bezár
 

irodalom

2014. 12. 24.
A megújulás kötelessége
Petri-díj átadó 2014. december 22.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A tavalyi díjazott Balaskó Ákos szerint a Petri-díj fontos állomás egy még kötettel nem rendelkező szerző életében. A célegyenesbe fordulás pillanatához hasonlítható, egy olyan szituációhoz, amikor már mindenki más lemaradt, a versenyzőnek pedig csak be kell érnie a célba. A díj ugyanakkor le is zár egy életszakaszt. Új motivációkat kell találni, újra fel kell építenie a költőnek önmagát. Nehéz útravaló az idei nyertesnek, Beck Tamásnak, akinek a hagyomány szerint Petri György születésnapján adták át a díjat. 

Petri György halálának tizedik évfordulóján, 2010-ben ítélték először oda az emlékére alapított díjat. Az elismerésben minden évben egy még kötettel nem rendelkező alkotó részesül, akit hat fős kuratórium (Forgách András, Karádi Éva, Radnóti Sándor, Tóth Krisztina, Várady Szabolcs, valamint a mindenkori előző évi díjazott) választ ki. Az idei már az ötödik alkalom, korábban e díjban részesült Kemény LIli, Bognár Péter és Gazdag Péter. A tavalyi nyertes, Balaskó Ákos a FUGA-ban rendezett ünnepségen a díj okozta változásokról beszélt. Számára ez volt az első komoly szakmai elismerés, tehát egy fontos cezura, méghozzá kettős értelemben, hiszen a díjazás része az is, hogy a Magvető Kiadó megjelenteti a nyertes első kötetét. Ez Balaskó szerint a publikációs kényszer csökkenésével jár, új motivációkat kell találni, újra ki kell találnia magát, egy alkotónak a pályáját érintő ilyen fontos állomás után egyszerűen kötelező a megújulás. Beszéde végén a start-up cégek világából hozott példát arra, miként is lehet a motiváltságot folyamatosan fenntartani: minden egyes siker után úgy kell átgondolni a helyzetünket, hogy mit tennék akkor, ha legutóbb nem siker koronázta volna törekvésenkiet, hanem kudarcot szenvedtünk volna. 

Nagy Bálint - egy korábbi díjazott, Bognár Péter kötetével

Mielőtt Beck Tamás kézbe vehette volna a díjat, amit Nagy Bálint, az N&n galéria és a díj alapítója adott át, a döntő körbe (azaz a shortlistre) jutott két másik költő olvasott fel verseiből. Hevesi Judit személyesen, míg a betegség miatt távol maradó Jassó Judit hangja ezen az estén Tóth Krisztina volt. 

Beck Tamás laudációját Várady Szabolcs tartotta, aki elmesélte, hogy a díjazottat már közel két évtizede ismeri, 1997-ben kapott tőle a Holmi szerkesztőjeként verseket. Felolvasta az akkor írt elutasító válaszlevelét, majd azt is, amikor 2006-ban közölte Beckkel, hogy lehozza a Holmi a verseit. Várady szerint leginkább a kerek versek szófordulatttal lehet jellemezni ezeket az alkotásokat, hiszen határozottan elindulnak valahonnan és határozottan megérkeznek valahová. Látszatra olyanok, mintha novellák lennének, szerinte nem véletlen, hogy Beck rövidprózát is ír. A legújabb versekben azonban már némi változást észlelt, epigrammaszerűek lettek a szövegek, Várady pedig sajnálja, hogy a Holmi megszűnésével ezek már nem jelenhetnek náluk meg. 

Várady Szabolcs laudál

Ezután a díjazott is felolvasott néhányat verseiből, végül pedig a Színház és Filmművészeti Egyetem harmadéves hallgatói (Baki Dániel, Blahó Gergely, Bodoky Márk, Dér Zsolt, Ember Márk, Figeczky Bence, Georgita Máté Dezső, Gyöngyösi Zoltán, Kiss Andrea, Medveczky Balázs, Olasz Renátó, Osváth Judit, Papp Endre, Rujder Vivien) adtak elő Petri-verseket.

Petri előadva

Fotó: Bach Máté

nyomtat

Szerzők

-- Pethő Anita --


További írások a rovatból

Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
irodalom

Mechiat Zina volt a Boggie: Költőim rendezvénysorozat februári vendége
Magyar Széppróza Napja a Fiatal Írók Szövetségénél


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés