bezár
 

gyerek

2014. 12. 14.
Madame Tussaud nézi, ahogy Mary Poppins elsuhan a háztetők felett
Baranyai (b) András: Európai Böngésző. Pagony. 2014
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Hogy mi a közös a Pál utcai fiúkban, Napóleonban, vagy a Virágpiacról hazafelé tartó Van Gogh-ban? Elsősorban az, hogy mindannyian felbukkannak a Baranyai (b) András rajzolta Európai Böngészőben, amelyet nemrégiben jelentetett meg a Pagony. Az olvasó a nagyméretű képeskönyvben öt világváros nevezetességeit, klasszikus mesehőseit, továbbá furábbnál is furább figuráit fedezheti fel, amennyiben kitartóan keresgél.

Jelen könyv tulajdonképpen azokat a műfaji sajátosságokat ötvözi, amiket korábban már más, külföldi kiadványok esetében is (gondolok itt például Rotraut Susanne Berner évszakos böngészősorozatára vagy Martin Handford Hová tűnt Vili?-jére) megszokhattunk. A különbség csak abból adódik, hogy Baranyai (b) András a nyári turistáskodásból meríti témáját: a Vándor család szemszögéből – részben egyfajta mitológiai-művészeti-történelmi tengely mentén, részben pedig a helyi szociokulturális-társadalmi közeget ironikus-vicces keretek közé helyezve – fókuszál az öt nagyváros, azaz Amszterdam, Berlin, Budapest, London, Párizs és Róma fontosabb részleteire, hangsúlyozva a sokféleséget.

FürdővárosA kiadvány dupla oldalai, melyek városonként váltják egymást, felnagyított képeslapokként működnek: az illusztrátor ezekbe sűrítette bele az összes olyan látnivalót/nevezetességet/érdekességet, amit nem csupán az adott helyről, de magáról az országról, annak kultúrájáról is tudni érdemes. És nem csak az tudható meg belőle, hogy teszem azt, Budapesten hol található a Szabadság-szobor, hanem azt is, hogy, fővárosunknál maradva, a külföldi bedekkerek például jelentős fürdőhelyként tartják számon, ahogy egy házfelirat is hirdeti (city of spas). Vagy, hogy itt élt Puskás Öcsi és Szent-Györgyi Albert.

A könyvet a szülők és a kisebb gyerekek együtt lapozgathatják, s mivel szöveget, más böngészőkhöz hasonlóan itt sem találnak, a főszerep a közös olvasás, mesehallgatás helyett ezúttal a közös felfedezésé lesz. Ezt megkönnyítendő, a könyv hátoldalán különböző témákat/kérdéseket találunk, segítségükkel felkutathatjuk a tömegben például Piroskát a farkassal, az örökmozgó japán turistákat, az utcai zenészeket (minden városban látni őket), illetve megfigyelhetjük, hogy a különböző nemzetiségű emberek hogyan, mely tömegközlekedési eszközöket, egyéb járműveket használva utaznak, miket esznek (főleg az utcán), milyen futballcsapatuk van. Ha pedig mindez nem lenne elég, az Európai Böngészőhöz tartozik egy kiegészítő kvízoldal is a már említett nevezetességekhez, fontos személyekhez kapcsolódó kérdésekkel, amely plusz ötletekkel szolgál, továbbá az a nagy előnye, hogy segít megtalálni az általunk esetleg fel nem ismert figurákat (Jeunet filmjének főhősét, Amélie-t nem volt könnyű), az egyes kérdések alatt ugyanis a klikkelés után máris olvasható a válasz.

A rajzok egyébként jópofák, az emberek tipikus, hosszú orrú Baranyai (b)-s karakterek, akik könnyedén áthidalva a történelmi időt és a valóságos vagy fikciós teret, természetes módon vannak jelen mindenhol. Romulus és Remus az ablakon kiéneklő Pavarotti fölött csupán egy emelettel, Esmeralda és Quasimodo hol másutt, mint a Notre Dame tetején, a Két Lotti meg egy parkban szelfiző szőke úr és a piknikező punkok között tűnik fel. Nyilván akadnak majd kedvencek: vicces a Kassák-Demjén felirattal ellátott hirdetőoszlop mögé bújó Csodaszarvas, az imámnak bőszen magyarázó rabbi, a londoni háztetők fölött elsuhanó Mary Poppins, na és a berlini táskás medve. Hogy a magát zsömlének álcázó kolbászárust már ne is említsük.

A kép forrása: www.pagony.hu

Onlline feladatok: europa.pagony.hu/

nyomtat

Szerzők

-- Gáspár-Singer Anna --


További írások a rovatból

Interjú Somfai Annával
gyerek

Kertész Erzsi regényéből készült előadás a Vojtina Bábszínházban

Más művészeti ágakról

Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés