bezár
 

építészet

2015. 02. 27.
Pályázat a dessaui Bauhaus Múzeumra
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A magyar építészet ha nem is ezer, de egy tucat szállal kötődik a Bauhaushoz, elég csak a MOME névadójára Moholy-Nagy Lászlóra gondolnunk. A jövő héten teszik közzé az új bauhaus múzeumra kiírt építészeti tervpályázatot, itt az alkalom, hogy magyar építészek tervei is megjelenjenek. Az épület Dessauban épülne fel, ahol a híres német művészeti, iparművészeti és építészeti iskola székelt 1925 és 1932 között. A Dessau Bauhaus alapítvány a tervei szerint 2019-ben nyitná meg az új múzeumot, az iskola alapításának századik évfordulóján.

Az új múzeumi épület magába foglal majd többek között egy új állandó kiállítóhelyet, illetve gondoskodni fog az alapítvány folyamatosan bővülő archivumának megőrzéséról, ami jelenleg a világ második legnagyobb gyüjteménye, hozzávetőleg 40 000 tárgyat magába foglalva.

Az archiválás és kutatás mellett a tervezett Bauhaus Museum Dessau legfontosabb célja, hogy lehetőséget biztosítson arra, hogy közönség találkozhasson és megismerhesse az iskola működésének hosszú időszakát és az alapítvány kiemelkedő gyűjteményét, illetve így a legjobb lehetőségeket biztosítsa az állapotuk megőrzésére.

Az új épület a dessaui városi parkban épülne fel, a cél, hogy a múzeum és a park erősítsék és kiegészítsék  egymást, létrehozva egy új kulturális célpontot a városközpontban.

Pályázat a dessaui Bauhaus Múzeumra

A Bauhaus az egyik legfontosabb művészeti és építészeti iskola volt a múlt században. A Bauhaus jelentős katalizátorként működött a modern designmozgalom létrejöttében, segített forradalmasítani a 20. század művészeti és építészeti gyakorlatát. Walter Gropius alapító mellett, az iskola igazgatója volt Hannes Meyer és Mies van der Rohe, tanított Breuer Marcell, Moholy-Nagy, a tanárok között volt Vaszilij Kandinskij és Paul Klee is.

Az iskola  három német városban működött: Weimarban 1919-től 1925-ig, Dessauban 1925-től 1932-ig és Berlinben 1932-33 között. Végül bezárt a  a náci vezetésű kormány nyomása alatt.

1996-ban a weimari és dessaui épületkomplexumok az UNESCO világörökségi védelme alá kerültek.

2012-ben pályázatot írtak ki egy bauhaus múzeumra Weimarban, ahol nem választottak ki első helyezést, de később egy berlini építészt, Heike Hanadát bízták meg az épület terveinek elkészítésével. 2005-ben a japán SANAA-t megbízták a berlini Bauhaus Archive múzeum bővítésével - ami mellesleg Gropius tervei alapján készült el 1960-ban -, a projekt később elhalt, de várható, hogy jövőre pályázatot írnak ki a bővítésre. A Bauhaus Dessau alapítvány ezek után idén elindítja a kétfordulós tervpályázatát, amire március 2-tól egészen április 13-ig lehet nevezni. A szervezők elvárják, hogy a győztes terve egyszerre foglalja magában a minőség és a mennyiség igényét, adjon átfogó koncepciót a meghatározott költség és időkereten belül, meggyőzően egy kortárs kifejezési móddal. A projektre csaknem 8 milliárd forintnyi eurót szánnak, aminek felét a szövetségi, másik felét és a Szász-Anhalt tartományi kormány biztosítja. A zsűri és a díjazás egyelőre nem ismert, de márciusban minden elérhető lesz a honlapon.

Pályázat a dessaui Bauhaus Múzeumra

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

építészet

Pesti Attilával az okosotthonok kérdéseit jártuk körbe
építészet

Beszámoló a 18. Velencei Építészeti Biennáléról
építészet

A végeredmény nem feltétlenül építészeti, hanem társadalmi kérdés is
Egy látogatásra érdemes új célpont


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés