bezár
 

irodalom

2013. 04. 22.
Szárnyakkal és patákkal a diabétesz jobb megértéséért
Szárnyak és paták, könyvbemutató, 2013. 04. 21.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Magyarországon az elmúlt húsz évben megduplázódott a cukorbeteg gyermekek száma, de sajnos még a mai napig is bizonytalansággal, előítélettel és félelemmel közelítenek a diabéteszes csöppségekhez. Finy Petra Szárnyak és paták című műve azért is olyan nagyszerű, mert megvilágítja, hogy mit jelent a gyerekkori cukorbetegség és segíti az előítéletek lebontását.
A könyvfesztivál keretében megrendezett könyvbemutató leginkább a kicsiknek szólt, mivel játékok és felolvasások keretében engedtek betekintést a könyvbe. Először Finy Petra és Pokorny Lia zöld és lila szárnyakat osztottak ki azoknak a gyerekeknek, akik megneveztek egy-egy szárnyas lényt. Azok is kaptak ilyen papírból készült repülő alkalmatosságokat, akik tudták, hogy milyen lények a pegazusok és a kentaurok. Ezután Petra kérdéseinek segítségével a gyermekek megfejtették, hogy a kötet főhőse egy pegaur, a kentaurok és a pegazusok keverékei, akik Patagóniában, a felhők felett élnek.

Erős Antónia elsőként a kötet felvezető soraiból olvasott fel, majd ezt követően néhány játék segítségével – sárga labda dobálása, Lia felébresztése – a gyerekek megelenevítették a mesét. Itt Lia vette át a szót, akinek a segítségével a gyerekek a reggeli teendőket vették sorba és játszották el, majd a történet szereplőinek bemutatása következett színes, kartonból készült figurák segítségével. A gyerekek megismerkedtek Pegoval, a mese főszereplőjével, aki mindenáron szeretne megtanulni repülni. Megint játékok következnek: a történet előrehaladtával a gyerekek Lia segítségével "repültek a felhők felett", majd zuhanást imitáltak, végül a babzsákokból összeállított "szénakazalba" huppannak. Már e rövid részletek felolvasásával is világossá válik, hogy a történet nem direkt módon szól a cukorbetegségről, később ki is derül, hogy csupán egyik mellékszereplője, Glu az, aki diabéteszes. Glu igazán izgalmas karaktere a történetnek, csibészes jellemének köszönhetően könnyedén azonosulhatnak majd vele a kicsik. A szövegből kiderül, hogy ez a fantasztikus feltaláló kisfiú teljesen természetes módon kezeli a cukorbetegségét, a rendszeres vércukormérés és az inzulinbeadás mindennapjai fontos részét képezik, ráadásul találmányával még Pegonak is segít.

A könyvbemutató végén Erős Antónia segítségével a részvevő gyerekek is megismerkedhetnek a cukorbetegséggel kapcsolatos eszközökkel és a cukorbeteg gyermekek mindennapjaival. Antónia elsőként megkérdezi a kicsiktől, hogy melyikőjük cukorbeteg, és ketten is jelentkeznek. Ezután őket is bevonva elmagyarázza, hogyan kell beadni az inzulint és megmutatja azokat az eszközöket, amiknek a segítségével ez a művelet könnyen elvégezhető. Rávilágít még arra is, hogy az inzulin beadási módja ma már nagyon egyszerű, így a gyermekeknek sem okoz gondot, hogy maguknak beadják azt. A rendszeres vércukormérés fontosságára is felhívja a figyelmet, és itt is előkerülnek a szükséges eszközök.

A könyvbemutatót egy nyereményjáték zárta, ahol három kisgyerek ajándékként meg is kapja ezt a kötetet.

A Szárnyak és paták című kötet az Egy Csepp Figyelem Alapítvány kezdeményezésére jött létre. A borítótervet, az illusztréciókat és a könyvtervet Herbszt László készítette. Kiadja a Kolibri Kiadó.


Fotó: Bach Máté
nyomtat

Szerzők

-- Kocsis Katica --


További írások a rovatból

Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
Magyar Széppróza Napja a Fiatal Írók Szövetségénél

Más művészeti ágakról

Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
A 14. Frankofón Filmnapokról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés