bezár
 

art&design

2012. 07. 11.
A legjobb végzős Képzősök
Best of Diploma 2012
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Idén is a Best of Diploma kiállítás keretében mutatják be a legeredményesebben, legegyedibb koncepcióval vagy formateremtő szemlélettel dolgozó, frissen végzett magyar Képzős hallgatók diplomamunkáit a Képzőművészeti Egyetem Barcsay Termében. A tárlat egészen augusztus 25-ig ingyenesen látogatható.
A megnyitót megelőző sajtótájékoztatón nemcsak e kiállításról, hanem a Képzőművészeti Egyetem helyzetéről is szó esett. Kőnig Frigyes, az egyetem rektora örömmel számolt be arról, hogy az utóbbi években egyre nyitottabb lett az egyetem és ma már nemcsak a nyugat-európai országokat látogatják szívesen diákjaik, hanem egyre népszerűbbek lesznek a közel- és távol-keleti országok is, például Egyiptom, Szíria, Oroszország, Törökország és Kína. Az intézmény rektora szerint a látószög szélesedése nemcsak azért kedvező, mert így a hallgatók egy tágabb közönségnek mutathatják meg magukat, hanem azért is, mert így jobban rálátnak a nemzetközi művészeti helyzetre. Ugyanakkor beszámolt arról is, hogy rengeteg közös projekt van tervben a környező országokkal is: Szlovákiában a magyar nyelvű művészképzést az MKE valósítja majd meg, a román diákokkal pedig közös kiállításokat szerveznek. A rektor úgy látja, hogy a különböző nemzetiségű alkotók között nincsenek súrlódások, ellentétek, épp ellenkezőleg, kiválóan képesek együttműködni.


Sajtótájékoztató. Fotó: Bach Máté

Juhász Ferenc, az egyetem gazdasági főigazgatója az intézmény pénzügyi helyzetét világította meg. Elmondta, hogy az egyetem pénzügyi helyzete stabil, a 4 évvel ezelőtti 80 milliós hiányt sikerült megszüntetni, így most már bizakodóan tekinthetnek a jövőbe. Tehetik ezt annak ellenére, hogy az állami megszorítások ezt az egyetemet is erőteljesen érintik, azonban az MKE-nek egyre több a saját bevétele és uniós pályázaton is sikeresen vesznek részt. Jelenleg is öt projekt zajlik párhuzamosan. A fejlesztések közül Juhász Ferenc kiemelte a saját forrásból történő fűtési rendszerek felújítását, a kollégium belső tereinek rekonstrukcióját, az MKE művésztelepének egyik leégett műemlék jellegű épületének újraépítését és két új informatikai labor létrehozását. A legfontosabb beruházásnak mégis a környező országokban is egyedülállónak számító anyagvizsgálati mikroszkópos labor kialakítását tartja, amely 2013 tavaszára készül el a restaurátor hallgatók számára.

E kutatási és fejlesztési pályázaton kívül Szegedy-Maszák Zoltán a jelenleg futó pályázatokat is ismertette. A közeljövőben a doktori iskola számára egy számítógépes kutatólabort alakítanak ki, folyamatosan fejlesztik a könyvtárat és a magyar nyelvű tananyagokat is. E fejlesztések is hozzájárulnak, hogy az oktatás színvonala továbbra is európai szintű maradhasson. Ehhez persze az is hozzátartozik, hogy továbbra is szigorú felvételi vizsgákkal szűrik meg a hallgatókat, illetve, hogy előkészítő tanfolyamokat szerveznek, hogy a felvett diákok a megfelelő képzettségi szinten kezdhessék meg tanulmányaikat. Radák Eszter elmondta, hogy ennek ellenére még mindig jobban örülnének, ha egy kicsit idősebb és képzettebb fiatalok jelentkeznének, mert így már a kezdetektől könnyebb lenne velük dolgozni, viszont minden esetben arra törekednek, hogy a végzett hallgatók képzettsége európai szintű legyen.


Szegedy-Maszák Zoltán. Fotó: Bach Máté

Ennek bizonyítéka a Best of Diploma kiállítás is, ami már 6 éve a tanév hagyományos lezárása. Az idei kiállításra 80 diplomamunka közül a legjobb 25 kerül bemutatásra. Lázár Eszter elmondta, hogy az itt bemutatott alkotásokat egy szakmai zsűri választja ki, amiben nemcsak az egyetem oktatói, hanem külsős tagok is helyet foglalnak. Idén például a Ludwig Múzeumból és a Magyar Nemzeti Galériából is érkeztek szakértők, hogy megbírálják a pályamunkákat. E kiállítás a végzett hallgatók számára igen nagy jelentőséggel bír, hiszen lehetőséget ad a nemzetközi bemutatkozásra; kedden ugyanis egy külföldi zsűrikből álló bizottság e 25 munkából kettőt választ ki, amelyek a prágai Start Point elnevezésű tárlaton mutatkoznak be és mérkőznek majd meg 30 európai egyetem legjobb diplomamunkáival.

A nemzetközi zsűrinek pedig igen nehéz dolga lesz, ugyanis a kiállításon igen színvonalas alkotások mutatkoznak be az egyetem minden egyes szakáról. A kiállításon öt festőművész, hét szobrász és hét grafikus mellett két intermédia szakos, valamint egy látványtervező művész munkáját is megtekinthetjük. De idén a három legjobb restaurátor, Csanda Fruzsina Enikő, Lovas Franciska, Varga Tímea diplomamunkájának dokumentációja is a kiállítás részét képezi.

A festők munkái közül kiemelkednek Galambos Áron "tájképei", melyek újra felhasznált táblák és ping-pong asztalok klasszicista újragondolásai; Czimbalmos Kozma Andrea "húsfestései", ahol a realista rajzok rózsaszín foltokká egyszerűsödnek; továbbá Boda Melinda retró képei, melyek a fiatal művész nagyszüleit ábrázolják a maguk zárt, giccses-varázslatos világában.

Részlet Czimbalmos Kozma Andrea alkotásából.
Fotó: Balogh Endre

A szobrászati anyagok közül a legötletesebb Szabó Ottó twistelő robotja, de Balogh Krisztián land-art munkája is figyelemre méltó. Torgyik Katalin alkotása szintén a szobrászok munkája között jelent meg: ő egy fehér falú kiállítóteret hímzett ki népi motívumokkal.

A grafikusok számára itt a Képzőművészeti Egyetemen nagyon fontos a "képiség". Ezt bizonyítja Szántó Míra Judit munkája, aki színes vonalakból egy fekete háttér előtt táncoló hölgyet rakott össze. Dani Boglárka természettudományos katalógusai elegánsak, ugyanakkor rendkívül szórakoztatóak is egyben, de igen leleményes Filkor Gábor könyvecskéje is, mely dekoratív és interaktív módon mutatja be a magyar találmányokat és azok alkotóit. Járay Katalin munkájával arra reagált, hogy milyen nagymértékben jelen van a giccs mai világunkban, Koós Gabriel pedig a nyomatkészítés egy újfajta és monumentális módját mutatta be alkotása segítségével.

Radák Eszter és Kőnig Frigyes - a háttérben Boda Melinda képei.
Fotó: Balogh Endre

A munkák közül mindenképp ki kell emelni Csüllög András intermédia szakos hallgató munkáját, a Kordonbiciklit. Alkotása erős társadalmi üzenetet hordoz, a rendszerváltozás utáni generáció politikai állásfoglalásáról szól. Szerinte ez a generáció már könnyen változtathatja meg véleményét egy adott dologról, könnyen kerülhet át a kordon másik oldalára. A választás ambivalenciáját hivatott kifejezni a kordon, ami megfékez és a bicikli, ami szabadságot ad.

Az itt felsorolt munkákon kívül még számos értékes kísérlet került bemutatásra, ezért mindenképp érdemes megtekinteni az anyagot, ha az Andrássy úton járunk.

A
Best of Diploma című tárlat a budapesti Magyar Képzőművészeti Egyetem Barcsay Termében 2012. augusztus 15-ig tekinthető meg.

Fotó: Bach Máté, Balogh Endre
nyomtat

Szerzők

-- Kocsis Katica --


További írások a rovatból

art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában
art&design

Interjú Hegyi Lóránddal

Más művészeti ágakról

Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap
A Corvina Kiadó Plautus: Hét komédia című kötetéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés