bezár
 

irodalom

2013. 06. 08.
Irodalmi helytörténet digitális bennszülötteknek és bevándorlóknak
A poétika terei okostelefonon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Egy érettségiző lényegesen többet tud a digitális eszközök használatáról, mint tanárai, egy hetedikes lényegesen többet, mint egy érettségiző. Lehetséges a generációk különböző kultúrafogyasztási szokásait egy közös nevezőre hozni? Át lehet hidalni a digitális szakadékot? Péntek kora délután Budai Katalin beszélgetett Mészáros Mártonnal és Fenyő D. Györggyel a Vörösmasrty téren, a nagyszinpadon.
 Az apropó egy okostelefonra (vagy akár táblagépre) telepíthető applikáció, amely a Fiatal Írók Szövetségének tavalyi könyvheti nagy sikerű irodalmi sétáját (A poétika terei) teszi elérhetővé digitális változatban. Sajnos a PocketGuide cég képviselője, Huszár Daniella nem tud részt venni a beszélgetésen, pedig az ő nézőpontja is bizonyára sok izgalmas újdonsággal szolgálhatott volna.

Így is van persze miről beszélgetni, többek között a digitális bennszülöttekről és digitális bevándorlókról. Arról például, amit Fenyő D. György, középiskolai tanár említ, hogy nála egy érettségiző biztosan többet tud a digitális eszközök használatáról, ugyanakkor egy hatodikos pedig legalább kétszer annyit tud, mint egy érettségiző. Szerinte a tanár mindig is hátrányban lesz e téren, még akkor is, ha külön tanfolyamon vesz részt, mert hiszen, aki ott készíti fel, az is csak bevándorló, az is csak úgy tanulta, felnőtt fejjel, tudatosan mindezt, ellentétben a gyerekekkel, akik belenőttek már ezeknek az eszközöknek a használatába. Fenyő saját bevallása szerint az offline világot szereti, de szerinte nem érdemes harcolni a digitális eszközhasználat terén zajló változások ellen.

Mészáros Márton, a Fiatal Írók Szövetségének elnökségi tagja  úgy fogalmazott, ők éppen hogy nem a harc felől közelítik meg, hanem afelől, hogy például egy ilyen applikációval el lehet érni fiatalokat a saját mindennapi használati eszközeiken keresztül. Szerinte így érdemes próbálkozni azzal, hogy ennek a generációnak megmutassuk, az irodalom bizony menő.

Mészáros még a beszélgetés elején elmondja, a tavalyi séta ötlete onnan származik, hogy az egyetemi szobája ablakából pont arra a lakásra lehet rálátni, ahol Babits Mihály élt egykor. Úgy gondolja, nem fordítunk kellő figyelmet arra, milyen irodalmi értékek vesznek minekt körül. A házak jelentős részén például emléktábla sincsen. Egy sor ilyen fontos emléket úgy kellett kinyomozni, sok utánajárást igényelt, amikor a sétát tervezték a Imagine Budapest céggel. Mészáros szerint fontos az irodalom számára, hogy meglegyenek a fizikai terei, ahol a kultuszt ápolni tudjuk. Megemlíti még, hogy a Palotanegyed hihetetlen gazdag irodalmi nevezetességekben, nem is lehetett mindet belesűríteni egy két és fél órás programba. Ráadásul ezek a helyek nem csak az irodalom szempontjából, hanem építészeti vonatkozásukat tekintve is nagyon fontosak.  Fenyő D. György szerint is fontos, hogy ahol élünk, a várost, az országot bizonyos közös kulturális tartalommal töltsük fel.

Mészáros miközben felvázolja, mikét kell az alkalmazást elképzelni és mesél a PocketGuide-ról is, például arról, hogy ők keresték meg a Fiatal Írók Szövetségét, mert nekik egy ilyen applikációt elkészíteni referenciaanyagnak számít, és ezt hasznosítani tudják más projektjeik esetében. Kiemeli, hogy az a jó ebben az appban, hogy az ember függetleníteni tudja magát az idegenvezetőtől, mindenki a saját sétáját járhatja végig, a saját tempójában, saját kedve szerint. Azt is elképzelhetőnek tartja, hogy akár középiskolai osztálykirándulásokat is csinálnak majd a program segítségével. Ugyanakkor az is nagyon izgalmas szerinte, ahogy egymásra vetülnek a különböző időszakok. Például ahol egy időben Szabó Lőrinc sétálhatott, húsz év múlva Pilinszkyvel lehetett találkozni. Bár tudományos értelemben nyilván nem releváns, de a hely szelleméből sok mindent meg lehet érteni ezáltal az alkalmazás által is, ami egyébként majd csak szeptembertől lesz letölthető.

Addig is marad a klasszikus, offline, hús-vér idegenvezetős séta a FISZ szervezésében az idei Könyvhéten is, szombat délután és vasárnap délelőtt vághatnak neki az irodalomtörténeti túrának az érdeklődők.

Fotó: Gordon Eszter

nyomtat

Szerzők

-- Pethő Anita --


További írások a rovatból

Láng Orsolya Ház, délután című könyvének bemutatójáról
Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
Tóth Kinga AnnaMaria sings/singt/énekel című kötetének bemutatója
Abdallah Abdel-Ati Al-Naggar Balassi Bálint-emlékkard irodalmi díjához

Más művészeti ágakról

Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
Csáki László: Kék Pelikan
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés