bezár
 

irodalom

2014. 03. 26.
A 21 egy nyerő szám
A XXI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál beharangozó sajtótájékoztatója . 2014. március 25.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Alig egy hónap múlva nyitja meg kapuit a XXI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, melyet idén két, a könyvkiadáshoz- és terjesztéshez is kötődő nemzetközi emléknap, az április 23-i könyvek és szerzői jogok világnapja, valamint az április 26-i szellemi tulajdon világnapja jegyében szándékoznak megrendezni a szervezők. A prae.hu művészeti portál ismét a rendezvény kiemelt médiapartnere lesz.
Az előzetes sajtótájékoztatón a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése nevében Kocsis András Sándor elnök beszélt arról, hogy immáron 21. alkalommal kerül megrendezésre ez a nemzetközileg is komolyan jegyzett könyvvásár, amelynek különlegessége elsősorban a számtalan kulturális kísérőprogramban rejlik. Kocsis kiemelte, hogy idén több fontos eseménynek is kerek évfordulója van, így a fesztivál programjai is megemlékeznek többek között a Holokauszt 70., a rendszerváltás 25. illetve Magyarország uniós csatlakozásának 10 évfordulójáról is.

Zentai Péter László, a fesztivál igazgatója elsősorban a díszvendégség intézményéről beszélt. Bár a fesztivál jellegének kialakításakor kevésbé szakmai jellegű, inkább egy közönségbarát rendezvényt képzeltek el a szervezők, a tervezésben még így is irányadónak számító Frankfurti Könyvvásár programjai közül a díszvendégek meghívásának hagyományát átvette a budapesti fesztivál is. Idén Törökország a díszvendég, s mintegy 150 m2-es alapterületű reprezentatív standján 12  török íróval személyesen is találkozhatnak majd az érdeklődők.

A díszvendégség kísérőprogramjairól a sajtótájékoztatón szintén jelen lévő Şakir Fakılı, Törökország budapesti nagykövete beszélt részletesebben. Kiemelte a nagy múlttal rendelkező magyar-török kulturális kapcsolatokat, és örömét fejezte ki, hogy országa egy könyvszerető, sokat olvasó nemzet fesztiváljának díszvendége lehet. A nagykövet említést tett ezen kívül az Országos Széchényi Könyvtárban 2014 április 24-én nyíló kiállításról, melyen a nagyközönség számára korábban nem látható négy Corvinát  tekinthetnek meg az érdeklődők. Szó  esett még ezenkívül Ibrahim Müteferrikáról, a török könyvkiadás magyar származású atyjáról  - az ő életéről szintén megtekinthető lesz egy kiállítás a Könyvfesztivál ideje alatt.

A szerzői jogokkal illetve az elektronikus könyvkiadással kapcsolatban felmerülő problémákról Dr. Bendzsel Miklós, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke beszélt, kiemelve hogy a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület felvilágosító kampányt tervez a Könyvfesztivál idejére. Ennek központi eleme egy háromrészes pódiumbeszélgetés lesz a fesztivál második napján, amelyen könyvkiadók vezetőitől kezdve könyvtári szakembereken keresztül az írószervezetek digitális irodalommal foglalkozó képviselői is részt vesznek.

Az izraeli nagykövet távollétében Zentai Péter László foglalta össze a fesztivál Holokauszt emlékévhez kötődő programjait. A szervezők egy emlékstandot kívánnak létehozni, melyen az OMIKE, az Országos Magyar Izraelita Közművelődési Egyesület háború utáni kultúramentő tevékenységét kívánják bemutatni, s ennek részeként a megmentett művészeti alkotások közül néhány meg is elevenedik majd.  
 
Zentai ezenkívül beszélt a fesztivál már megszokott programjainak idei szereplőiről. A Budapest Nagydíjat idén a finn Sofi Oksanen kapja, az írónővel csütörtökön délután Winkler Nóra beszélget, laudációt pedig Tóth Kriszta mond majd. Idén is megrendezésre kerül az Elsőkönyvesek Európai Fesztiválja, amelyen ez alkalommal Magyarországot Hidas Judit képviseli. A török szerzőkön kívül több mint 60 külföldi író lesz jelen, és összesen 446 magyar szerzővel találkozhatnak a különféle programokon illetve dedikálások során az érdeklődők.

Már Kocsis András Sándor is kérte a sajtótájékoztató elején a sajtó jelelvő képvielőit, igyekezzenek a rendezvény hírét vinni a fiatalabb generácók körében is, hiszen e tekintetben akad még pótolnivalója a budapesti vásárnak a belgrádi vagy épp isztambuli hasonló rendezvényekhez képest. Zentai pedig a diákok számára szervezett "Irodalmi Jelmezben" című jelmezes vetélekdést ismertette. A szervezők olyan diákcsoportokat várnak, akik a fesztivál ideje alatt kedvenc olvasmányaikat a nagyközönség számára is figyelemfelkeltő módon népszerűsítik a Millenáris területén. A legsikeresebb akciókat nagyértékű könyvcsomagokkal jutalmazzák. 
 
XXI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, 2014. április 24-27. 
nyomtat

Szerzők

-- Pethő Anita --


További írások a rovatból

irodalom

Fehér Enikő Az analóg ember című könyvének bemutatója
irodalom

Mechiat Zina volt a Boggie: Költőim rendezvénysorozat februári vendége
Magyar Széppróza Napja a Fiatal Írók Szövetségénél
irodalom

Az Élet és Irodalom Könyvtolmácsok című beszélgetéssorozatának első alkalma


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés