bezár
 

irodalom

2014. 04. 27.
A pápa, a rabbi és a falat kenyér
Beszélgetés Jorge Bergoglio és Abraham Skorka Az Égről és a Földről című kötetéről
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Vasárnap délután mutatta be a Holnap Kiadó Az Égről és a Földről című kötetét, mely Jorge Bergoglio, azaz Ferenc pápa és Abraham Skorka, a Buenos Aires-i Latin-Amerikai Rabbiképző Szeminárium rektora közti beszélgetéseket tartalmazza. Az olvasmányos kötet olyan kérdésekkel foglalkozik, amely nap mint nap felmerülnek az egyházi és a világi életben egyaránt.
A beszélgetésen a kötet fordítója, Székács Vera, szerkesztője, Szőnyi Ferenc és egyik lektora, Komoróczy Szonja Ráhel vett részt. Szőnyi Ferenc szerint ez a kötet úgy kell most a világnak, mint egy falat kenyér. A benne található eszmecsere a mai világ feltételrendszerei között tárgyalja újra az embereket évezredek óta foglalkoztató kérdéseket. Szó van benne ateizmusról, ördögről, bűnről, halálról, de ugyanúgy a globalizációról, kapitalizmusról, eutanáziáról, abortuszról...

Szőnyi emlékeztetett rá, hogy egyrészt a Holokauszt hetvedik évfordulója, másrészt a mai napon lezajlott kettős szentté avatás is aktualitást ad ennek  a könyvnek. Szerinte Ferenc méltó örököse és folytatója XXIII. János és II. János Pál tevékenységének.
Komoróczy Szonja Ráhel, Szőnyi Ferenc és Székács VeraKomoróczy Szonja Ráhel, Szőnyi Ferenc és Székács Vera

Ugyanakkor elsőre talán furcsának tűnhet, hogy nincs a kötetben külön fejezete a szeretetnek, de alapvetően az egész könyv, minden disputa a szeretet jegyében fogalmazódik meg, sőt ragyog tőle. A szerkesztő szerint a kötet letehetetlen, tele van morális és szellemi csodával, és eligazítást adhat azokról a kérdésekről, melyek kimondva-kimondatlanul foglalkoztatnak bennünket.  

Székács Vera egyrészt arról beszélt, hogy a pápa beiktatása óta többször is fogadta szerény lakhelyén, a Szent Mária házban a rabbit, aki szentföldi útjára is elkíséri majd a katolikus egyházfőt. Ezenkívül mesélt a beszélgetés hátteréről is, hiszen az argentin gazdasági válság következtében növekő antiszemitizmus ültette le egymással szembe ezt a két nagytudású,  felelősségteljes egyházi vezetőt.

Székács Vera is kiemelte, hogy a könyv lényege a közös nevező megtalálása, az egyetértésre való törevés. Szerinte azért is aktuális a köny a magyar közönség számára, mert azt bizonyítja, hogy a különböző vallásúak is képesek szóbaállni egymással.    

Komoróczy Szonja Ráhel is csak megerősíteni tudta mindazt, amit a bemutató két másik résztvevője elmodott már: a gondolatait két külön hagyományból merítő, saját hitük referenciavilágából a másikra nyitottan tekintő ember beszélget egymással ebben a kötetben. Megértőnek mutatkoznak a másik hagyományai iránt, noha olyan kérdéseket tárgyalnak, melyek akár konfliktushelyzetet is teremthetnének. Ám mindkét vallási vezetőnek belülről jövő igénye a párbeszéd és a közös hang megtalálása, s már csak ezért is olvastatja magát a könyv.

S hogy miként is realizálódik ez az eszmecsere a kötet lapjain, abból Tallián Mariann és Lázár Balázs színművészek tolmácsolásában hallgathattak az érdeklődők részleteket.

Fotó: Bach Máté
nyomtat

Szerzők

-- Pethő Anita --


További írások a rovatból

kabai lóránt el sem kezdett versek kötetbemutató és kiállításmegnyitó Miskolcon
Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége
irodalom

Fehér Enikő Az analóg ember című könyvének bemutatója
Weber Kristóf Keringő című regényének bemutatója

Más művészeti ágakról

Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
gyerek

Kabóca Bábszínház: Dödölle
gyerek

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés