bezár
 

irodalom

2013. 11. 27.
Nyelv, ideológia, média
Kilencedik szegedi interdiszciplináris Gender Konferencia
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A szegedi TNT (Társadalmi Nemek Tudománya Kutatócsoport) szeptember 27-én és 28-án kilencedik alkalommal rendezte meg az Interdiszciplináris Gender Konferenciát a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán. Dr. Forgách Tamás, a Bölcsészkar dékánhelyettese megnyitó beszédében kiemelte, hogy reméli, a konferencia nem csak a szakmai szféra, de a közgondolkodás alakításában is szerephez jut.
A kétnapos konferencia két teremben zajlott, az előadásokat A és B szekciókra osztották a szervezők. Az A szekcióba inkább művészeti, a B szekcióba inkább szociológiai vagy kutatástörténeti és kutatáselméleti fókuszú előadások kerültek, a párhuzamos programot nélkülöző plenáris üléseken pedig mindkét nézőpont szóhoz jutott; a huszonhat előadás tehát diszciplináris érdekeltségét tekintve valóban változatos felhozatalt nyújtott: hallhattunk többek között a magyar nyelv és nyelvhasználat gendertudatot érintő vonatkozásairól, a Bánk bánnak és kortárs színházi feldolgozásainak különböző nő-, és nemzetképeiről, a bölcsészettudományban tanuló női hallgatók nemi alapú megkülönböztetés-tapasztalatairól, a pszichológia és a feminista diszkurzusok nézőpontrendszerének sajátos asszimetriájáról, mely az egyénnek a traumatizáltság mentén kibontakozó társadalomformáló cselekvési lehetőségét érinti, és Feldmár András látszólagos nőközpontúságának főként az evolúciópszichológia újfent magasra törő tekintélyét felhasználó patriarchális motivációiról.
 
Az előadások mellett egy kerekasztal-beszélgetésre is sor került, melyben Varga Virág helyett Kádár Judit, Menyhért Anna helyett Kapus Erika beszélgetett Borgos Annával és a moderátorral, Séllei Nórával az utóbbi években megjelent jelentősebb, magyar nyelvű, a női írással, irodalmi hagyománnyal és recepciójukkal foglalkozó kötetekről. A 2009-ben megjelent Nő, tükör, írás, a 2011-es Irodalmi és női szerepek a Nyugatban és a 2013-as Női irodalmi hagyomány című kötetekről volt szó. Mivel a kutatási terület, a mögötte álló emancipációs folyamat és elméleti hagyomány a nyugati országokhoz képest hazánkban friss, szóhoz csak fokozatosan jutó fejlemény, a beszélgetés nem nélkülözte az aktivista, érzelmileg is töltött hangulatot, ami a kutatási terület intézményesülési nehézségeire, illetve azon keresztül a vonatkozó tudásanyagok köztudatba való beépítésének problémáira reflektált.

Talán pont e sajátos pozicionáltság következményeként a konferencia végén közönségszavazással odaítélt legjobb idei előadás díját Barát Erzsébet, a konferencia főszervezője nyerte el, aki a performatívumok és a konstatívumok elválaszthatatlanságának elméleti, de ezen keresztül is a kategorizálás relatív és nem abszolút binárisokban való elgondolásának gyakorlati fontosságáról beszélt a gyűlöletbeszéd formáinak különbsége kapcsán. Ez az esztétikum és a morál kapcsolatát is érintő probléma ugyan a férfi-irodalom területén is kimutatható, egyik legjellemzőbb példaként talán a holokausztirodalom recepciójának kultusszal kapcsolatos polémiáit említhetjük, akut tétként mégis a női irodalom területén látszik leginkább megmutatkozni. Zsávolya Zoltánt, a Nő, tükör, írás egyik szerkesztőjét idézem: "Ha valahol, hát a gender- és a (periferiál-)feminista értelmezői beszédmód horizontjában látszik igazán a kulturális momentumok poétikai vetületűvé tételének konkrét kihívása, kockázata és általános jelentősége".
 
Az előadások után a záró workshopon sok szó esett a társadalmi nemek tudományának magyarországi felsőoktatási intézményesülési helyzetéről. Országunkban a felsőoktatás intézményei között szinte alig találni olyat, mely hivatalosan is foglalkozik genderkutatással. Az SZTE Angol-Amerikai Intézéténél a ’89/’90-es tanévben választható tárgyakként jelentek meg a gender témájú kurzusok, majd 1998-tól következett az osztatlan képzés keretein belül a GLASS specializációs program, 2009-től pedig a bolognai rendszer részeként az anglisztikán belül választható szakirány, a GLCE. Jelenleg az SZTE-n kívül a társadalmi nemekre koncentráló MA-képzés egyedül a CEU-n található.

A jövő évi, tizedik konferencián talán kísérő happening(ek)re is számíthatunk, annyi azonban biztos, hogy az évforduló alkalmából a konferenciát valahogyan mindenképp különlegessé teszik a szervezők.

A konferencia anyagát minden évben közzéteszik a TNTef című online folyóirat tavaszi számában, mely évente kétszer jelenik meg, őszi számai a konferenciaanyagoktól független tematikával.
 
nyomtat

Szerzők

-- Pintér Leila --


További írások a rovatból

irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
irodalom

Fehér Enikő Az analóg ember című könyvének bemutatója
Bemutatták Márton Ágnes drámakötetét

Más művészeti ágakról

Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
gyerek

Kabóca Bábszínház: Dödölle
Paweł Pawlak: Ancsa, avagy vázlatok tüsszögő svájcisapkával, Pagony, 2024
Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés