bezár
 

irodalom

2013. 03. 22.
Olaszország a XX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége
XX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, sajtótájékoztató, 2013. 03. 21.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál idén is több lesz mint egyszerű irodalmi rendezvény, hiszen számos, aktuális könyvpiaci kérdéseket feszegető szakmai fórum, beszélgetés is szerepel a programok között. A jubileumi Könyvfesztivál április 18-21. között közel 300 rendezvénnyel várja az érdeklődőket a Millenáris termeiben.
A sajtótájékoztatón Zentai Péter László, a könyvfesztivál igazgatója elsőként a könyvfesztivál eredetét idézte fel: 1992-ben Zentai Bart Istvánnal együtt kereste meg a Frankfurti Könyvvásár igazgatóját, Peter Weidhaast, hogy segítsen nekik egy regionális jelentőségű nemzetközi könyvvásár megalapításában. Weidhaast és a frankfurti stáb segítségével 1994-ben a Budapest Kongresszusi Központban nyílt meg az első Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál. Zentai elárulta, hogy sohasem az volt a céljuk, hogy egy kicsinyített frankfurti könyvvásárt csináljanak, hanem egy olyan fesztivál lebegett a szemük előtt, ami a hazai irodalomszerető közönséget is megszólítja. Ez ma sincs másként, hiszen a nemzetközi kiadók és írók mellett, nagy számban képviseltetik magukat a hazai könyvműhelyek és alkotók is.

Az idei könyvfesztivál díszvendége újra Olaszország lesz, így az olasz kultúra, könyvkiadás és kortárs irodalom ismét előtérbe kerül. Eddig még nem történt meg, hogy egy, díszvendégként korábban már bemutatkozó ország újra meghívást kapjon, de hazánk idén nagyszabású kulturális évadot rendez Itáliában, így e vendégszeretet viszonzásául szolgál majd a kiemelt olasz szereplés. Gina Gianotti, a Budapesti Olasz Kultúrintézet igazgatója nagyon örült a meghívásnak, és úgy véli, hogy programjaikkal igazán jól fognak szerepelni ezen az eseményen. Tőle tudtuk meg, hogy az olasz stand nemcsak a legújabb olasz köteteket szeretné bemutatni, hanem közönségtalálkozókkal, beszélgetésekkel és más rendezvényekkel közérdekű témákra is fel kívánja hívni az olvasók figyelmét. A könyv jövője. Olvasók és kiadók találkozása című kerekasztal-beszélgetésen az olasz könyvpiac helyzete kerül majd terítékre és szó fog esni az e-könyvek és a hagyományos kötetek viszonyáról is. Egy másik beszélgetés arra összpontosít majd, hogy milyen hatással vannak az olasz írók és költők a magyar olvasókra. Az Olaszország és Magyarország elnevezésű eseményen pedig a kulturális és szociális valóság összehasonlítására, átgondolására is lehetőség nyílik. A kötetek között pedig nemcsak szépirodalmi művek, hanem az olasz gasztronómiával foglalkozó írások is előkerülnek majd.
Gina Gianotti

Az olasz íróvendégek mellett még 25 országból érkeznek alkotók, így az idei jubileumi könyvfesztivál is megérdemli a nemzetközi jelzőt. Morcsányi Gézától, a Magvető Könyvkiadó igazgatójától tudtuk meg, hogy az idei fesztivál díszvendég-írója Michel Houellebecq lesz, akit már 2003-ban is meg akartak hívni erre az eseményre, de akkor ezt nem sikerült összehozni. Morcsányi nagyon örül, hogy ebben az évben a francia író elfogadta a meghívásukat, ugyanakkor kissé izgatott is, hiszen Houellebecq-ről köztudott, hogy egy igen színes és kiszámíthatatlan egyéniség. A kiadó erre az alkalomra egy korábbi regényét jelenteti meg.

Morcsányi Géza

A könyvkiadók egyébként igencsak kitettek magukért, hiszen szinte minden meghívott külföldi írót új magyar kiadású kötete várja. Ezenfelül természetesen sok magyar írónak és költőnek is jelenik meg új kötete a fesztiválon, így például a hamarosan kezünkbe vehetjük Krasznahorkai László vagy Csabai László legfrissebb könyveit is. Az új művek kiadása mellett a magyar kiadók is sokszínű programokkal várják az érdeklődőket: a szakmai beszélgetések mellett közönségtalálkozók és dedikálások is lesznek. Barna Imre, az Európa Könyvkiadó igazgatója a sajtótájékoztatón meglehetősen részletesen ismertette a kiadója által szervezett programokat, így gyorsan kiderült számunkra, hogy nagy hangsúlyt fektetnek az interaktivitásra és az író és olvasó személyes kapcsolatának előmozdítására.

Kocsis András Sándor, a Kossuth Kiadó igazgatója úgy látja, hogy mostanra igazán kiteljesedett a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál és jóval tűlnötte a kezdeti lehetőségeit. Szerencsére ebben az évben már az egész fesztivál egy helyszínen zajlik majd. A Millenáris termeiben nemcsak nemcsak könyvbemutatók, felolvasások, pódiumbeszélgetések, díjkiosztók közül válogathatunk, hanem társművészeti programok is színesítik a fesztivált: koncertek, lemezbemutatók, filmvetítések és kiállítások is megjelennek a XX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon. A könyvfesztivál vasárnap a hagyományos Születésnapi Irodalmi Szalonnal zárul, ahol többek között Hankiss Elemért, Juhász Ferencet, Konrád Györgyöt, Oravecz Imrét is felköszöntik majd.

A XX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál részletes programjáról ezen az oldalon tájékozódhatunk: http://www.konyvfesztival.com/2013/kozonseg/magyar.html

Fotó: Bach Máté
nyomtat

Szerzők

-- Kocsis Katica --


További írások a rovatból

Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
Magyar Széppróza Napja a Fiatal Írók Szövetségénél
Bemutatták Márton Ágnes drámakötetét
Weber Kristóf Keringő című regényének bemutatója

Más művészeti ágakról

Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
A 14. Frankofón Filmnapokról
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés