bezár
 

gyerek

2014. 12. 25.
Mit rejtenek a szürke házfalak?
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Mit rejtenek a szürke házfalak? Böszörményi Gyula neve számomra garancia. Meglátom egy könyvborítón a nevét, és megnyugszom. Az átlagtól ragadó háziasszonyok és műkedvelők kifőzte mesék ellen ő a védjegy. A garantált minőség. Soha nem jön rosszul, s mindig jóváteszi az elrontott, fáradt napokat. Most sem okozott meglepetést legújabb, Lopotnyik című kötetével.

Egy társasház még önmagában nem kellene, hogy az izgalmak és vagány történetek tárházát jelentse, de Böszörményi Gyula varázspálcája a leglerobbantabb és legszürkébb életeket őrző házból is azonnal bűbájos otthont csinál. Nincs ez másképp a Pukkancs utca ötös szám alatti ház esetében sem, ahol a hétköznapiság úgy illeszkedik a bűbájos eseményekhez, mint somlói galuskában a csokoládé a tejszínhabhoz. Minden passzol, minden jól összeillik mindennel. Böszörményi úgy keveri a dolgokat, úgy kutyulja, hogy közben rend van. Rendet csinál, rendbe hoz.

A beszélő állat olyan természetes kellék a Lopotnyik című mesekönyvben, hogy a saját állatunkat kérjük lassan számon: hé, te, miért nem szólsz egy nyaffanatnyi mukkot sem? Lopotnyik, a történetek kiemelt hőse, macska, s a választott házban, ahol a legkülönfélébb és leghitetetlenebb esetek történnek, otthonosan mozog, sokszor egy-egy kalamajka kellős közepén találja fel magát. Böszörményi könyvében minden fejezet egy új történetbe viszi az olvasót, s majdhogynem mindegyikben a ház egy-egy különös lakója vesz részt, kiveszi a részét a bonyodalomból vagy annak megoldásából. Lopotnyik, történeteink állandó szereplője vagányul bátor, s bátran kemény macska képében mutatkozik meg, jól megrajzolt karakterként.

Mindegyik történet felütése azonnal beleránt a mesébe. Ki ne jelentene be érdeklődést egy ilyen fejezetkezdet után? „Tudod-e, miként esett az a rémeset, mikor egyetlen kajla macskabajszon függött a világ összes gyerekének boldogsága? No, ha nem, akkor most figyelj, mert borzongató mese következik!” Vagy amikor ezzel nyit: „Tudod-e, ki a legborzongatóbban bátor és legmorrogibban merész lelkületű lakó a Pukkancs utca 5-ben? Ha eddig nem jöttél rá, ne találgass, inkább elmesélem!” A szerző becsal a mese-mélybe, de félelemre nincs ok, nem okoz csalódást!

Böszörményi Gyula történeteiben megelevenedik minden, ami szem-szájnak-képzeletnek ingere. Van boszorkány, afféle jóságos, málnaszörpöt szürcsölő lakó, pocakos és dúsgazdag szomszéd, Tibsi, a kedves és szerethető fiú, s nem utolsó sorban a jövőlátó KisCsiga. Az egyik történet meghökkentőbb, mint a másik. Komoly, krimibe illő epizódok, mint az eltűnt macskák utáni nyomozás vagy a tovaveszett, Mikulás-hozta ajándékok, nem különben az életre kelt, gonosz baba elleni küzdelem.

Böszörményi a legnagyobb beleéléssel előadott, élménydús, eleven és izgalmas történetei hamar az olvasó szívébe lopják magukat, különösen, hogy a szerző végig mellettünk van, s elbeszélései a humor legtisztább ege alatt zajlanak, semmi erőltetett hang, semmi mellémesélés, hús-vér-meglepő karakterek és történetek bizonyítják: a szürke házfalak és unalmat-köpködő hétköznapok között is helyet talál a csoda és a meglepetés.

Szőnyi Gergely meggyőző, színes illusztrációi egyenértékűek a történetek szövegével. Jól el lett találva a karakterek megformázása, képregényes-rajfilmes mozgékonyság ad vissza egy-egy meghatározó eseményt, s kiemelten említésre méltó, mennyi humort képes nem egy képbe belerajzolni.

Aki a karácsonyi sütemények és töltött káposzták evésébe beleunt, és egy kis varázslatra, mesére vágyik, kóstoljon bele a Lopotnyikba!


Böszörményi Gyula: Lopotnyik
Illusztráció: Szőnyi Gergely
Cerkabella Kiadó, 2014
148 oldal, 2990 Ft

 

 

nyomtat

Szerzők

-- Ayhan Gökhan --


További írások a rovatból

gyerek

Már lehet nevezni a Pagony Kiadó gyerekirodalmi és illusztrációs pályázatára
gyerek

Februárban mutatja be új előadását az Art-ravaló

Más művészeti ágakról

irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
Csáki László: Kék Pelikan


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés