bezár
 

gyerek

2015. 02. 22.
Kifordított tündérmesék
Tamás Zsuzsa: Mesék a Teljességhez. Ilyés Juli rajzaival. Naphegy kiadó, 2014
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Tamás Zsuzsa második, Mesék a Teljességhez című kötete már a borítójával előlegez némi sejtelmes miszticizmust, égi mítoszt. Ahogy egyre beljebb haladunk a mesékben, ez az érzés csak fokozódik. 

A történet pofonegyszerű: adott egy érthetetlen okokból síró kiskirálylány, akinek bajára csak az hozhat gyógyírt, ha a királyi könyvtárban található Teljesség könyvének üres oldalai mesékkel telnek meg. Ehhez a király és a királyné a birodalom tizenkét bölcsének a segítségét kéri, de egy szerencsétlenül kiömlött kakaó mindent elront, s innen kezdődik a kaland: a király útra kel, hogy egymás után felkeresse a bölcseket, és begyűjtse tőlük a meséket. Útközben érdekfeszítő kalandokat él át és veszélyek közt evickél, barátokat szerez, többek között egy kisegér is segít neki egy-egy szorult helyzetben.

A Mesék a Teljességhez leszámol a „Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy király” típusú formulákkal, hétfejű sárkányok és bátor királyok helyett hús-vér világot rögtönöz, amiben a király ügyetlen, kicsit félénk, s boros kupák emelgetése helyett reggelente kakaót iszik a kedvenc bögréjéből. Tamás Zsuzsa néhány játékos trükk bevetésével úgy fordítja ki a tündérmesét, hogy az szerkezetében ne sérüljön, a játék átrendezésével a régóta kialakult játékszabályokat nem rúgja fel végérvényesen.

mesekateljesseghez

A bölcsektől kapott mesék az elmúlt évszázadok mesekincséből eredeztethetőek. A kis hableánytól kezdve  a halász és az aranyhal történetéig feltárul a mítoszok és csodák földjéről egy-egy jól ismert (ős)mese. Különös jelentőséggel bír, hogy az elmondott mesék a bölcsek életéhez tartoznak, tehát a könyv mesevalóságának epizóddarabjai. Jelentős, hogy míg ezek a történetek a hétköznapokban a múlthoz kötődnek, avagy egy letűnt, régi világ darabjai, addig a jelenre is kihatásuk van – itt nem lőném le előre a poént, találja meg az olvasó, – s a jelenben is gyökeret vert történetek, mint a bibliai intelmek, tanácsot és megoldást kínálnak a szereplőknek. (A bölcsek meséi frappánsan, felező tizenkettesekben íródtak). A történet végén összegyűlik a tizenkét mese, s egy nagy küzdelemre is sor kerül – na de a legizgalmasabb részeket nem ecsetelem.

Szép, lekerekített mesét kapnak az olvasók, bámulatosan kimunkált, érzelmi csöpögéstől és giccstől megtisztított költői nyelvet és stílust. A felnőttek felé párszor határozottan üzenő könyv több kérdést felvet: Hol kezdődik és hol ér véget a mese határa? Megéri-e a hosszú útra indulás, hogyha a problémánkra keresett válasz mindvégig az orrunk mellett lohol? Milyen funkciót tölthet be az életünkben a mese? Az utóbbi idők egyik legjobb mesekönyve a Mesék a Teljességhez, s külön dicséret illeti a szerzőt, hogy gondolt a gyerekek mellett a felnőttekre is, és számukra is élvezetes történeteket hozott a képzelet változatos vidékéről.

mesekateljesseghez2

Az illusztrációkat Ilyés Juli készítette, aki sokat ad a gyerekek fantáziájára és fejlett képalkotó képességére, ezenfelül némi felnőttesebb, sötét-szomorkás tónus is felfedezhető a festményeken.

„Minden találkozásból születik.” – írta Tábor Béla, s itt, e könyvben komolyan érezhető ennek a mondatnak a példátlan és gyönyörű jelentősége.

A könyv a 2013-as Aranyvackor-pályázaton elnyerte a prae.hu különdíját.

A könyv szerzőjével és illusztrátorával interjú is készült.
 

A képek Ilyés Julitól és a kötet facebook-oldaláról valók.

nyomtat

Szerzők

-- Ayhan Gökhan --


További írások a rovatból

gyerek

Kabóca Bábszínház: Dödölle
Kristyna Litten: 80 kutyával a Föld körül

Más művészeti ágakról

Csáki László: Kék Pelikan
A 14. Frankofón Filmnapokról
Nils Frahm: Day
Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés