bezár
 

gyerek

2011. 03. 16.
A Magyar Mese Ünnepe
Millenáris Fogadó, 2011 február 19., szombat, 10-18h.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Hagyományteremtő, évente ismétlődő, egész napos vidám ünneplésre hívunk mindenkit, aki még hisz a mesék erejében.
 
A magyar meseirodalom mindig gazdagon ellátta kincseivel rajongóit. A népmesék után igazi klasszikusok léptek a mese útjára, hogy örömöt – és talán tanulságot – adjanak olvasóiknak, hallgatóiknak. Majd a rendszerváltás izgalma kissé elfordította a figyelmet a mesékről, ám a „kétezres” évtől mintha varázsütésre bújtak volna elő a mesélők. Az elmúlt tíz esztendő tehetséges meseírók tucatjainak bemutatkozásával kényeztette el az olvasókat. Velük együtt nőtt fel az illusztrátorok kitűnő új generációja. Elérkezett az idő, hogy szerzők és rajzolók – egyetlen ünnepi napon – végre minden felesleges külsőség nélkül találkozhassanak azokkal a gyermek és felnőtt olvasókkal, akik meséiket, rajzaikat jól ismerik – de személyüket talán kevésbé.

Takács Mari illusztrációja a Kerge ábécéből

Hatalmas gyerekszobává változik a Millenáris Fogadó: csúszni-mászni való szőnyegekkel, játékokkal, rajzfilmekkel és mindenfelé mesekönyvekkel, meseújságokkal. „Vendégeink” lesznek a kecskeméti Katona József Könyvtár, továbbá a zuglói Cserepesház óriás-társasjátékai. Játszunk különleges varázsleplünkkel: a „Mesetakaróval”, amelyet több mint száz óvoda által készített képekből varrt össze a Gondolkodj Egészségesen Alapítvány. Lesz kézműveskedés, amelynek során rajzolunk, festünk, ragasztunk: különböző technikákkal készítjük el a gyerekek által elképzelt saját kis mesekönyveket. Részt vehetsz a „Mese-bálon”, ahol olyan meseszereplővé válhatsz, amilyenné csak akarsz. Persze kell hozzá némi ügyesség, furfang, hogy az általunk kínált rongyokból, jelmezekből átváltozhass. Megtekinthetőek lesznek a Versfilmek, amely egy 29 részes, „mozgóképes kortárs gyermekvers antológia” az egyszervolt. hu szerkesztésében és a MOME animációs szakos hallgatói által elkészítetve. (http://mese.tv/versfilmek

Ezenkívül több mint ötven meseíró és illusztrátor is megfordul nálunk, akikkel mindent meg lehet majd beszélni kedvenc meséinkről.
 
Lesz ezen kívül egész napos műsor, amelynek fellépői szintén „mesés” szereplők:
Fél tizenegytől Bartos Erika, Bogyó és Babóca írója, rajzolója mutatja be a színpadon kedves figuráit – a legkisebbek örömére.

Tizenkettőtől Berg Judit, a rendkívüli népszerűséget elért Rumini-sorozat írója Bujtor
Annával mutat be élőbábos előadást.

Fél kettőkor Lackfi János költő, meseíró, „reneszánsz” ember lép a közönség elé verseivel, amelyek előadásában a Sajtkukacz zenekar lesz majd társa.

Délután háromkor Bátky András, a Pipogya medve megteremtője folytatja a sort: mesét készít a jelentkező gyerekekkel a színpadon, amely történetben Takács Mari illusztrátor és Bognár Szilvi népdalénekes lesznek a segítségére.

A napot végül fél ötkor Bognár Szilvia és zenekara zárja a Csintekerintő című produkcióval: egy, a világzenét és a népzenét gyerekműsorrá varázsoló koncerttel.
A Mesenap délelőtt tíztől este hatig várja majd a meseszerető közönséget ezen a szombaton, de már most szeretnénk megsúgni minden rajongónak, hogy lesz jövőre is…

Cím: H–1024 Budapest, Kis Rókus u. 16–20
Jegyárak: 1000 Ft, 3 éves kor alatt ingyenes
 
 
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Paweł Pawlak: Ancsa, avagy vázlatok tüsszögő svájcisapkával, Pagony, 2024
gyerek

Az MTA Művészettörténeti Tudományos Bizottságának tiltakozása

Más művészeti ágakról

Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Csáki László: Kék Pelikan
A 14. Frankofón Filmnapokról
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés