bezár
 

irodalom

2014. 06. 07.
A Jelenkor Kiadó könyvheti kiadványai és programja
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Jelenkor Kiadó könyvei és programjai az Ünnepi Könyvhéten
Aczél Géza: (szino)líra torzószótár
 
A kötet az utóbbi évtizedben született önéletrajzi trilógiában kialakított és készre csiszolt versformát és dikciót, a "faltól falig" érő, rímtelen verssort alkalmazza, amelyet belülről bokrosan burjánzó belső rímek tördelnek fel, érdekes feszültséget hozva létre a nagylélegzetű szabadvers és a makáma közötti állandó ingadozással. A hosszú sorok ezúttal tizenkét soros versszakokat alkotnak, amelyek egy befejezhetetlen értelmező szótár egy-egy szócikkét alkotják.

(szino)líra - könyvborító
 
ár: 1900 Ft
terjedelem: 112 oldal
méret: 166 × 188 mm
ISBN: 978-963-676-534-7
kemény tábla + védőborító


Baranyai László: Pszeudo – A Schiele rejtély
(regény)
 
Három főszereplő – Zoltán, a barátnője, Vera, és a fia, Patrik – elbeszéléséből bontakozik ki előttünk egymáshoz való bonyolult és néha sarkosan változó viszonyuk története. De jelentős szerepet játszó, érdekes, izgalmas és tragikus sorsú mellék-szereplők is felbukkannak eközben, továbbá néha a fővonal elé tolakodó, néha azt árnyaló, néha meg kitérítő mellékvonalak. Az egyik jelentős mellékszál a sport világa: mindhárom főszereplő egy modern és látványos, összetett sportág, a triatlon elkötelezettje – Vera és Patrik versenyzőként, Zoltán menedzserként. Egy másik mellékszál, amely alaposan belekavar hőseink sorsába: két Egon Schiele-kép váratlan előkerülése és értékesítése, a képek körüli bonyodalmak, bűncselekmények és anomáliák.
 
Pszeudo - könyvborító

ár: 2900 Ft
terjedelem: 392 oldal
méret: 134 × 196 mm
ISBN: 978-963-676-535-4
ragasztott


Sárközi Mátyás: Túl az ezrediken
karcolatok, cikkek, kritikák
 
A könyv az 1956 óta Londonban élő, József Attila-díjas író-újságíró több mint ötvenöt év alatt megjelent cikkeiből, tárcáiból, kritikáiból közöl válogatást. Ezek az írások eddig csak elszórtan jelentek meg lapokban, folyóiratokban, vagy hangzottak el különböző rádióadókban. Mivel a szerző tizenkilenc évesen, 1956 végén elmenekült Magyarországról, és 1989-ig csak emigráns sajtóorgánumokban publikált, abban a szerencsés helyzetben van, hogy politikailag minden leírt sorát vállalhatja, magyarázkodás nélkül. A válogatás első darabja, utcai riport 1956. október 23-áról, a forradalom kirobbanásáról, a Hétfői Hírlapban jelent meg – a szerző akkor 19 éves volt. A záró cikket 75 évesen írta, a kolozsvári Korunk körkérdésére válaszolva, a magyar nemzeti érzésről. Az olvasó szabadon szemelgethet, csaponghat a könyvben, bizonyos, hogy talál kedvére való tárcákat, cikkeket, főként kulturális témákról, könyvekről, személyiségekről, de sok minden másról is, amit a szerző hetvenöt év alatt jártában-keltében megélt, látott vagy tapasztalt. A szövegek intellektuálisak, de nem tudálékosak, széles rétegekhez szólnak, érződik rajtuk, hogy írójuk régi rádiós, aki lelki szemeivel mindig maga előtt látja azt az ismeretlen érdeklődőt, akihez szól, s akinek a figyelmét meg akarja őrizni.
 
Túl az ezrediken - könyvborító

ár: 2900 Ft
terjedelem: 480 oldal
méret: 134 × 196 mm
ISBN: 978-963-676-536-1
ragasztott

 
Tolnai Ottó: Balkáni babér
Katalekták
 
Tolnai Ottó költészetét a hatvanas évektől építi, Belgrád, Budapest és Bácska vonzásában olyan új nyelvet alkotott, amellyel, akárcsak versei szereplőivel és történeteikkel, könnyű azonosulnunk, miként a megjelenítés pátoszával és humorával is, melyek így együtt jellemzik a Vajdaság, a költő napi történelmét. Tolnai örök realista, szeretett provinciáját most úgy köti a nagyvilághoz, hogy közvetlenül vall önmagáról, úti élményeiről, pályatársairól vagy Pilinszky legendás látogatásáról. A tenger azúr vízjele ezúttal is átüt sorain.
 
Balkáni babér - könyvborító

ár: 2200 Ft
terjedelem: 240 oldal
méret: 134 × 196 mm
ISBN: 978-963-676-537-8
kemény tábla + védőborító

 
A Jelenkor Kiadó programjai az Ünnepi Könyvhéten
 
2014. június 13. péntek, 17 óra, Vörösmarty tér, kisszínpad
Baranyai Lászlóval Szkárosi Endre beszélget Pszeudo című kötetéről.
 
dedikálások:

Vörösmarty tér, Jelenkor Kiadó standja (54.)

2014. június 13. péntek:

12 óra Aczél Géza / (szino)líra

13 óra Oravecz Imre / Kaliforniai fürj, Ondrok gödre

18 óra Baranyai László / Pszeudo - A Schiele rejtély

2014. június 14. szombat:

16. óra Sárközi Mátyás / Túl az ezrediken

2014. június 15. vasárnap:

13. óra Oravecz Imre / Kaliforniai fürj, Ondrok gödre
 

Írók Boltja, Liszt Ferenc tér

2014. június 15. (vasárnap) 15. óra

Baranyai László, Oravecz Imre, Sárközi Mátyás dedikál
 
nyomtat

Szerzők

-- Danczi Csaba László --

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége
irodalom

Az Élet és Irodalom Könyvtolmácsok című beszélgetéssorozatának első alkalma

Más művészeti ágakról

Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
A 14. Frankofón Filmnapokról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés