bezár
 

irodalom

2011. 03. 29.
A Könyvfesztiválra jelenik meg Pomázi Adél első regénye, a Holnap hétfő
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A XVIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál alkalmával a szlovákiai Lilium Aurumnál jelenik meg Pomázi Adél első regénye, a Holnap Hétfő. A kötet szerkesztője Mészáros Sándor, a borítót Máthé Hanga készítette. A könyvet április 17-én a szerző, Mészáros Sándor szerkesztő, José M. Valdemoro Giménez spanyol nagykövet-helyettes jelenlétében mutatják be a Márai Sándor teremben.
„A kezembe tükröt adva / Fellibbenti fátylamat, / Hadd ismerék enn magamra” – Weöres Sándor Psychéjét idézi a könyv mottója. Ám e kapcsolat nem csupán megidéző jellegű, hanem a Holnap hétfő fölfogható Weöres kultikus művének modern átirataként is. A regény Én-elbeszélőjének sorsa teremt lényegi kapcsolatot a XVIII. századi fiktív nőalakkal.
A regény szüzséje egy jelenkori örökbeadás-örökbefogás történetére épül: a gyermekéről lemondó anya és az örökbefogadó, diplomata apa rendhagyó kapcsolata bontakozik ki a könyv lapjain. A levélregény hagyományait felhasználó szerelmi történet hátterében fokozatosan tárul fel a Psyché sorsára rímelő archaikusabb történet: árvaság, szerelmek, társadalmon kívüli cigány élet. A Holnap hétfő elbeszélője jó arányérzékkel és iróniával jeleníti meg e megrendítő életutat: Én-elbeszélője szenvedését nem emeli mások fölé, miközben vonzó nyíltsággal beszél szenvedélyes és szabad szerelmi életéről.

Pomázi Adél 1972-ben született, egyetemi tanulmányait Pécsen végezte szociológia szakon, azóta Budapesten él. Ez az első regénye, egyben egy tervezett trilógia első kötete.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége
irodalom

Mechiat Zina volt a Boggie: Költőim rendezvénysorozat februári vendége
Abdallah Abdel-Ati Al-Naggar Balassi Bálint-emlékkard irodalmi díjához
Weber Kristóf Keringő című regényének bemutatója

Más művészeti ágakról

Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele
A Corvina Kiadó Plautus: Hét komédia című kötetéről
art&design

Múzeum készül Mexikóvárosban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés