bezár
 

gyerek

2012. 04. 02.
Szőcs Géza átadta az idei Év Gyermekkönyve díjakat (képes beszámoló)
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Április 2-án, a mese világnapján, az IBBY által szervezett országos szakmai konferencia keretében került sor az Év Gyermekkönyve 2011-es díjainak átadására.
A konferenciát Dr. Fodor Péter, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgatója nyitotta meg. Beszédében többször utalt a kötelező olvasmányokra, úgy vélte, azok megválasztása és olvastatása komoly gondot jelent még ma is. Szerinte elsősorban olyan könyveket kéne a gyerekeknek ajánlani, amelyek illeszkednek megváltozott érzelmi és tudati világukhoz és a jelenlegi vizuális kultúrához. A megfelelő olvasnivaló kiválasztása óriási felelősség - ezért a családok, iskolák, könyvtárak, szerzők és könyvkiadók összefogását javasolta.

Ezután következett az Év Gyermekkönyve 2011 díjak kihirdetése, melyeket Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár adott át.

 
Nyulász Péter átveszi az Év Gyermekkönyve 2011 díjat

Elsőként Nyulász Péter vehette át az Év Gyermekkönyve-díjat Helka című meseregényéért. Dr. Gombos Péter, a Magyar Olvasótársaság alelnöke laudációjában tolkieni történetnek nevezte Nyulász meséjét, de rögtön hozzátette, a Helka egyik legnagyobb erénye, hogy "egy pillanatig sem érezzük, hogy parafrazeálna, hogy erőltetetten ültetne át magyar viszonyok közé angolszász sajátosságokat". Fontosnak tartotta megemlíteni, hogy a mű alapjául szolgáló magyar - azonbelül balatoni - mondavilágnak köszönhetően mindvégig sajátunknak érezhetjük a történetet, ami mellesleg vérbeli fantasy alapú meseregény. Kiemelte a történetfűzés könnyedségét, a gördülékeny és szép nyelvezetet, a szerethető és következetes karaktereket. A könyv erényei között megemlítette azt is, hogy a fiú- és lányolvasók egyaránt megtalálják benne az azonosulás lehetőségét.

 
Lakatos István, aki szintén az Év Gyermekkönyve 2011 díjat kapta

Év Gyermekkönyve díjat kapott Lakatos István is Dobozváros című regényéért. Dr. Pompor Zoltán gyermekirodalom-kutató a történet meghatározó figuráját, Széklábat emelte ki, akinek alakjában "a bibliai istenképtől Gandalfon át Dumbledore-ig a világot bölcsen igazgató, a gonosz erői ellen egyensúlyt tartó teremtő erő" jelenik meg. Tovább elemezve a regény központi szereplőjét elmondta, hogy bár Székláb egyedül is helyreállíthatná a világ felborult egyensúlyát, ő mégis inkább társául fogadja az embert, így lesz Zalán a történet másik kulcsfigurája.  A laudációt azzal zárta, hogy bár a könyv epilógusa szomorkás, az olvasó mégis reménykedhet, hogy Zalán képes lesz továbbadni azokat a kincseket, melyeket magával hozott a Székláb mellett átélt kalandos utazásból.

Az Év Gyerekkönyv Illusztrátora díjat Szántói Krisztiánnak ítélte a zsűri Dóka Péter Betyárvilág című könyvének illusztrálásáért. Rényi Krisztina, az IBBY magyarországi elnöke a díjazott újszerű, izgalmas stílusát méltatta laudációjában. Szerinte Szántói rajzaiban a magyar hagyományok elevenednek meg, de nem porosan, unalmasan, hanem vidáman, lazán, színesen.

Az Év Gyermekkönyv műfordítója díjat Győri Hanna kapta Beate Teresa Hanika Soha senkinek című regényének fordításáért. A német szerző Tamás Zsuzsa gyerekirodalom-kritikus szerint a regényben nemcsak a főhőst, hanem annak nyelvét is megteremtette, amely "egyszerre szemtelen és szenvtelen, kamaszosan dacos" és amelyen átsejlik a valódi sérültség is a hallgatáson keresztül. Tamás Zsuzsa szerint ezt a sejtetést sikerült a műfordítónak magyarul is egészen hitelessé tennie.

Végül az Év Ismeretterjesztő Gyermekkönyve díjat adta át Szőcs Géza államtitkár a Két egér-sorozat Fekete-fehér című könyvéért a szerzőknek, Entz Saroltának, Fekete-Horváth Erikának, Jánosi-Halász Ritának és Mészáros Jánosnak. A könyvet Kun Fruzsina illusztrálta. Bencsikné Kucska Zsuzsa, az MKE Gyermekkönyvtáros Szekciójának elnöke laudációjában elmondta, hogy a Két egér könyvek 2007 óta vannak jelen és a zsűri minden évben beszél róluk. A díjazott kötet erényei kapcsán fontosnak tarotta megemlíteni azt az örömteli tényt, hogy a történet révén a könyvtárak és múzeumok világa közel kerül a gyerekekhez, sőt, a könyvben előforduló képekhez lelőhely-lista is társul, így az ötletet adhat egy családi vagy iskolai múzeumlátogatáshoz.



A díjazottaknak gratulálunk, a szóban forgó alkotásokról itt olvahatók további cikkek, ismertetők:

Nyulász Péter Helka című meseregényéről
Interjú Lakatos Istvánnal a Dobozváros kapcsán
Beate Teresa Hanika Soha senkinek című könyvéről
Interjú Beate Teresa Hanika írónővel

Fotók: Lehotka Gábor,
meseutca.hu
nyomtat

Szerzők

-- Boczán Bea --


További írások a rovatból

gyerek

Kabóca Bábszínház: Dödölle
gyerek

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában
gyerek

Kertész Erzsi regényéből készült előadás a Vojtina Bábszínházban
Interjú Gévai Csilla író-illusztrátorral

Más művészeti ágakról

Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről
Csáki László: Kék Pelikan
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés