bezár
 

irodalom

2015. 03. 31.
Tarandus Kiadó: Modiano világa
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Tarandus Kiadó: Modiano világa A XXII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon a Tarandus Kiadó a Budapesti Francia Intézettel közösen Modiano-estet szervez, amely egyben a Hogy el ne tévedj című regény bemutatója is.

Hogy (el) ne tévedj... ismerd meg Modiano világát

Az idei, XXII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon a Tarandus Kiadó a Budapesti Francia Intézettel közösen Modiano-estet szervez, amely egyben a Hogy el ne tévedj című regény bemutatója is. A szóban forgó kötet a szerző legújabb könyve, amely Franciaországban 2014 őszén jelent meg, és büszkék rá, hogy a magyar kiadvány az első fordítások közé tartozik.

A 2015. április 24-én, pénteken 17:30-kor kezdődő estre szeretettel várnak minden kedves érdeklődőt a Millenáris „B” épületének Szabó Magda termébe. Az est résztvevői Hervé Ferrage, a Francia Intézet igazgatója, Együttműködési és Kulturális Tanácsos, Réti Attila, a Tarandus Kiadó vezetője és Takács M. József műfordító. A beszélgetést Antall István, a Kossuth Rádió irodalmi szerkesztője moderálja.

 

Irodalmi Nobel-díj

Az irodalmi Nobel-díj eszmei és anyagi értelemben egyaránt a legértékesebb irodalmi díj. Alfred Nobel végrendelete értelmében minden évben annak a szerzőnek ítéli oda a Svéd Akadémia, „aki a legkiválóbb idealisztikus beállítottságú alkotással járult hozzá az irodalomhoz”. Az „alkotás” ez esetben az életmű egészére utal, nem valamely konkrét munkára.

Patrick Modiano a tizennegyedik francia kitüntetett, akik között olyan nevek szerepelnek, mint például Anatole France (1921), Henri Bergson (1927), Roger Martin du Gard (1937) vagy Albert Camus (1957).

 

Miért éppen Modiano?

A Svéd Királyi Akadémia indoklása szerint Modianót „az emlékezés művészetéért” tüntették ki, amellyel a legfelfoghatatlanabb emberi sorsokat idézte meg, és feltárta a náci megszállás mindennapjait.

Művei két vonulatba sorolhatók, bár az ilyesfajta kategorizálás szükségképpen leegyszerűsítő, hiszen az életmű egységes egészt alkot.

Az egyik szál Franciaország második világháború alatti német megszállásához köthető, amelyhez személyes élményei ugyan nem fűzik a szerzőt, hiszen a háború befejezése után született, ám a szülei számára ez véres valóság volt.

A másik szálat pedig az identitásukat kereső hősök jellemzik, akik minden apró részletet föltérképeznek, minden emlékmorzsát fölszedegetnek, hogy összerakják életük mozaikját, s megértsék önmagukat, világukat, hogy miért jutottak oda, ahol éppen tartanak, s merre kell keresniük a kivezető utat. A szerző szinte detektívként kutatja föl a neveket, időpontokat, helyszíneket, nyomokat, hogy az aprólékos gyűjtögetés eredményeképpen kirajzolódjon előttünk az összkép.

 

Tarandus Kiadó

Tarandus logoA 2011-ben alakult Tarandus Kiadó olyan könyvek mellett kötelezte el magát, amelyek mondanivalója túlmutat a hétköznapi létezésen, amelyek az élet mélyebb értelmére vetnek fényt, rávilágítanak, milyen sokféle a világ, és megfelelő nyitottsággal mennyi különböző módon érthető, értelmezhető egy-egy helyzet vagy jelenség.

Ennek megfelelően azokat a szépirodalmi alkotásokat és a szórakoztató irodalom körébe tartozó, színvonalas köteteket igyekszik megjelentetni, amelyek valamilyen szempontból különlegesek vagy akár egzotikusak; furcsa, rejtélyes, misztikus hangulattal jellemezhetők; nem mindennapi emberek életéről szólnak; helyzetek lélektani összetevőire mutatnak rá; katartikus élményt nyújtanak.

Az eddig megjelent könyvek között találunk többek között emlékiratot (Saint-Simon herceg: Emlékirataim, 2012), történelmi regényt (Tan Twan Eng: Az Esti ködök kertje, 2014), útirajzot (Kosztolányi Dezső: Elsüllyedt Európa, 2011), Baranyi Ferenc nagyszerű Pokol-fordítását (Dante: Pokol, 2012), valamint igényes szórakoztató irodalmat (Sisterland – Ikerország, 2014) és díjnyertes szépirodalmat is (Paul Harding: Apák, 2015).

 

Modiano regényei

Hogy el ne tévedj - könyvborítóA Hogy el ne tévedj főhőse Jean Daragane író, aki elveszíti telefonos noteszát. Pár nap múlva felhívja egy férfi, Gilles Ottolini, hogy megtalálta a noteszt, és szeretné visszaszolgáltatni. A másnapi találkozón Ottolini bevallja, hogy végiglapozta a noteszt, s szeretne információt kérni az abban szereplő egyik férfiról, Guy Torstelről, akinek a nevével egy régi gyilkosságról szóló újságcikkben találkozott, s most könyvet ír a bűnügyről. Daragane azonban nem emlékszik Torstelre.

Az Ottolini által a gyilkosságról összegyűjtött, részben rendőri forrásokból származó anyagot nézegetve egyre több emlék bukkan föl Daragne különös gyermekkorából, olyan meghatározó fontosságú momentumok, amelyeket azóta mélyen eltemetett magában.

A Kis Bizsu - könyvborítóA Kis Bizsu főszereplője, Thérèse, a magányos, fiatal lány megpillant a párizsi metróban egy sárga kabátos nőt, aki különös módon hasonlít évek óta eltűntnek hitt anyjára. A nyomába ered, s e szokatlan keresés közben fölidézi maga előtt múltját, s igyekszik megválaszolni a nyitva maradt kérdéseket: Mi volt hazugság, és mi igaz? Az anyja valóban meghalt-e Marokkóban, ahogyan azt eddig tudta, vagy mindvégig itt élt Párizsban, s csak karrierje miatt hagyta el lányát, akit boldogabb időkben Kis Bizsunak szólított? S vajon e boldogabb idők gazdagsága honnan származott? Ki volt az anyja tulajdonképpen, és kivé lett ő maga? Jóvá tudja-e tenni a múlt hibáit? A szép, törékeny lány igyekszik eligazodni az emlékezetében megmaradt nevek és helyszínek kavalkádjában, s kikapaszkodni valahogy múltja sötét árnyai közül.

Éjfű - könyvborító

Az Éjfű a hetvenes évek Párizsában játszódó szerelmi történet, amelynek hátterében politikai gyilkosság húzódik. Jean húsz év elteltével visszatér fiatalkora meghatározó időszakának helyszínére, s fölidézi mindazt, ami akkori szerelméhez, Dannie-hoz köthető: megismerkedésük körülményeit, a lány titokzatos életének töredékes részleteit, rejtélyes barátait. Fekete notesza segítségével – amelybe mániákusan jegyez föl neveket, címeket, fontosnak tűnő mondatokat, eseményeket – igyekszik összerakni a töredékekből a teljes képet, s megérteni, mi miért történt. Ki volt Dannie, és hová tűnt hirtelen? Kik voltak a barátai, és mire készültek valójában?
 

Augusztusi vasárnapok - könyvborítóAz Augusztusi vasárnapok hőse, Jean Nizza utcáit járva idézi eszébe Sylvia alakját és a lány nyakában lógó gyémántot, a hírhedt Dél Keresztjét, amely oly sok ember halálát követelte már a történelem folyamán. Elmeséli, hogyan ismerkedtek meg, hogyan jutottak az ékszerhez, és miként akartak túladni rajta, hogy az árából gondtalanul éljenek. De miért van Jean most, hét év elteltével egyedül? Krimibe illő izgalmak és fordulatok során göngyölítjük föl az ügy és vele egy emberi élet szálait.

 

 

Hivatkozások, cikkek, linkek Modianóval kapcsolatban

http://nepszava.hu/cikk/1037877-modiano-mennybemenete/

http://www.hirado.hu/2014/10/09/az-identitaskereses-az-emlekezes-a-modiano-eletmu-kozeppontjaban/

http://nol.hu/kultura/modiano-igazi-humanista-1491437

http://cultura.hu/szub-kultura/modiano-ejfuje/

http://terasz.hu/terasz.php?id=konyvsarok&page=cikk&cikk_id=16623

http://gaboolvas.blogspot.hu/2014/11/a-kis-bizsu.html

http://www.168ora.hu/arte/konyv-ajanlo-patrick-modiano-nobel-dij-131324.html

http://www.kisalfold.hu/blog/zabhegyezo_olvas/patrick_modiano_a_kis_bizsu/191/4220/

http://www.prae.hu/article/7757-a-kotodes-meddo-vagya/

http://nol.hu/kultura/jozsef-attila-vers-a-friss-nobel-dijas-iro-konyveben-1491631

http://www.origo.hu/kultura/20141009-kapja-az-irodalmi-nobel-dijat.html#

http://www.szombat.org/kultura-muvesztek/patrick-modiano-francia-iro-kapja-az-irodalmi-nobel-dijat

http://tarandus.hu/cikkek-kritikak/reszletek/patrick-modiano-a-kis-bizsu1/

http://tarandus.hu/cikkek-kritikak/reszletek/patrick-modiano-a-kis-bizsu2/

http://tarandus.hu/cikkek-kritikak/reszletek/olvasnivalo-patrick-modiano-a-kis-bizsu/

http://tarandus.hu/cikkek-kritikak/reszletek/kulonleges-nyomozasok-egy-irodalmi-nobel-dijas-tollabol/

http://tarandus.hu/cikkek-kritikak/reszletek/patrick-modiano-ejfu2/

http://tarandus.hu/cikkek-kritikak/reszletek/patrick-modiano-ejfu1/

http://tarandus.hu/cikkek-kritikak/reszletek/patrick-modiano-ejfu/

http://tarandus.hu/cikkek-kritikak/reszletek/kulturalis-villantasok1/

http://tarandus.hu/cikkek-kritikak/reszletek/kiuresedett-formasagok-a-nobel-dij-atadon-avagy-modiano-unnepel/

http://tarandus.hu/cikkek-kritikak/reszletek/modiano-nobel-dija-nyomaban/

http://tarandus.hu/cikkek-kritikak/reszletek/patrick-modiano-kapta-iden-az-irodalmi-nobel-dijat/

http://tarandus.hu/cikkek-kritikak/reszletek/kiugras-irodalmi-nobel-dijjal/

http://tarandus.hu/cikkek-kritikak/reszletek/modiano-nem-ereszt/

http://tarandus.hu/cikkek-kritikak/reszletek/patrick-modiano-az-idei-nobel-dijas-muvei/

http://tarandus.hu/cikkek-kritikak/reszletek/a-kis-bizsu/

http://tarandus.hu/cikkek-kritikak/reszletek/modiano-mennybemenete/

http://tarandus.hu/cikkek-kritikak/reszletek/anya-konyv/

http://tarandus.hu/cikkek-kritikak/reszletek/patrick-modiano-a-kis-bizsu3/ http://tarandus.hu/cikkek-kritikak/reszletek/patrick-modiano-a-2014-es-irodalmi-nobel-dijas/

http://tarandus.hu/cikkek-kritikak/reszletek/a-kotodes-meddo-vagya/

http://tarandus.hu/cikkek-kritikak/reszletek/modiano-igazi-humanista/

http://tarandus.hu/cikkek-kritikak/reszletek/patrick-modiano-kapja-az-irodalmi-nobel-dijat/

http://tarandus.hu/cikkek-kritikak/reszletek/patrick-modiano-francia-iro-kapja-az-irodalmi-nobel-dijat/

http://tarandus.hu/cikkek-kritikak/reszletek/patrick-modiano-a-kis-bizsu1/

http://tarandus.hu/cikkek-kritikak/reszletek/patrick-modiano-a-kis-bizsu2/

http://www.gallimard.fr/Contributeurs/Patrick-Modiano

http://tarandus.hu/szerzoink-iroink/reszletek/patrick-modiano/

http://tarandus.hu/konyveink/reszletek/a-kis-bizsu/

http://tarandus.hu/konyveink/reszletek/ejfu/

http://tarandus.hu/konyveink/reszletek/augusztusi-vasarnapok/

http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/literature/

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
irodalom

Fehér Enikő Az analóg ember című könyvének bemutatója
Tóth Kinga AnnaMaria sings/singt/énekel című kötetének bemutatója

Más művészeti ágakról

Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
gyerek

Kabóca Bábszínház: Dödölle
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés