bezár
 

art&design

2012. 09. 29.
Kávéházakba költöző kortárs művészet
Café Budapest Kortárs Művészeti fesztivál (sajtótájékoztató)
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Budapesti Őszi Fesztivál hagyományait folytatja az október első heteiben megrendezett Café Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál, melyen idén az elektronika és a vizualitás kapja a fő hangsúlyt. A sajtótájékoztatón a programok ismertetésén túl szó esett a névváltoztatás okáról is.
A Budapesti Őszi Fesztivál mindig is a Tavaszi Fesztivál kistestvére volt, nemcsak azért, mert jóval kisebb összegekből valósult meg, hanem azért is, mert jóval intimebb, barátibb és emberléptékűbb volt a tavaszi programsorozathoz képest. Nem lesz ez másképp idén sem, hiszen a nagyszabású programok mellett a kisebb helyszínek, a magángalériák és a kávéházak is igen jelentős szerephez jutnak ezekben a hetekben. Éppen ezért kapta ez a fesztivál a Café Budapest elnevezést, mely emberközeliségét hivatott kifejezni. Vitézy Zsófia, a Budapesti Fesztiválközpont ügyvezető igazgatója kihangsúlyozta, hogy természetesen nem csak a kávéházakban zajlik majd az esemény, de ezeket a helyszíneket is nagymértékben bevonják az eseményekbe, hogy az ide tömörülő fiatalok is megismerkedhessenek a kortárs művészettel, ezáltal pedig aktív közönség alakuljon ki belőlük.

Varga Melinda, a Fővárosi Önkormányzat Kulturális Főosztályának vezetője elmondta, hogy kiemelten fontosnak tartják az esemény anyagi támogatását, hiszen ma a kortárs művészet az, ami a leggyorsabban képes reagálni a világ történéseire. A fesztivál létrejötte pedig elengedhetetlen ahhoz, hogy kialakuljon a város és a művészek közötti párbeszéd, mint ahogy az is, hogy még jobban rálássunk a kortárs művészeti életre.

A 2012-es Café Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál 41 helyszínen 59 programnak ad otthont. Szomolányi Janina, a fesztivál igazgatója elmondta, hogy a 7 állandó helyszín mellett 23 galéria és 10 kávéház csatlakozott ehhez az eseményhez. Az idei fesztivál is egy igazi összművészeti élményt kínál az érdeklődőknek, hiszen a 24 képzőművészeti esemény mellett a rendezvényen sor kerül négy performanszra, két irodalmi estre, valamint számos színházi előadásra, zenei produkcióra és táncos programra is. Az Erzsébet téren megalakul a fesztivál főhadiszállása, a café budapEST BAR, ahol az egész nap működő "kávéház" mini performanszokkal, kulturális beszélgetésekkel és koncertekkel várja az oda látogatókat.



A fesztivál zenei programjai között jórészt jazzkoncerteket és elektronikus kortárs alkotásokat hallgathatunk meg, többek között fellép Harcsa Veronika, Váczi Eszter, Szakcsi, valamint a brit The Hidden Orchestra. A Thália Színház is aktívan részt vesz programjaival a rendezvényen. Itt kerül sor a Bagó Bertalan által rendezett EMKE-darab bemutatójára, mely az első világháborúk előtti boldog békeidőket mutatja be, melynek – nem véletlenül – fő helyszíne egy kávéház, ami a korabeli művészek találkozóhelyének számít. Szintén jelentős színházi program lesz a Nemzeti Színházban a dán Hotel Pro Forma csoport bemutatkozása a War Sum Up előadással, ami a háborúk természetrajzát kívánja ábrázolni a manga stílusban. A táncművészet iránt érdeklődők mindenképpen látogassanak el a Trafó Galériába, ahol az ausztrál Chunky Move tagjai harminc perces előadásuk során egy igazi interaktív élményt kínálnak.



Az idei fesztivál meghatározó eleme a vizualitás, így nem meglepő, hogy a képzőművészeti programok dominálnak majd az eseményen. A Café Budapest keretében kerül megrendezésre a Kortárs Galériák Éjszakájára, melynek keretében Budapest rejtett kincsei, a magángalériák tárják ki kapuikat a látogatók számára. Pintér Sonja a programok szervezője elmondta, ez az első alkalom, hogy a városban szétszórtan létező kiállítóhelyek összefognak és egész éjszakán át nyitva tartanak. Sőt, nemcsak az aktuális kiállításokat tekinthetjük meg e napon, hanem számos kiállítótérben különleges programokra is számíthatunk. A Stúdió Galériában maga a kurátor vezet minket körbe a képek között, a Várfok Galériában pedig Herman Levente képzőművész segít értelmezni saját munkáit. Ez alkalommal számos galériában új alkotások kerülnek a falakra, sőt a TAT Contemporary Art Galleryben még egy installáció felállítására is sor kerül. Ezenfelül a kiállítóterekben is performanszokkal, beszélgetésekkel, megnyitókkal, könyvbemutatókkal és tárlatvezetéssel készülnek a szervezők.

A fesztivál keretében kerül megrendezésre a 3. Paint Up! épületfestő verseny döntője. A Magyar Nemzeti Galéria és a Magyar Tudományos Akadémia után most a Műcsarnok homlokzatára kerülnek fel a mozgó animációk. A virtuális épületfestésnek (architecture mapping) elnevezett műfaj a kortárs vizuális kultúra legfiatalabb megjelenési formája, hiszen még alig 5-6 éve jött létre. Magyarországon a Paint Up! rendezvény ismertette meg a közönséggel ezt a műfajt, melynek lényege, hogy egy adott épületre olyan animációt készítenek a művészek, ami igazodik az architektúra elemeihez. Az idei évben október 6-án tekinthetjük meg a 12 döntős munkát, melyek közül a zsűri és a közönség által legjobbnak ítélt három munkát ez alkalommal is több millió forint összértékben jutalmazzák.



Ígéretes programokat kínál idén a Café Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál, ahol az 59 programból nyolcon, illetve a café budapEST BAR eseményein ingyenesen vehetünk részt.
 
A Café Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál sajtótájékoztatója, Thália Színház, Arizóna Stúdió, Budapest, 2012. szeptember. 18.

Fotó: Bach Máté
 
nyomtat

Szerzők

-- Kocsis Katica --


További írások a rovatból

art&design

Múzeum készül Mexikóvárosban
Závorszky-Simon Márton képei a Vízivárosi Galériában
Az antropomorf jelleg mint animációs karaktertipológiai megközelítés

Más művészeti ágakról

Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége
Paweł Pawlak: Ancsa, avagy vázlatok tüsszögő svájcisapkával, Pagony, 2024
Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés