bezár
 

építészet

2006. 12. 13.
Kormánypláza
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kormánypláza Mára az internetes ügyintézés olyan méreteket öltött a lakosság körében, hogy a korábban létezett intézményrendszer, melyet az emberek bürokráciának hívtak, és az azt fenntartó hivatalnokok oly mértékben visszaszorultak, életterük annyira lecsökkent, hogy a kihalás veszélye fenyegeti őket.
Ezért felmerült az igény egy olyan rezervátum létrehozására, ahol az érdeklődő honpolgár megtekintheti a korábban még nagy számban létező hivatalnokokat. A feladat nem egyszerű, a város különböző pontjain még fellelhető hivatalnokokat össze kell gyűjteni, és biztonságosan átszállítani, egy megfelelően kiépített zárt területre. A helyszín kiválasztása nagyon fontos. Számos szempont megvizsgálása után a szakemberek végül úgy döntöttek, legmegfelelőbb telek e hivatalnokrezervátum részére az állatkert melletti terület lesz. Így a vasárnap délutáni családi programba könnyen beilleszthető: a Városliget, állatkert, hivatalnok kert után egy jó kis vásárlás a közeli bevásárlókomplexumban. Távlati tervek között szerepel ezen intézmények együttes lefedése, így mindegy lenne, tél vagy nyár, az emberek bármikor ugyanolyan klímában sétálgathatnának.

A kijelölt helyszínnel kapcsolatban egy aggály merült föl, amit a szakemberek nem tekintettek nagy méretű problémának. Pillanatnyilag a területen felbecsülhetetlen értékű sínleletek találhatóak, melyek megőrzése mindannyiunk érdeke. Ezek megóvása és az utókor számára való átmentése érdekében az a kitűnő, frappáns ötlet a legkézenfekvőbb, hogy eme síneket lefedjük egy hatalmas vasbeton tetővel, és efölé épülne a hivatalnokkert.

Nyilvánvaló hogy ez a megoldás többletköltségekkel jár, de más területek, esetleg a város peremén található üres telkek nem megfelelőek e grandiózus terv megvalósításához. Sem jelentőségét tekintve, sem város szervezés szempontjából. Célunk a kesze-kusza, áttekinthetetlen helyett egy homogén, funkcionálisan átlátható város megteremtése. Sajnos az utóbbi évek téves várostervezési szemlélete, miszerint a városi zárványokat, az ipari és rozsda területeket, az egyéb, elzárt zónákat - mint például volt laktanyákat - integrálni kell a város szövetébe, sok kárt okozott. Eltűntek a városból e könnyen ellenőrizhető önálló mikroklímával rendelkező kis oázisok. Ezért a mai beruházóknak törekedni kell az ehhez hasonló, tévesen városi sebeknek nevezett, zárványok létrehozására.

KertbenMilyen is lesz a hivatalnokkert, a budapestiek új és kedvenc kertje? Először is hatalmas területen fog elterülni, ez önmagában már lenyűgöző. Az 1866-ban felépített állatkert mintájára pavilonos rendszerben, különböző házakban helyeznék el a hivatalnokokat. A pavilonokat sétautak kötnék össze, melyeket parkok szegélyeznének. Mivel a hivatalnokkertet a sínek miatt erre a nagy vasbeton teknőre építenénk, ezért a parkokban be kell érnünk fűvel, kisebb virágokkal és cserjékkel. A fákat a ma kapható divatos műfával pótolnák, ami összetéveszthetetlenségig hasonlít az igazi fára. A parkokban és a házak környékén kis tavakat, szökőkutakat hoznának létre, melyek párájukkal segítenék a házak közötti fülledtséget a júliusi kánikulában. Sajnos ez a kitűnő vasbeton teknő a nyári forróságban az elviselhető mértéknél jobban felmelegszik, ontva a hőt a sétautakra és az alatta található vasúti területre, viszont télen megóvja a síneket a rájuk eső hótól, illetve esőtől. Mellesleg a lezúduló csapadék elvezetésére időszakosan működő kisebb patakokat, illetve folyamokat létesítenének, melyek partján a vidám hivatalnokok örömmel élnének és dolgoznának.

Magukat a pavilonokat ünnepelt sztárépítészek álmodnák meg, és a hazai kivitelező gárda valósítaná meg. Az elképzelések szerint a könnyebb tájékozódás miatt a különböző pavilonok különbözőképpen néznének ki. Ez a különbözés, a különböző különbségek mellett a mára leegyszerűsödött építészeti eszköztár miatt leginkább a magasságukra, illetve a színükre lesz jellemző és természetesen a méretükre. Ha valaki mégse tudna eligazodni a pavilonok között, a parkokban elhelyezett információs bódékban kaphat felvilágosítást.

Természetesen a hivatalnokokat etetni tilos, az étkeztetésükről egy hatalmas etető fog gondoskodni. Gazdasági okokból, az alapanyagok odaszállítása és a hulladék elszállítása miatt, célszerű egy központi etetőben gondoskodni a táplálásukról.

SzafariAz idelátogató családok részére létesítenek játszóházat, ahol ki lehet próbálni a könyökvédőt és a stemplizőt, lesz az infantilisok számára egy kezdőhivatalnok-simogató, ezeken kívül pedig természetesen ajándékbolt, kávézó és étterem. Éjszakánként csoportos túrákat tartanak majd, vezetővel, amikor is a túlórázó hivatalnokokat figyelhetjük meg munka közben.

Most, hogy a döntés megszületett, immár elérhető közelségbe került a hivatalnok kert.

A tervek szerint 2008-ban birtokba vehetik a hivatalnokok és a szabadidejüket töltő családok.

Éljen!
nyomtat

Szerzők

-- Árvai András --


További írások a rovatból

építészet

Hiány és emlékezet című Breuer Marcell emlékkiállítás Pécsett
építészet

Breuer Marcell emlékkiállítás Pécsett
építészet

Interjú Monika Karczmarczykkal
építészet

Interjú Kőszeghy Flórával

Más művészeti ágakról

Nils Frahm: Day
Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés