bezár
 

film

2013. 07. 29.
Mikor jön már a következő X-Men?
James Mangold: Farkas
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kevés az olyan hollywoodi sztár, aki olyan óriási alázattal viseltetik az őt ikonikussá tevő karakter iránt, mint Hugh Jackman. Az ausztrál színész ezúttal hatodjára bújik a népszerű mutáns, Rozso.. öhhm, szóval Farkas bőrébe, és kétségünk sincs felőle, hogy amíg a kora engedi, addig minden további X-Men moziban is fel fog tűnni.
Nincs mit szépíteni rajta, az X-Men kezdetek: Farkas nem csak pocsék, hanem nagyon felejthető film is volt, és ezt az új Farkas mozi is csak megerősíti, ami anélkül is élvezhető, hogy lett volna szerencsénk az előzőhöz, amiben lényegében semmi meglepő fordulat nem történt. Az új Farkastól viszont távol áll a pocsék jelző, és habár érezni, hogy Bryan Singernek ehhez sem volt semmi köze, azért egy tisztességes iparos munka.

Egyrészt kerüli az elmúlt években a blockbustereken eluralkodó megalomán rombolás szimfóniákat, és helyette sokkal nyersebb, véresebb (!) test-test elleni küzdelmekkel kényeztet. Még a már ismerős harcjeleneteket is sikerült úgy megoldani az alkotóknak (pl. bunyó egy vonat tetején), hogy a nézőnek ne legyen déjà vu érzete, és az akciók feszültségét is ügyesen növelik azzal, hogy a hőst két nővel is körülveszik, így mindig van kiért aggódni, meghal-e, avagy sem – mert egy Rozsomák-történetben egyáltalán nem olyan biztos, hogy a nő túléli. Hogy ezt mi is észben tartsuk, az X-Men trilógiából ismerős Jean Grey folyton feltűnik egy-egy (rém)álomjelenetben, tehát ha az első Farkas mozival nem is, a trilógiával azért illik tisztában lenni, főleg akkor, ha érteni akarjuk a stáblista utáni jelenetet is, ami egy óriási vörös neon nyílvesszőként lövi a képünkbe, hogy jövőre jön a következő X-Men mozi, ami majd lerobbantja a fejünket!Logan
Visszatérve azonban az új Farkasra, ezúttal nem olyan egyértelműek az erőviszonyok, mint az irritálóan buta első filmben. A fináléig nem igazán lehet tudni, hogy ki kivel vagy ki ellen van, sok a köztes, ármánykodó, szürke szereplő is, így az adrenalin faktort ez is növeli, Loganhoz hasonlóan mi is nagyon idegenül mozgunk ebben a zárt japán kultúrában, ami itt-ott azért beszivárog a filmbe is. A végjátékra persze már könnyebb összeállítani a képet, és nagy baj is lenne, ha végül nem az öreg ülne az Ezüst Szamuráj páncéljában. Az új mozi ugyanis a hős sebezhetetlenségét (vagy ha úgy tetszik, hallhatatlanságát, bár ez azért erős túlzás a készítők részéről) állítja kontrasztba egy olyan ember halandóságával, aki már fiatal korában is félte a halált, és ez aggastyánkorára sem változott meg. Ezt a vezérfonalat ügyesen végigvezeti a film – ma már sajnos ez sem mindennapiLogan
Egyetlen ordító gyengesége a Farkasnak, hogy a játékidő nem biztosít olyan szituációkat a főszereplőnek, melyek alapot adhatnának a már-már kötelező szerelmi szálnak. Hiába csattan el viszonylag hamar az első csók, Logan és Yukio között nem vibrál a levegő, párosukból hiányzik a kémia, és ez bizony nagyon gyenge adaptációja a film alapjául szolgáló Adósság és becsület című sztorinak, ami itthon is megjelent, és a leghíresebb Rozsomák történet (Frank Miller rajzolta egyébként).


Farkas (The Wolverine), 2013
Rendezte: James Mangold
Forgatókönyv: Mark Bomback & Scott Frank
Szereplők: Hugh Jackman (Logan / Farkas), Will Yun Lee (Ezüst Szamuráj), Svetlana Khodchenkova (Vipera), Rila Fukushima (Yukio), Famke Jenessen (Jean Grey)
Forgalmazza az Intercom
Korhatár: 16
Bemutató: 2013. július 25.

nyomtat

Szerzők

-- Dani Áron --


További írások a rovatból

Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál
Denis Villeneuve: Dűne – Második rész
Prikler Mátyás: Hatalom


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés