bezár
 

film

2011. 05. 08.
Filmszemle Fesztiválnapló: harmadik nap
42. Magyar Filmszemle: 2011. május 5-8.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A hétvége megtette jótékony hatását: szombaton már délelőtt tömeg volt a Szemlén. Különböző szakmai fórumok is a részei voltak a mai programnak - a minden eddiginél nagyobb látogatottságnak örvendő vetítések mellett.
Ma sem volt könnyű dolga annak, aki a felhozatalból akart válogatni, hiszen a szombati menetrendet gazdagította Rudolf Péter sikersorozatának újabb fejezete, az Üvegtigris 3. éppúgy, mint a fesztiválfilm-rajongók számára bejáratott Mundruczó Kornél Szelíd teremtése. Az Urániában a délelőtt az animációs filmeké volt, míg a Corvin sok termével hozta a szokott változatosságot kisjátékfilmtől egészestés dokumentumfilmig.

Szelíd teremtés - A Frankenstein-terv

Az este egyik – ha nem a – legnagyobb sikere viszont minden bizonnyal Miklauzič Bence második nagyjátékfilmje, A zöld sárkány gyermekei volt. A kedves humorral átszőtt történet János, a középkorú ingatlanügynök és Wu, a kínai férfi barátságáról szól. A közös pont kettejük útján a raktárépület, amelyet az egyiknek el kell adnia, a másik pedig kénytelen benne élni. A két magányos ember különös barátsága mellett felbukkan a szerelem is egy bőrdzsekis pizzafutárlány képében. A film legnagyobb erénye a karakterek szerethetősége és a jól elhelyezett poénok – nem beszélve a humoros mellékszereplők jeleneteiről, amelyek a megfelelő mértékben dobják fel az egyébként egy szálon futó cselekményt, amikor az már ellaposodna. A kiszámítható morális tanulságok ellenére A zöld sárkány gyermekei nem akar több lenni annál, ami. Szívderítően kellemes szórakozásként viszont kiválóan működik.

A zöld sárkány gyermekei

Nem véletlen, hogy a közönség dübörgő vastapssal fogadta az alkotókat a film bemutatása után, elsősorban a két főszereplőt, Rátóti Zoltánt és Yu Debint, s természetesen a rendezőt, aki megköszönte társainak a munkát, kiemelve, hogy az alkotáshoz kapcsolódó minden érdem közös.

A halálba táncoltatott leány

Szombaton került bemutatásra a Szemlén a Hules Endre rendezte A halálba táncoltatott leány, amelyben egy tánccsoport népballadát állít színpadra a külföldről hazatért valamikori alapító, most sikeres impresszárió segítségével. A táncfilmet fűszerezik a családi feszültségek (a főszereplők testvérek, akik közösen hozták létre a társulatot), s a politikai felhang, annál is inkább, hiszen az üzletember főhős egykori disszidens, aki húsz év után először tér vissza Magyarországra, s néz szembe mindazzal, ami itthon várja. A testvérek közös munkája során, melyben egy európai turnét terveznek, megküzd egymással a két világ: a show business embertelen perfekcionizmusa és a hazai tehetségek provincializmusa. Ez utóbbit sajnos a magyar-kanadai-szlovén koprodukcióban készült alkotás sem tudja teljesen leküzdeni – talán éppen a témából adódóan a dialógusok gyakran esetlenek, a film pedig nem tud izgalmasan, érdemben reflektálni a felvetődő problémákra. Ezzel együtt az alkotás figyelemre méltó, a táncbetétek kimondottan gyönyörűen sikerültek – nem kis mértékben Zsigmond Vilmos operatőrnek köszönhetően.

Falun

A Filmszemle természetesen ma is folytatódott a mozik falain kívül is, este kilenc órától a Gödörnél a megszokott átmenő forgalmat egy kissé megakasztotta a szabadtéri filmvetítés, ahol egy animációsfilm-blokkot mutattak be a programból. Az esti hideg ellenére sokan kitartottak a lépcsőkön, a változatos technikával készített rövid animációk pedig meghálálták a bizalmat. Volt itt Örkény-féle egyperces novellából készült film (Gondolatok a pincében), mitológiai téma (Ariadné fonala), gyerekrajzos szokatlan királylánymese (Izmos királylányok) és idős házaspárról szóló bájos bábfilm (Falun).
 
Aki igazán bírta a gyűrődést, annak jutalma a Qualitons és a Žagar fellépése volt. Alig maradt idő rápihenni egyet a vasárnapra, amikor is, az idei Szemlén utoljára, irány a mozi.

Vetítések:

Üvegtigris 3.: 2011. május 6. 16:00 Uránia, Díszterem
2011. május 7. 17:15 Corvin, Kabos terem
2011. május 7. 22:15 Corvin, Jávor terem

Szelíd teremtés - A Frankenstein-terv: 2011. május 7. 16:00 Uránia, Díszterem
2011. május 8. 12:45 Corvin, Jávor terem
2011. május 8. 17:45 Corvin, Kabos terem
2011. május 8. 19:45 Puskin, Amarcord terem

A zöld sárkány gyermekei: 2011. május 6. 14:00 Uránia, Díszterem
2011. május 7. 20:30 Puskin, Metropolis terem
2011. május 8. 18:15 Corvin, Korda terem

A halálba táncoltatott leány: 2011. május 7. 20:00 Uránia, Díszterem
2011. május 8. 16:00 Corvin, Karády terem
2011. május 8. 18:15 Puskin, Metropolis terem

Animációs filmek (A1): 2011. május 6. 12:00 Corvin, Kabos terem
2011. május 6. 16:30 Corvin, Korda terem
2011. május 7. 10:30 Uránia, Csortos terem
2011. május 7. 21:00 Gödör Klub





 
nyomtat

Szerzők

-- Dombai Dóra --

Dombai Dóra az ELTE BTK magyar nyelv és irodalom, valamint filmtudomány és esztétika szakán végzett. Rendszeresen publikál filmkritikákat, elemzéseket és társadalmi témájú esszéket. Érdeklődési területe a kortárs magyar filmművészet, a feminista kritika és a környezetesztétika.


További írások a rovatból

Csáki László: Kék Pelikan
Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap
Az Arcok visszapillantóban és a Kiáltvány a gyerekekért a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon
Interjú Dér Asiával a Nem halok meg című filmje kapcsán

Más művészeti ágakról

Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés