bezár
 

irodalom

2013. 01. 29.
Te is olvasol, ugye?
Olvasásnépszerűsítő kampány, sajtótájékoztató
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az Olvasás Éve kapcsán készített reprezentatív felmérésből az derült ki, hogy a magyar népesség mindössze 4%-a tartja az olvasást vonzó tevékenységnek. Ez az arány igen kicsi, így a különböző szervezetek kampányokkal, pályázatokkal igyekeznek olvasásra nevelni a tömegeket. Ilyen olvasásfejlesztő kezdeményezések voltak például a Magyar Lapkiadók Egyesülete által indított HÍD, valamint a megyei kiadók által működtetett SÉTA és LADIK. Most azonban valami igazán rendkívülivel készül az MLE.
 A Te is olvasol, ugye? című pályázat keretében 16 megyei újság, 2 országos napilap és a 3 legolvasottabb hetilap egy időben teszi közzé Grecsó Krisztián: Csak egy tánc című kisprózáját. Ez a mű ily módon hárommillió ember otthonába fog eljutni. A megjelent Grecsó-novellához kapcsolódóan az MLE és a Supka Géza játékra hívja a 14-18 éves diákokat: a feladat, hogy olvassák el e szöveget, majd írjanak egy rövid értelmező írást - ami lehet kritika, vitairat, esszé vagy bármilyen más műfaj. A beérkező pályamunkákat egy reprezentatív zsűri értékeli, a legjobbnak kiválasztott alkotást pedig egy 150.000 forint értékű táblagéppel jutalmazzák. A nyertes ezenfelül kap egy lehetőséget is: eldöntheti, hogy a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése által felajánlott könyvcsomagokat kik kapják meg. Ezáltal a győztes nemcsak ajándékot kap, hanem az olvasás élményével ajándékoz meg másokat.

Hivatal Péter

Hivatal Péter, az MLE elnöke nagy örömmel látta, ahogyan több szervezet csatlakozott a kampányhoz és úgy hiszi, hogy e hatalmas összefogás jelentős eredményeket hozhat. Az együttműködés legfőbb célja, hogy értő, értékelő, ugyanakkor élményközpontú könyv- és lapolvasásra inspirálja a 14-18 éves korosztályt. Nem véletlen, hogy épp a középiskolásokat célozzák meg ezzel a kampánnyal, hiszen úgy gondolják, hogy ők a legformálhatóbbak, rájuk lehet a legerősebben hatni egy jó példával. Ugyanakkor ebből a korosztályból kerülnek ki a jövő olvasói, így fontos, hogy már fiatalon “rászokjanak" a rendszeres olvasásra.

Lafferton Kálmán, a Supka Géza Alapítvány elnöke elárulta, hogy régi vágya egy ilyen nagyszabású kampány létrehozása. Maga az alapítvány is azzal a céllal jött létre, hogy erősítse az olvasáskultúrát, népszerűvé tegye az olvasást, így nem véletlen, hogy az Ünnepi Könyvhét elindítójának nevét viseli a szervezet. Az alapítvány elnöke magát Supka Gézát idézte, aki 84 évvel ezelőtt is arról panaszkodott, hogy rendkívül kevesen olvasnak és ez ellen tenni kell. A helyzet nem sokat javult, viszont e mostani pályázat nagy eredményeket ígér e téren.

Für Anikó és Grecsó Krisztián

A siker érdekében mindenképpen olyan írót kellett választani, aki a fiatalok körében népszerűnek számít és bizonyítottan képes megszólítani őket. Grecsó Krisztián nyelvezete, stílusa és történetei épp ilyenek. A Csak egy tánc olyan történet, ami a tinédzserek mindennapi problémáit, szerelmeit jeleníti meg, a történet főkuszpontjában pedig a hűség, a megcsalás és a vonzalom hármasa áll. A sajtótájékoztatón az író elmondta, hisz a kampány sikerében, hiszen többször tapasztalta, hogy nagyon sok nyitott fiatal jár középiskolákba, akikkel könnyen alakítható ki aktív párbeszéd. Reméli, hogy sok szellemes és jónéhány provokáló írás is születik, amelyekben akár nemtetszésüket fejezik ki a fiatal író-olvasók. Lehet paródiát írni, de annak is örülne, ha valakit vizuálisan érintene meg a novella és egy összművészeti alkotást nyújtana be. Szerinte egy a fontos: befogadóvá tenni a fiatalokat.

Für Anikó, a reprezentatív zsűri elnöke is hasonlóan látja a helyzetet. A 14-18 éveseket jó irányba kell terelni, mert őket még lehet. Munkája során folyamatosan azt tapasztalja, hogy probléma van a minőségi kultúra befogadásával, amit a szinkronizált filmek, a kivonatolt kötelező olvasmányok csak még inkább felerősítenek. “Én azt gondolom, hogy olvasni kell, mert az olvasó ember más életminőségű, másképp áll hozzá bizonyos dolgokhoz, másképp viszonyul a problémákhoz, hiszen merít azoknak az embereknek a bölcsességéből, akiket olvasott" – fejtette ki véleményét a színésznő.

A sajtótájékoztató végén Diószegi Endre középiskolai tanár hangsúlyozta, hogy a kampány sikeressége a pedagógusoktól és könyvtárosoktól is nagyban függ. Szerinte nem elég, ha a diák az újságokból értesül a pályázati kiírásról, hanem az is fontos, hogy tanárai is népszerűsítsék ezt a felhívást és buzdítsák arra a középiskolásokat, hogy érdemes megpróbálkozni egy maximum két flekkes szöveg megírásával. Diószegi viccesen azt is megjegyezte, hogy a történelemben egy író még sohasem kapott ekkora nyilvánosságot, így Grecsó Krisztián is szerencsés helyzetbe került. Korábban egy író sem írt még a középiskolásoknak, ugyanakkor a szerzők és a 14-18 évesek között volt valamiféle kapcsolat, hiszen Kosztolányitól és Karinthytól is sokszor kértek autogrammot a fiatalok.

Grecsó Krisztián novellája két részletben, március 20-án és 27-én jelenik meg a lapokban, a pályamunkákat pedig április 4-éig kell beküldeniük a diákoknak. A dolgozatok előszűrése április 11-ig megtörténik, majd a háromtagú zsűri – Für Anikó, Kányádi Sándor és Horváth Gergely – kiválasztja a tíz legjobban sikerült mű közül a nyertes pályaművet, ami április végén meg is jelenik a lapokban.

Te is olvasol, ugye? sajtótájékoztató 2012. 12. 24.
Fotó: Bach Máté
 
nyomtat

Szerzők

-- Kocsis Katica --


További írások a rovatból

Láng Orsolya Ház, délután című könyvének bemutatójáról
irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
kabai lóránt el sem kezdett versek kötetbemutató és kiállításmegnyitó Miskolcon
Bemutatták Márton Ágnes drámakötetét

Más művészeti ágakról

színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
A 14. Frankofón Filmnapokról
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés