bezár
 

gyerek

2011. 06. 11.
A falánk zoknimukik visszatérnek
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A falánk zoknimukik visszatérnek Először gyermeknap lehetett kézbe venni a Filc, a zoknimuki tréfás történetének folytatását. A május 31-én délután Nagy-Kálózy Eszterrel közös, izgalmas könyvbemutatót tartó írót arra kértük, árulja el a titkot, milyen lények is lapulnak falaink közt, s mire készülnek. Tóth Zita nem szépítgette a borzalmas valóságot: a zoknijaink még mindig veszélyben vannak!
PRAE.HU: A napokban jelenteti meg Filc, a zoknimuki és az Öreg Kút titka címmel a meseregény folytatását a Manó Könyvek Kiadó. Mire bukkan, aki a kút mélységes mélyére néz?
 
Filc új barátra lel ebben a részben: a Rongyza-bálon megismerkedik Biberkével, a mukislánnyal. A varázsfülű zoknimuki családja befogadja a kis árvát, ám alig telik el egy hét, Biberke az éj leple alatt felkerekedik, hogy visszatérjen titkokkal övezett, távoli otthonába. Az út, amelyen Filc is elkíséri, veszélyes és kalandokkal teli: föld alatti függőcsipesz-alagúton, patkányoktól hemzsegő csatornákon, meredek háztetőkön, árnyas sövények rejtekén és a templom harangtornyán át egészen az Öreg Kút éjsötét mélyéig vezet. Bár Biberke igen bátor, sikeres hazajutásához a szöszfaló Filc varázserejére és önfeláldozó tervére, valamint Félix segítségére is szüksége van. A második könyv írása közben természetesen ügyeltem arra, hogy azok számára is érthető és élvezhető legyen, akik esetleg az első részt nem olvasták.

Szegő András, Tóth Anita, Tóth Zita és Nagy-Kálózy Eszter
 
PRAE.HU: Jogászként milyen bűneset indította a tárgyakat elcsenő zoknimukik kitalálására?
 
Több millió rendbeli, különösen nagy értékre, helyiségbe a jogosult (használó) tudta és beleegyezése nélkül bemenve bűnszövetségben elkövetett lopás bűntette (Büntető Törvénykönyv 316. §).

Komolyra fordítva a szót: saját dühítő tapasztalataim, vagyis a kimosott zoknik fél párjait elcsenő mukik ihlettek meg. Általában sokáig ízlelgetek egy-egy elgondolást, történetet, mielőtt papírra vetem, ez az ötlet viszont szinte közvetlenül a szárítókötélről hullott az ölembe. Amint kirajzolódtak előttem a kis teremtmények, azonnal bele is nyugodtam a magyarázatba. Most pedig már úgy érzem, hogy zoknimukik mindig is voltak, vannak és lesznek.
 
PRAE.HU: Harry Potter zoknit kapó manója vagy az utóbbi években divatossá vált Narnia Krónikák párhuzamos világa inspirálták-e a meseregény megírásakor?
 
Talán tájékozatlanságra vall, de nem ismerem a Harry Potter történetben zoknit kapó manót, csupán az első részt olvastam. Joggal feltételezik, hogy olvasóként is a mesét részesítem előnyben, de ez nem így van. Tulajdonképpen nem is emlékszem, hogy mikor olvastam utoljára mesét… Ezért az utóbbi években divatossá vált történetek helyett sokkal inkább gyermekkorom történetei lehettek hatással rám, bár konkrét mintát, példaképet azok közül sem tudok megnevezni. A párhuzamos világok létezése, misztikuma ősidők óta izgatja az emberek fantáziáját. Az elvágyódás egy másik, jobb(?) világba tipikusan emberi sajátosság, számos irodalmi alkotást (s köztük mesét) ihletett már.
 
PRAE.HU: A zoknimuki-univerzumot megrajzoló testvérével teljesen egyezik az ízlésük? Gyermekkorukban rendeztek például gusztustalankodási versenyt, vagy ez csak mifelénk dívott?
 
Nővéremmel inkább alkotásban gazdag gyermekkorunk volt. Nem meglepő, hogy most is közös vállalkozásba kezdtünk. Ahogy az első néhány fejezet megszületett, Anita ceruzát ragadott, magától értetődő volt, hogy illusztrálni fog. Mondanom sem kell, minden olajozottan ment. Úgy öntötte formába még a ki sem mondott elképzeléseimet is, ahogy csak egy testvér tudja.

Író és illusztrátora testvérek

PRAE.HU: Őt beleírta a mesébe? Vagy volt a közelében olyan gyerkőc, aki Félix és Filc mintájául szolgált?
 
Azt hiszem, hogy a mese alakjai főként belőlem, saját magamból születtek. De ha jobban belegondolok, Félix vagányabb, kicsit koravén figurájában időnként kedvenc unokatestvéremre ismerek. Néha szemtelen, de már egész kiskora óta hihetetlenül bölcs és melegszívű, nem lehet rá haragudni.
 
PRAE.HU: De hiszen Félix fura mukikkal barátkozik, szeret lógni az iskolából, míg a társadalom többi szorgos hangyája az ő jövőjét építi. Hát szabad ilyen amorális alakot szerethetőnek mutatni?

A történet elején Félix boldog, hogy náthájával otthon maradhat, édesanyja kényeztető szeretetét élvezve. Azt hiszem, nincs az a jól tanuló diák, aki ne örülne ennek. Ebben azért vagyok ennyire biztos, mert én magam mindig kínosan eminens voltam… A cselekmény előrehaladtával azonban Filc kerül előtérbe, mert sokkal érdekesebbnek találtam a zoknimukikat az embereknél. Jobb volt beavatottként lubickolni a koboldvilágban, és onnan nézni magunkat, mint felülről, Félix szemével vizsgálni ezt a kedves mikrovilágot.

PRAE.HU: Akart olyasmit sugalmazni a gyermekolvasóinak, hogy ha nagyon vágyunk valamire, és teszünk érte, megvalósul? Vagy ezt a kabbalista üzenetet félreértem?
 
Filc a történet kezdetén nincs tisztában azzal az erővel, ami a füleiben lakozik. Aztán használni kezdi, és a varázslat működik. Lehet, hogy közhely, de nem lehet elégszer elmondani, milyen fontos az önmagunkba vetett hit. Ha tápláljuk a gyerekek önbizalmát, azzal megsokszorozzuk az esélyeiket. Muszáj teremteni, másnak nincs értelme!
 
PRAE.HU: Felnőtteknek szóló utalásokat is belecsempészett a szövegbe, vagy kizárólag a 8-12 éves korosztálynak szól a Filc kalandos története?
 
Írás közben nem ügyeltem arra, hogy egy bizonyos korosztálynak címezzem a regényt. Csak írtam, a zoknimukik természete sok mindent meghatározott. Különös módon gyakran csupán krónikásnak éreztem magam, aki – egy kis humorral fűszerezve – híven lejegyzi az eseményeket, amelyek megtörténtek. Így lett a mese kortalan. Alapvetően 8 éves kortól ajánlják, de valóban vannak benne olyan utalások, melyeket inkább a felnőttek érthetnek. A zoknimukik gyűjtögető-habzsoló-emésztő világa nem más, mint egy bizarr fogyasztói társadalom. A kritikai él azonban alig érezhető, hiszen ez mégis „csak” egy mese. A zoknimukik szerethető, rokonszenves szerzetek.

Felolvasás közben elő is adják a mesét

PRAE.HU: Che Guevara alakját határozottan felismerni véltem az öreg irattárosban, de milyen visszajelzések érkeztek gyerekektől? Filc Facebook-oldalán látom, hogy interaktív közönségtalálkozón is bemutatták a könyvet.
 
Az első kötet megjelenése óta számos iskolában és könyvtárban megfordultunk már, illetve Filc szép számmal kap leveleket az olvasóktól. A találkozók alkalmával bemutatjuk a zoknimukikat a gyerekeknek, és a gyerekeket a zoknimukiknak, felolvasunk, bábozunk, rengeteget beszélgetünk és játszunk, még tombolát is rendezünk. A jól bevált forgatókönyv ellenére nincs két egyforma találkozó. A gyerekek nagyon fogékonyak, óriási ötleteik vannak, és csillogó szemekben sincs hiány. Ez az egyik legjobb dolog: látni és tapasztalni, hogy mennyire magával ragadja őket a zoknimukik világa.


A képeket Filc küldte, megköszönve az elhíresüléséhez nyújtott segítségüket a fotósoknak.

Kapcsolódó cikkek


nyomtat

Szerzők

-- Klein László --


További írások a rovatból

gyerek

Kabóca Bábszínház: Dödölle
Kristyna Litten: 80 kutyával a Föld körül
gyerek

Februárban mutatja be új előadását az Art-ravaló

Más művészeti ágakról

Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés