bezár
 

gyerek

2011. 03. 26.
90 éves a Kis Vakond alkotója
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Kis Vakond rajzfilmfigura „édesapja” Zdeněk Miler 2011. február 21-én ünnepelte 90. születésnapját, mely alkalomból a prágai Vltavín Galéria kiállítás-megnyitót tartott.
Zdeněk Miler Zlínben kezdte a karrierjét a második világháború idején. 1945-ben azonban Prágába költözött ahol közösen dolgozott Jiří Trnkaval a Bratři v triku studióban. Élete ekkoriban a könyvillusztrációk készítésével telt, több mint 40 kötet rajzait készítette el ekkoriban. Az illusztrációk mellett olyan rajzfilmek készítésében is szerepet vállalt, mint a Kiskutya, vagy a Krikettről, de felnőttek számára készült animációkban is dolgozott (A milliomos, aki ellopta a napot), de világhírt a Krteček, avagy a Kis Vakond hozott számára, ezt a tényt az is alátámasztja, hogy jelenleg is több tucat országban lapozgatják a kis állattal kapcsolatos történeketek.

Paradoxon, hogy Krtek megszületése egy napi oktató rajzfilmsorozatnak köszönhető, melyben a technológiai szerkezetek működését kísérelték meg elmagyarázni gyerekeknek. Miler szeretett volna valamilyen élő figurát választani ehhez, mely remek kontrasztot alkotott volna az élettelen ipari készítésű gépekkel szemben. Ehhez az elképzeléséhez merőben más rajzfilmfigurákat szeretett volna rajzolni, mint például akkoriban a Walt Disney. A vakond-ötlet szerinte akkor jött, amikor egy séta alkalmával megbotlott egy vakondtúrásban.
90 éves Zdeněk Miler
„Krtek olyan mint egy egér, nincsenek fülei, nincs szeme, csak az a nagy orr, azt kellett kihangsúlyoznom, valamilyen színnel. A pólót nadrágra cseréltem zsebekkel, amelyeket állatok készítettek számára masinák helyett.”

1956-ban megalkotta az első részét a Kis Vakond sorozatnak, ebben derült ki, hogyan kapta nadrágját a rajzfilmfigura. Ez egyébként az egyik legnépszerűbb epizód, és ez az egyetlen rész, ahol beszél is. A követezőekben már csak hangokat ad, amelyeket eredetileg Miler lányai hoztak létre. 2002-ig több mint 50 részt készült el.

Habár Zdeněk Miler természetszerűleg egyre idősebbé válik, az ő Kis Vakondja pedig egyre fiatalabb és fiatalabbnak tűnik. Az orra egy kicsit rövidebb lett, mely –alkotója szerint- megfiatalítja, a farka eltűnt, és egy kicsivel több hajat kapott. A kinézet azonban marad így ahogy van, Miler ugyanis nem szeretné, ha bárki más folytatná helyette. „Az egész életemet szórakoztatta, sohasem csalódtam benne”- mondja a vakondról Miler.
Kisvakond
Hogy hogyan változott a Kis Vakond figurája az elmúlt évtizedekben, ezt a kiállítás érzékelteti a legjobbank, ahol a látogatók nem csak a vakondot, hanem barátait is láthatják egy-egy rövid epizód erejéig olyan részekben, amelyek eddig nem voltak még publikusak. A kiállítást ki más készíthette volna, mint az alkotó felesége, Pavla Petráková. A tárlatot április 10-ig lehet megtekinteni Prágában, a Vltavin Galériában.

forrás: állatvilág.net
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Kristyna Litten: 80 kutyával a Föld körül
Interjú Gévai Csilla író-illusztrátorral
gyerek

Az MTA Művészettörténeti Tudományos Bizottságának tiltakozása

Más művészeti ágakról

irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
Csáki László: Kék Pelikan
színház

Kabóca Bábszínház: Dödölle
kabai lóránt el sem kezdett versek kötetbemutató és kiállításmegnyitó Miskolcon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés