bezár
 

gyerek

2011. 05. 29.
Illusztris illusztrációk
(Ottó és a város, A három pillangó, Csiri-biri)
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Forgat(hat)ókönyv – dagadt lepkék – baba-mama ölelés – böngésző, mesekönyv, használati útmutató – három legkisebbeknek szóló kötet, egyéni és érdekes illusztrációkkal.

Városi forgatag

A belga illusztrátor révén 2007-ben Ottó autókázott, 2010-ben már hóban lépkedett, a kettő között a városban időzött, a magyar kisgyerekek és szüleik itt találkozhattak vele először. A kölyökmacska – KandúrBandi apjával – bekocsikázza velünk Tom Schamp hihetetlenül izgalmas szemléletű és ábrázolású városát, ahol minden színnek, formának, figurának története, kontextusa, (így) jelentése van, ráadásul a szülő és kölyke (khm… gyermeke) a böngésző ellentétes oldalairól is (egymással szemközt) silabizálhatja a furábbnál furább, kipufogógázt lövellő autókat (nemegyszer groteszk, állat-gép hibrideket), a fagyizó, virágot cipelő, vizet fröcskölő elefántokat (a tárgyak képi kontúrja ua.). Kedvencem a szárnyasoltárt elemelni igyekvő sátánista bakkecske, de mókás túránkat végigkíséri a söröskorsó-alakú pingvin, a különféle frizurákat viselő oroszlán, a kéményseprő feketerigó, a divatozó Rózaszín Párduc stb., s mindezek hátterében a mindennapi tárgyaink kifacsart, újabb funkciókat nyert alakjaiból felépített városkép.

Schamp világa egyfajta videogram, a jelenkori klipkultúra gyorsvágású képsorainak áttűnéseit egyszerre ábrázolja – annyira sok rétegű, tömény információözönt zúdít ránk, kizárt, hogy a szülő-gyerek kombó együttműködése nélkül maradéktalanul felfedezhető lenne. A számtalan tematikus böngészők közül művészi jelentésbőségével, alkotástechnikai egyediségével (néhol Escher-szerű víziók), ötletességével rí ki. Egyre csak forgatom, forgatom…

Tom Schamp, Ottó és a város
Budapest, Csimota Kiadó, 2010.
[Otto in de stad, 2008]
Ford. Szabó T. Anna
[16 o.] 2500 Ft

www.tomschamp.com

Horror-rovarok

Az Észak-Olaszországban élő Szulyovszky Sarolta Tim Burton groteszk világát idéző horror-rajzaival jól rám ijesztett. Az igen népszerű illusztrátor (legutóbb László Noémi és Máthé Angi köteteinek képi világáért volt felelős) jellegzetes, erős stílussal bír (pl. a Csodaceruza 2010. októberi címlapja), művészi igényűek és kivitelezésűek a munkái – csak éppen nem illenek egy kisgyermekeknek készített mesés lapozóhoz.

A bohócarcú dagadt lepkék bármennyire is a pöfeteg kisbabák – puttók – pofazacskóit akarják visszaadni, leginkább egy kevésbé sikerült Fernando Botero-utánzatként a népszerű „gyerekjátékos”, Chucky figuráját idézik. Esetleg nagyobb korában megkaphatja a most 2 éves fiam… ámbár a Szépművészetiben már eredetiben láthatta Botero műveit, s alkalmanként Miro és Kandinszkij albumait emeli le a polcról (nagy riadalmamra…). Azt pedig igazán nem értem, hogy történt a Jékely-mese átdolgozása, mivel gyakorlatilag teljes terjedelmében olvashatjuk a mesét.

Jékely Zoltán, A három pillangó – Szulyovszky Sarolta rajzaival
Budapest, Csimota Könyvkiadó, 2010.
Jékely Zoltán meséjét átdolgozta Edinger Katalin
12 o., 1350 Ft

http://saroltaszulyovszky.blogspot.com/
www.saroltaszulyovszky.com

Átmozgató

Hogy került a kötőjel a csiri és a biri közé, rejtély, mindenesetre a Takács Mari zseniális illusztrációival megjelentetett használati útmutató fölnőtteknek szól. Azoknak a fölnőtteknek, akik csemetéjük mozgásszervi fejlesztésével az idegrendszeri pályákat szeretnék jobban behuzalozni, valamint a ma oly népszerű „betegségek” (tanulási rendellenességek) kezelését (diszezmegaz) kívánják orvosolni. Versikék, mondókák, dalok, rigmusok, szülő-gyerek egymást ölelő, kapcsolaterősítő gyakorlatok, alkalmazások…

S ha már fölnőtteknek elsősorban, akkor olyan képi világ szükségeltetett, ami őket is rabul ejti, leljék örömüket a kötet forgatásában. Ez maradéktalanul sikerült: a verbális részt egy idő után fejből citáljuk, ám a bájos és izgalmas festményállatok időről időre kinyittatják velünk a könyvecskét. Hasznos, fontos és szép kiadvány.

Csiri-biri. Torna-tár 1.
Takács Mari illusztrációival
Budapest, Csimota Könyvkiadó, 2010.
50 o., 1690 Ft
www.csiri-biri.hu
www.marilandblog.blogspot.com

nyomtat

Szerzők

-- Rácz I. Péter --


További írások a rovatból

gyerek

Kabóca Bábszínház: Dödölle
gyerek

Kertész Erzsi regényéből készült előadás a Vojtina Bábszínházban

Más művészeti ágakról

színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés