bezár
 

irodalom

2014. 06. 17.
Bűbájos Balaton -- balatoni bűbáj
Beszélgetés Nyulász Péterrel, Vörösmarty tér, 2014. 06. 14. 17:00
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Nyulász Pétert a legtöbb manó ismeri. A föld alattiak és a föld felettiek, a Balaton bűbájos vidékén élők és éltető nedvet szippantók, a Traminik és a Furmintok, a négyévesek és a negyven évesek. Nem véletlenül mondom: mindenki. Vele beszélgetett legújabb könyvéről, a Helka folytatásának minősülő, Ciprián címűről Besze Barbara. Kicsik, nagyok, szépek, szebbek együtt hallgattuk.
A sok komor és komoly író után frissitően hatott a mindig-vidám, örök-mosoly arcú, a magyar gyerekirodalom egyik legjobb szerzője, Nyulász Péter felbukkanása a Nagyszínpadon. Jöttek is sorra a szabad helyeket elfoglalni a meseéhes felnőttek és gyerekek. Nyulász  megérdemelné – ha létezne ezen a néven díj, -- a Magyar Legendák Mentője díjat. Új regényében folytatja a Helkában is fel-felbukkanó, életre varázsolt legendák és különleges lakók történetét, hadd ivódjon bele a gyerekekbe, hadd ismerjék meg a föld alatt és a valóság mögött rejtőző Magyarországot, a világ másik, az ország szebb, élhetőbb otthonát. Nyulász nem keveset tesz, lenyúl a mélyben nyugvó történetek, legenda-morzsák és mítoszok alá, s szépen felszínre hozza, felszínre-menti azokat.

A beszélgetés alatt hosszan és lelkesen beszélt a Ciprián-történetről, a könyvben előtűnő eseményekről. A hétköznapi beszédben létező, a hagyomány és szokás beemelte, egyszerűnek látszó szavakba vájt alagutakat Nyulász, s ezekből a szavakból nem egy történet és legenda árad, mint Heltai Jenő írásaiból a szivarfüst. Ide tartozó szavak például a kövidinka (régi magyar szőlőfajta), vagy a Kilenclyukú híd és a hozzájuk kitalált történet. Nyulász Péter elmeséli, hogyan járt a szavak nyomára, hogyan játszott-zsonglőrködött velük.

Besze Barbarának könnyű dolga van, alig tesz fel néhány kérdést és Nyulász Péter válaszai mintha egyszerre két-három kérdést válaszolnának meg. A beszélgetés végén egy kis reklám, itt és itt, a Betűtészta Kiadónál vásárolható meg a könyv. (A Könyvhét ideje alatt kedvezményes áron). 

A beszélgetés közben jönnek-mennek az emberek, és a fejünk felett a felhők hol forróságban, hol hideg levegőben térnek nyugovóra.

Nyulász Péter a pódium-beszélgetés utáni mini-interjúban arra a kérdésre, hogy terveznek-e filmet a kötetekből elmondta, hogy sok minden múlik a pénzen, s a gyerekeknek általában kaland, izgalom kell, s ha elmesélünk nekik a magyar mondavilágból egy történetet, ahhoz sem árt némi friss vért és kalandot kevernünk, egy pörgő, izgalmas történetet kerekítenünk-gombolyítanunk, különben a legjobb történetet is unni fogják, ha nincs kellőképpen jól előadva. A régi időkben, a magyar gyerekfilmgyártás fénykorában valamivel könnyebb volt, a külföldi filmek nehezebben jutottak el hozzánk, s összesen egy csatorna jutott minden gyerekre, ellenben most vagy kilencven csatorna van, és ezek között vagy húsz gyerekcsatorna közül választhat felnőtt és gyerek. A magyar gyerekek szerinte jobban ismerik a Kárpát-medencén túli varázslókat, például Merlint, s a legendák közül az Artúr-legendát, mert mindenhol találkoznak vele, s nekünk is fontos lenne a mi manóink, a mi varázslóink és legendáink megismertetése.  Fontos vonzóvá, érdekessé tenni egy gyermek számára a történetet, belevinni a sűrűjébe már az első oldalakon, mert a filmek és a sikeresebb gyerekkönyvek is ezt teszik, s a gyerekek fel vannak készülve a gyorsan változó képekre és sodró történetekre. 

Ne aggódjon, aki a Helkát még nem olvasta, a Ciprián önmagában megállja a helyét, az előző kötet ismerete nélkül. Bár, és ez a valószínű, aki elolvassa a Cipriánt, az utána nyomban beszerzi a Helkát. E cikk szerzője magából indul ki.
Itt a nyár, forr az aszfalt és virágzik a beton, irány a Balaton és a legendák!
nyomtat

Szerzők

-- Ayhan Gökhan --


További írások a rovatból

Határátkelés címen rendezték meg a Kis Présházban öt kortárs költő közös estjét
irodalom

Az Élet és Irodalom Könyvtolmácsok című beszélgetéssorozatának első alkalma
Bemutatták Márton Ágnes drámakötetét
irodalom

Vaktérkép

Más művészeti ágakról

Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban
art&design

Múzeum készül Mexikóvárosban
(Nép)mesék és kisebbségi diskurzusok Szegeden


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés