Sándor utca 22.


Előzmények:
2007-ben Sárszentlőrincen, Alsórácegresen (Rácegresen, Pácegresen, Rácpácegresen – Lázár Ervin gyermekkorának helyszínén),a Nagyszederfa mellett megalakult  a Lázár Ervin Baráti Kör.
 
A baráti kör tagjai minden évben – Lázár Ervin születésnapja tiszteletére – pályázatot írnak ki, és megrendezik Sárszentlőrincen a Lázár Ervin Napot.
 
Ezen a napon gyermekek és felnőttek együtt emlékeznek az Íróra a Tolna megyei Pálfán és Sárszentlőrincen, itt kerül sor a pályázatok értékelésére, a díjátadásra, ezen a napon mutatják be a legújabb Lázár Ervin füzetet – 2011-ben a harmadikat.
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

gyerek

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában
gyerek

Már lehet nevezni a Pagony Kiadó gyerekirodalmi és illusztrációs pályázatára
Interjú Somfai Annával
gyerek

Kertész Erzsi regényéből készült előadás a Vojtina Bábszínházban

Más művészeti ágakról

Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről
A 14. Frankofón Filmnapokról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés