bezár
 

art&design

2014. 10. 06.
Idén tovább bővül az Art Market kínálata
Art Market Budapest 2014 (sajtótájékoztató)
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Azt hiszem, hogy idén már teljes biztonsággal hivatkozhatunk úgy az Art Marketre, mint Közép-Európa vezető és legnagyobb kortárs művészeti vásárára, az október 9-én nyíló művészeti fesztivál ugyanis mostanra teljesen beégett a hazai és nemzetközi köztudatba is. A szervezők idén újra jó taktikát alkalmaznak: megtartották a működő elemeket, s azokat új szegmensekkel egészítik ki, így még inkább beteljesítve az esemény vállalt misszióját.

A fesztivál célja immár negyedik alkalommal változatlan: széles közönség számára közel hozni a régió kortárs művészetét, hogy az ne egy elefántcsonttoronyba záródó, poros és kopott valami legyen, hanem egy olyan tényező, amihez közünk lehet, ami sokunkat megérint, ami hozzánk szól. A magas színvonalú művészeti élmény biztosítása mellett az Art Market folyamatosan törekszik arra is, hogy a nemzetközi figyelmet a kelet-európai térség, és ezen belül is kiemelten Magyarország képzőművészeti választékára irányítsa.

E misszió megvalósítását szolgálja többek között a CAFe Budapesttel való partneri viszony kialakítása, ami mindkét esemény számára meghatározó lehet: Káel Csaba, a Müpa igazgatója úgy látja, hogy a civil kortárs jelenlét évek óta fokozódik, erre pedig könnyedén rá tudják majd irányítani a figyelmet az említett együttműködéssel. Ledényi Attila kiemelte, hogy ez a viszony mindkét kortárs művészeti esemény számára előnyökkel jár: a CAFe-nak így lehetősége nyílik arra, hogy nemzetközivé válhasson, az Art Marketnek pedig arra, hogy a kortárs kultúra iránt érdeklődő nemzetközi és hazai közönségnek társművészeti programokkal is szolgáljon, így ez egy tartalmi megújulást is jelent.

Szintén új elemként jelentkezik idén első alkalommal az Art Photo Budapest, amely Kelet-Európa egyetlen nemzetközi fotóművészeti vásáraként valósul meg az Art Market ideje alatt. Kőrösi Orsolya elmondta, hogy a tíz országból érkező kiállítók egy teljes csarnokot fognak megtölteni magas minőséget képviselő, máshol ilyen formában nem látható fotóművészeti tartalommal. A Mai Manó Ház igazgatója hozzátette, hogy a fotográfia egyre inkább jelen van az emberek tudatában, ezért gondolták azt, hogy ez a művészeti ág saját szekcióban mutatkozzon be. Illetve ez indokolta az október 11-ére időzített szakmai napot is, ahol a kerekasztalok, előadások lehetőséget adnak a téma szakértőinek, hogy egymással párbeszédbe lépjenek, a fotóművészet barátainak pedig arra, hogy informálódhassanak a nemzetközi tendenciákról.

előzetes sajtótájékoztató

Nemcsak a fotó, hanem a szobrászat is különleges hangsúllyal szerepel az idei Art Marketen, folytatódik a tavaly nagy sikernek örvendő sCULTURE, amelynek köszönhetően a Millenáris parkját újra kortárs szobrok lepik el, így a vásár egyébként is komplex kiállítási anyaga egy igen látványos elemmel lesz még inkább felturbózva. Gajzágó György elmondta, hogy közel 130 beérkezett pályamunkából válogatták össze Készman Józseffel és Kertész Lászlóval az idén bemutatkozó anyagot, amely három célt szolgál: egyrészt az évek alatt mélyre süllyedt szobrász szakmát szeretnék segíteni ezzel a mozgalommal, másrészt pedig a vásárt kívánják egy megfelelő környezetbe becsomagolni, valamint ez a szoborpark példamutatásként is szolgál, rávilágít arra, hogy a műfaj leginkább a közösségi terekben képes működni.

Sokan kiváncsiak a részletekre

Tehát megint sok az izgalmas részterület, ami miatt megéri kilátogatni a Millenárisra október 9. és 12. között, ezek közül az én fantáziámat leginkább egy új elem, a BERLinBUDAPEST mozgatja meg. Az idei fesztivál kiemelt témája nem egy társadalmi probléma, hanem egy város, méghozzá a kortárs képzőművészet egyik legnyüzsgőbb centruma, Berlin. Ebből az alkalomból idén több száz négyzetméteres kiállítófelület jut a berlini galériáknak és művészeknek, ezen túlmenően pedig számos egyéb programmal készülnek a szervezők. Az október 10-ei Berlin Nap eseményei között berlini és budapesti street art művészek performansza keretében valósul meg a Berlini Fal újrafestése, de a témának szentelt beszélgetések keretében akár a Berlini Galériák Szövetsége igazgatójával is találkozhatnak az érdeklődők.

Az Art Market Budapest sajtótájékoztatója, Budapest, Millenáris, B épület, 2014. szeptember 30.

Az Art Market Budapest október 9. és 12. között várja az érdeklődőket a Millenáris területén!

Fotók: Facebook/AMB

nyomtat

Szerzők

-- Kocsis Katica --


További írások a rovatból

Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban
art&design

Múzeum készül Mexikóvárosban
Az antropomorf jelleg mint animációs karaktertipológiai megközelítés
art&design

Koleszár Stella kiállítása a Kis Présházban (1111 Budapest, Bartók Béla út 44.)

Más művészeti ágakról

Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
gyerek

Kabóca Bábszínház: Dödölle
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés