bezár
 

irodalom

2013. 04. 12.
Együttműködésbe kezdett az Írók Boltja és a Librarius
Sajtótájékoztató, 2013. 04. 11.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az Írók Boltja weboldala nagymértékű modernizáción megy keresztül április 11-én, a költészet napján és ez alkalommal egy közös projektbe vág bele a librarius.hu összűvészeti portállal. Az együttműködés legfőbb célja, hogy a webáruházban található könyveket egy olyan tartalomszolgáltatással bővítsék ki, ami az olvasók számára a kötetek közötti eligazodást segíti.
A sajtótájékozatón Hományi Péter, az Írók Boltja munkatársa elmondta, hogy e közös projekttel a forma, a webshop egy tartalmi elemmel fog kiegészülni. A bolt honlapján már eddig is olvashattunk bizonyos könyvekről ajánlókat vagy az egyes eseményekről leírásokat, ám most azt szeretnék elérni, hogy minden könyv alá kerüljön egy link, ami az adott kötetről írt kritikáig vagy ajánlóig vezet el. Ezek az írások minden esetben egyedi, a librarius.hu 12-15 fős csapata által elkészített tartalmat fogják jelenteni. Tehát ezek után az Írók Boltja honlapján az akciók és friss ajánlatok mellett interjúkat, könyvkritikákat, híreket, tudósításokat, jegyzeteket, folyóirat- és könyvajánlókat, prózát és verset is olvashatnak a weboldalra látogatók. A két fél úgy tervezi, hogy naponta 2-3 írás kerül majd fel a honlapokra, így a folyamatos megjelenéssel egyre több látogatót be lehet vonzani ezekre a portálokra.

Az együttműködéssel azt is szeretnék elérni, hogy az olvasók a lehető legjobb áron juthassanak hozzá az egyes példányokhoz. A honlapon ezentúl 10%-os kedvezménnyel vásárolható meg minden könyv, illetve a Kalligram, Kijárat, Gondolat és Ízisz kiadók köteteire 15%-os árleszállítás lesz érvényes. Hományi Péter elmondta, hogy jelenleg is számos kiadóval vannak tárgyalásban, hogy a könyvbarátok még olcsóbban juthassanak hozzá bizonyos könyvekhez. Úgy tervezik tehát, hogy az állandó engedmények mellett időszakos akciók is lesznek az egyes művekre. Tovább bővülnek a vásárlási lehetőségek is: a webshopon már előreutalással is fizethetünk, de hamarosan a PayPal rendszerén keresztül is történhet a rendelés.

A sajtótájékoztató további részében Podmaniczky Szilárd röviden ismertette a librarius.hu történetét is. 2010-ben azzal a céllal hozta létre a portált, hogy barátai, írótársai, újságíró ismerősei publikálhassák az írásaikat. Egy évvel később már naponta jelennek meg újabb és újabb írások, annak ellenére, hogy a támogatások egyre kisebb mértékűek. Most viszont egy nagyobb NKA pályázati pénz segítségével belevághattak az Írók Boltjával közös projektbe. Az együttműködés keretében a Librarius a saját oldalán az olvasókat a bolt aktuális kedvezményeiről is tájékoztatja. A portálon a korábbi “műfaji halmazok" mellé tehát felkerül az Írók Boltja bannere is, ami egyenesen annak webshopjába irányítja az érdeklődőket.


Podmaniczky Szilárd (librarius.hu) és Deák Botond (Fotó: Bach Máté)

A beszélgetésen Parti-Nagy Lajos, a bolt szellemi védnöke úgy látja, hogy egy olyan kezdeményezés jött létre, ami mindkét félnek előnyös lehet és valójában nem is érti, hogy miért nem jutott ez valakinek korábban az eszébe. Szerinte “valamiféle üzleti dologhoz mindenképpen hozzá kell kapcsolni ezeket a tisztán vagy fél-tisztán irodalmi site-oket, mert különben ott halnak meg állva, lájkolatlanul." Úgy látja, hogy azok az összekapcsolódások különösen megbecsülendőek, amik két értéket képviselő oldal között jönnek létre.

Mészáros Sándor a Kalligram főszerkesztőjeként arról beszélt, hogy ma már a könyvesboltok internetes megjelenése kikerülhetetlen. A világon jelenleg kétféle offline könyváruház létezik: az egyikben jórészt csak a nagy példányszámban fogyó bestsellerek jelennek meg, a másik - és az Írók boltja is ilyen - pedig teret ad a lassabban eladható könyveknek is. Ugyanakkor mindkét típus forgalmát nagymértékben képes megnövelni az internetes megjelenés, hiszen a fiatalok ma már jórészt on-line vásárolnak, hiszen a világháló segítségével minden beszerezhető. Éppen ezért ő is egy igen jelentős kezdeményezésnek tartja a Librarius és az Írók boltja szoros kapcsolatát, mert úgy véli, hogy így majd egy jóval szélesebb réteghez tudnak eljutni.
Fotó: Bach Máté
nyomtat

Szerzők

-- Kocsis Katica --


További írások a rovatból

Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről
irodalom

Az Élet és Irodalom Könyvtolmácsok című beszélgetéssorozatának első alkalma

Más művészeti ágakról

Alex Garland: Polgárháború
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
gyerek

Kabóca Bábszínház: Dödölle


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés