bezár
 

irodalom

2015. 03. 31.
Az Ab Ovo Kiadó könyvfesztiváli újdonságai
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az Ab Ovo Kiadó könyvfesztiváli újdonságai Az Ab Ovo Kiadó újdonságai a XXII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon

Édouard Louis: Leszámolás Eddyvel

Édouard Louis 1992. október 30-án, Észak-Franciaországban született, itt játszódik első önéletrajzi regénye, a Leszámolás Eddyvel.

Louis szegény, segélyekből élő családban nőtt fel. Kisgyerekkorától tudatában volt homoszexualitásának, mely szűkebb és tágabb környezetéből megdöbbenést, megvetést és agressziót váltott ki.

Környezetéből kitörve érettségi után, bejutott a nagy presztízsű École Normale Supérieure-re Párizsban, ahol szociológiát tanul. Máris elismert Bourdieu-szakértő. 2013-ban megváltoztatta a nevét Édouard Louis-ra.

Huszonegy éves volt, amikor 2014-ben publikálta a Leszámolás Eddyvel című regényét. A könyv óriási visszhangot váltott ki, szerzőjét kivételes irodalmi tehetségként üdvözölték.

A Le Figaro így írt róla: „Ritka, mint égboltunkon a Halley-üstökös átvonulása, hogy egy könyv annyira eltérjen a többitől, hogy már a létezése is csodának tekinthető, nem is találunk rá szavakat.

Elrohantam. Épp csak annyit hallottam még, hogy az anyám azt mondja Micsinál ez az idióta?

Nem akartam otthon maradni, minden porcikám tiltakozott az ellen, hogy megosszam velük ezeket a perceket. Már távol voltam, nem tartoztam többé az ő világukhoz, megmondta a levél. Kimentem a mezőre, és gyalogoltam az éjszakában, jó volt a hűvös, a sok földút, a repce illata, ami különösen erős augusztus táján.

Egész éjszaka azt terveztem, milyen lesz az új életem távol innen.

Az az igazság, hogy lázadásom a szüleim ellen, a szegénység ellen, társadalmi osztályom ellen, annak rasszizmusa, durvasága, szokásai ellen csupán másodlagos volt. Mert mielőtt fellázadtam volna gyermekkorom világa ellen, a gyermekkorom világa lázadt fel ellenem. Családom számára nagyon gyorsan szégyen, sőt undor forrása lettem. Nem volt más választásom, mint a szökés. Ennek megértésére tesz kísérletet ez a könyv.

Édouard Louis, vagyis Eddy Bellegueule könyve leszámolás a gyerekkorával, melynek során oly messze kerül egykori önmagától is, hogy még a nevét is megváltoztatja.

A könyv Franciaországban elsöprő sikert aratott, egy évvel a francia megjelenése után több mint húsz nyelven látott napvilágot.

Leszámolás Eddyvel - könyvborító

Fordította: Pataki Pál

184 oldal, 2400 Ft

ISBN 978-615-5353-63-5

 

Nova Lee Maier: A védőnő

Gigi első gyereke nehéz szülése után ágyhoz van kötve, ezért nagyon örül a védőnő, Hennequin segítségének. A baba aranyos és egészséges, de Gigi felépülése lassú.

Miriam, a rotterdami rendőrség nyomozója, nehezen nyugszik bele bátyja váratlan halálába. Első pillanattól kezdve azt gondolja, hogy gyönyörű sógornője, Hennequin keze van a dologban…

A védőnő három fiatal nő tíz meghatározó napjának története. A Rotterdamban játszódó, párhuzamos szálakon futó, letehetetlen thrillerben a sérülékenység, az akaraterő és a fondorlatos gyilkosság találkozik össze.

Hollandiában évek óta Nova Lee Maier – szülőhazájában Esther Verhoef néven – a legolvasottabb thriller-szerző. Műveivel a krimi irodalom számos fontos díját is elnyerte. Könyveit közel kétmillió példányban adták el, és megjelentek többek között spanyolul, franciául, németül, angolul és oroszul.

Most már a magyar olvasók is kedvükre borzonghatnak Nova Lee Maier lenyűgöző könyvén.

Nova Lee Maier (eredeti nevén: Esther Verhoef) Hollandia legsikeresebb krimi írója. 1995 és 2005 között több mint ötven – háziállatokról szóló – ismeretterjesztő könyve jelent meg, ezek közül néhány magyarul is elérhető.

Első pszichológiai thrillere, a Rendezvous 2006-ban látott napvilágot, és rögtön a bestseller-listák élére került. Ugyanebben az évben jelentette meg a férjével közösen írt Chaos című kötetet – Escober álnéven. Ezen a néven több sikeres regényt publikáltak közösen.

A védőnő 2014-ben jelent meg Hollandiában, és az év legsikeresebb könyve lett.

A védőnő - könyvborító

Fordította: Varga Orsolya

ISBN 978-615-5353-64-2

304 oldal, 2990 Ft

 

 

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Tóth Kinga AnnaMaria sings/singt/énekel című kötetének bemutatója
irodalom

Vaktérkép
irodalom

Vaktérkép

Más művészeti ágakról

art&design

Múzeum készül Mexikóvárosban
(Nép)mesék és kisebbségi diskurzusok Szegeden


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés